Donice z roślinami stawiamy na styropianie, owijamy folią bąbelkową i na zewnątrz dajemy ozdobną matę.
Albo grupujemy donice w zacisznym miejscu, ustawiając je dość ciasno i wtedy bez ozdobnych mat.
Trawy ozdobne (szczególnie rozplenice) można zawiązać w chochoł i obsypać bryłę korzeniową korą.
Chochoł chroni środek rośliny przed nadmierną wilgocią, której te trawy w zimie nie lubią, poza tym wyglądają ozdobnie.
Domi szukałam tych tulipanów Angelique ,możesz mi coś więcej na ich temat napisać ?
Doczytałam się,że to tulipany jednego sezonu ...???
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.Na razie wiem,że nigdzie nie ma tej odmiany u mnie i zostaje tylko droga internetowa.Nie zamówiłam ich jednak ze względu na tą negatywną notkę
Zobaczcie sami. Bukszpanowe obwódki, rogi podkreślone stożkami i srebrne rośliny. Nic więcej nie potrzeba i mamy magiczny ogród romantyczny. To wzór do naśladowania.
Pod tym świerkiem slicznie będą wyglądały rośliny kontrastujące, np. żólte cyprysiki groszkowe "Filifera Aurea Nana" posadzone w kwadracie np 6- 8 szt.
Teraz zarośnięta drzewami sciana południowa. Cieniscie tu i fajnie, drzewek sporo i bałagan po pracach drenażowych. To tutaj tymczasowo wsadzane były roslinki. Pozostała tawuła, klon, 2 brzozy. Troche dalej pare iglaków. Brak mi pomysłu co z tym fantem zrobić.
Iglaki podczyścić z brązowych igieł, posadzić miskanty w grupach i żurawki na dole.
róże cudowne
trawy piękne, tak pamiętam te zakątki...
ale nie kojarzę, gdzie rośnie ta pięknie teraz wybarwiona trzmielina oskrzydlona...
Marzenko, trzmielina rośnie tuż za rabatką z trawami. Patrząc od strony tarasu jest troszkę przysłonięta nimi, ale ona docelowo ma mieć 2 metry wysokości, więc za parę lat jesienią będzie super widoczek
Danusiu, teraz już wiem...
zauroczyłam się tą Twoją trzmieliną i będąc dzisiaj w sklepie ogrodniczym kupiłam sobie 2 małe... teraz zastanawiam się, gdzie je posadzić, skoro rosną do 2 m... czy okrywałaś ją na zimę ? i czy jakieś rady dotyczące jej uprawy możesz mi dać ?