Witam Poziomko ogród szałowy stworzyłaś przejrzałem cały wątek miejsce czarodziejskie ,po prostu piękne brakuje tylko małych elfów bajka będę tu częstym gościem powyżej na zdjęciu to naparstnica mertona bardzo piękna gdzie ją kupiłaś?
Witaj, Bożenko! Sprawiasz mi wielką radość tak pochlebną opinią o moim ogrodzie.
W konkurencji ilości murów miałabym szansę na zajęcie czołowego miejsca.
Niektóre byliny rosną w jednym miejscu dziesięć lat, inne po dwóch , trzech latach zanikają. Jak oglądam zdjęcia ogrodu z przed 4 lat (wcześniejszych nie mam) widzę jak dużo roślin było tylko gościem w ogrodzie . A szkoda.
Kupiłam tą niską naparstnicę różową żeby ją rozmożyć, nie pamiętam już czy nie zawiązała nasion czy też zawiązała je bardzo późno i z pomysłu na śliczną kępę różowych naparstnic zostało tylko to zdjęcie.
Pozdrawiam Jasia
Czy obok naparstnicy rośnie żeleźniak bulwiasty? Widziałam u Ciebie też żeleźniaka Russela. Kupiłaś sadzonkę, czy wysiewałaś nasiona? Przywiozłam nasiona ze Szkocji, kupiłamteż u nas, ale nie wzeszły. Ciekawa jestem, jak u nas zimuje? Roślina jest niezwykła i chciałabym ją mieć w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam
powyżej na zdjęciu to naparstnica mertona bardzo piękna gdzie ją kupiłaś?
Aldono obok naparstnicy rośnie szałwia okręgowa (Salvia verticillata).
Zeleźniak Rusela rośnie już długo w ogrodzie. Kupiłam sadzonkę, która z czasem bardzo się rozrosła. Zimuje bardzo dobrze, bez dodatkowego zabezpieczenia. Nie rozmnażałam go z nasion, ale w tym roku bardzo długo nie wycinałam kwiatostanów, zawiązały się nasiona i może się nasiały? Zobaczymy na wiosnę.
Przemku naparstnicę kupiłam na wystawie ogrodniczej w Krakowie u pani Więckowskiej, ona ma szkółkę chyba koło Łodzi.