Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Obwódki z bukszpanu 14:38, 08 wrz 2011

Do góry
Idealne bukszpany na obwódkę.
Rozgałęzione, gęste i dość wysokie (30-40 cm)

Rudbekia (Rudbeckia L.) 14:32, 08 wrz 2011

Do góry

Czas na zmiany - najwyższy czas 14:26, 08 wrz 2011

Do góry
A tu zobaczcie jaka piękna kulka koło ławeczki.Foto z ogródka pokazowego ze Świerklańca
może sobie taką wsadzić na trójkącie i obsypać grysem i minimalizm na całegotylko czy mnie stać na taką kulkę
Czas na zmiany - najwyższy czas 14:21, 08 wrz 2011

Do góry

tak było w części za tarasem gdzie rośnie bukszpan pod murem.To taki wiejski styl chyba
ale myślę ,że czas na coś stałego, czystego spojrzenia.Myślałam ,że może dołożyć samych bukszpanów kulek i wysypać czymś no właśnie czym? bukszpanki w ilości 5sztuk mam wolnych w doniczce bodaj rozmiar 17.Może "rozsypać te kulki w jakiś ładny układ.Mam różne pomysły , ale nie wiem czy mądremój M raczej mi nie doradzi,on wie co to trawa a reszta dla niego to zielea jeszcze zna się na kwiatkach i dla niego to kolorowe zieletak więc na wasze sugestie liczę.
Czas na zmiany - najwyższy czas 14:08, 08 wrz 2011

Do góry
Limko te betonowe chodniczki na bank są do wymiany.Z kostką granitową za szeroko by mi było, jeszcze mniejsze rabatki pod oknem by się zrobiły A styl wiejski to odpada w tej chwili mam jak w zagrodzieromantyczny owszem ,ale w innej części ogrodu może byćpowiadasz elegancki jak u Danusi-ech tylko se mogę wzdychnąć tak więc chyba zostaje minimalistyczny.Mam słonko w południowej części zwłaszcza w drugiej części za tarasem gdzie bukszpan rośnie.Masz rację cyprysa podetnę mówisz od dołu.
Danusiu specjalisto strażniki owszem, ale jakimi podkreślić co lepiej by wyglądało czy kule i jaki kolor i z czego czy stożki. A co do cyprysa co mam wyokrąglić kulka ma się kończyć jak tam na płotku jest sowa z gliny czy wyższa ma być niż płotek?
tak też miałammiała rosnąć tojeść i dzwonek karpacki
Pogaduchy skowronków 13:54, 08 wrz 2011

Do góry
Gratuluję Skowronkom trzeciej setki !!! Niech się wątek rozwija ku pokrzepieniu serc dzięki Wszystkim jego Gospodarzom,którzy ożywają ten wspaniały ,koleżeński wątek Sowa Podglądaczka
Pergola z przyległościami 13:53, 08 wrz 2011

Do góry

zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.dryad-home.co.uk/Garden%20Images.htm

zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=218123

zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=23055&TypeID=1&searchtype=&contributor=0&licenses=1,2&sort=REL&cdonly=False&mronly=False

zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=128381

zdjęcie pochodzi ze strony http://grwhryrpltd.wordpress.com/tag/birthday/
O....! 13:50, 08 wrz 2011

Do góry
a teraz kilka obrazków z ogrodu...
przycięte lawendy, a z kwiatów bukiety zrobiłam...

widoczek na ławeczkę, budleja wciąż kwitnie...

perowskia i rozplenica tutaj je posadziłam...

w oddali widok na stok narciarski...
Kwiaty w moim ogrodzie 13:27, 08 wrz 2011

Do góry

U Justyny 13:04, 08 wrz 2011

Do góry
tyna napisał(a)
jesieni ciąg dalszy.....
poczekalnia w koszyku
czekają na swoje miejsce w ziemi

"Jesień,jesień to już resztki lata ..."Pośpiewałam
Taką jesień przy kubku ciepłej herbaty da się z powodzeniem przeżyć Tyna Piękne zdjęcia

Pogaduchy skowronków 12:59, 08 wrz 2011

Do góry
Jola, widziałam te twoje drogi z poślizgiem. Wydaje mnie się że trawa w alejkach co nieco wyhamowuje (?) Życzę łagodnego i bezproblemowego przejścia przez trudny czas przed imprezą.

Pogaduchy skowronków to jedno z moich ulubionych miejsc na forum i zazwyczaj od niego zaczynam lekturę.
Oby nam się nadal tak fajnie pisało.

Zielony Wiedeń 12:55, 08 wrz 2011

Do góry
To jest podwórko siedziby Zakonu Krzyżackiego.

Zielony Wiedeń 12:44, 08 wrz 2011

Do góry
Dla miłośników róż jeszcze tunel - szpaler z ogrodu Schönbrunn .

I spojrzenie na pałac.

Słodkie fiołki .... 12:13, 08 wrz 2011

Do góry
Nasiona dadzą znać o sobie i nawet się nie spodziewamy gdzie wyrosną.
U Babci Jasi wyrosły sobie tutaj, w namiociku foliowym na ścieżce. Prawie czarne

Zielono mi! 12:12, 08 wrz 2011

Do góry
Moje zdobycze z niedzielnej wyprawy na starocie.
Osłonka. Dla mnie urocza. Tu z dąbrówką, będzie z wrzosem.

Wiaderko do ocynkowanej kolekcji. Takiego z uchwytami nie miałam. W tle nowo zdobyte gliniaczki, ten z prawej i lewej.

Cały zestaw czeka na aranżację. Kociołek ze złomowiska.

I jeszcze gar gliniany, duży z poprzedniej wyprawy.

To są radości ogrodniczki...
Winorośl japońska - Vitis coignetiae 11:57, 08 wrz 2011

Do góry
Jest to silnie rosnące pnącze o efektownych dużych liściach, pięknie, szkarłatno przebarwiających się jesienią. Osiąga ponad 10 metrów wysokości, ale ma umieszczone liście dużo rzadziej niż winobluszcz pięciolistkowy i bardziej sztywne pędy. Sadziłam je na zielonym dachu na 7 piętrze i zimowało już trzy zimy.

Katalpa - Catalpa 11:42, 08 wrz 2011

Do góry
Podlewanie i zraszanie liści wieczorem

Gotowe - przesadzanie zakończyło się powodzeniem

zdjęcia Agnieszka Ruszczak
Katalpa - Catalpa 11:39, 08 wrz 2011

Do góry
Murek dopiero się tworzył, ale dól już wykopaliśmy wcześniej i drzewo znalazło się po chwili na wysepce w trawniku

Kwiaty katalpy

Ogród w Alei Lipowej... 11:37, 08 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)

Trzeba oczywiście dosiać trawy, bo został łysy placek po półkolu. Docelowo oba narożniki będą takie z kulami. Ten pierwszy wklęsły z tymi trawkami też w przyszłości się zmieni. Ale teraz zostanie tak na jakiś czas.

Bardzo , bardzo mi się podobają znikające zaokrąglenia.
A te kulki to żywotnik .....? Tylko który....danica?

No a co z trawami?
Czytałam że Red baron bez odpowiedniej dawki słońca zielenieje...(??????)
Szykuję się do stworzenia rabaty z trawami i kulkami żywotników i może bukszpanów, które uwielbiam ale się ich boję.Dotychczas wszystkie bukszpany mi padły a jakoś nie chce mi się czekać aż urosną z maleńkiej sadzonki.

Dziękuję i cieszę się, że podoba Ci się "prostowanie" rabat.
Co do kulek, to na tym rogu, do końca nie jestem pewna czy to danica, ponieważ mam je już długo i nie wiem skąd. Tylko cztery są ładne, a dwie trochę mniejsze i słabsze były, ale myślę, że odżyją.
Na drugim wklęsłym rogu (jeszcze nie mam zdjęcia) to na pewno danica. Nie wiem czy się przyjmą, bo chyba były w szkółce świeżo kopane z gruntu i po wyjęciu z donic ziemia się obsypała i był goły korzeń.
Jeśli się nie przyjmą, będę w to miejsce wsadzać kule bukszpanowe.
Katalpa - Catalpa 11:36, 08 wrz 2011

Do góry
Przesadzanie katalpy w czasie upałów.

To nie był dobry termin na przesadzanie tego drzewa, zwłaszcza że kwitło. Panowały wtedy upały. Jednak nie mieliśmy wyjścia. Ogród przebudowywany musiał zostać zakończony.

W starym miejscu najpierw trzeba było ją dobrze podlewać przez 3 dni.

Ogród był w przebudowie

Tu już nie ma katalpy, zostałą wykopana, a wcześniej przygotowane nowe miejsce, aby zabieg trwał jak najkrócej i drzewo trafiło od razu na nowe miejsce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies