Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 21:50, 08 sty 2022

Do góry
Mam w zanadrzu kilka archiwalnych zdjęć, zarówno jesiennych, jak i zimowych. Może zacznę od zimowych. Nie jest ich zbyt dużo. Mam mały problem z mobilnością...

Ogród bez reguł 21:40, 08 sty 2022

Do góry
Nie wiem, dlaczego zawsze tak trudno jest wrócić z niebytu...

Bardzo wszystkich ściskam noworocznie i życzę Wam, tak jak i sobie, żeby Nowy Rok był zdecydowanie lepszy niż ten słusznie miniony. Żeby nie wchodzić zanadto w szczegóły, sezon jesienny był absolutnie nieogrodowy, a sezon zimowy upływa pod znakiem złamanej nogi. Mojej. Więc jestem uziemiona, unieruchomiona, obolała i zła. Ale wszystko kiedyś mija . Do wiosny zostało już tylko 70 dni, dzień jest dłuższy od najkrótszego dnia w roku o całe 10 minut. Idzie ku dobremu!!!
Za nami pierwszy nów w tym roku. Pełnia Wilczego Księżyca 19 stycznia.

Ogród z koniczynką 21:27, 08 sty 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Elisko, ale z Ciebie spryciula, siekiera, młot, pomysłowa jesteś bardzo, podziwiam.
Ja czekam na wiosnę.
Pozdrawiam.

Ha, ha, dopiero wiosna pokaże co z tego dzielenia wyjdzie... Przyznam, że takie moje działanie o tej porze roku w ogrodzie, to nie pierwszy raz...Kilkanaście lat temu przesadzałam malutkie świerki conica w zamrożonej ziemi, przeżyły i rosną. A przesadzałam dlatego, że bez wcześniejszego użycia własnego rozumu posadziłam je w miejscu, gdzie spadały z dachu ogromne ilości śniegu, łamiąc im gałązki. Wykopałam je więc z zamarzniętą ziemią i posadziłam przy patio, gdzie rosną do dzisiaj...to ten przy żółtej doniczce...a drugi rośnie po drugiej stronie...
Wśród brzóz i dębów 21:01, 08 sty 2022

Do góry
Sylwio, dziękuję i odwzajemniam.

Ranczo Edy 20:28, 08 sty 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Pierisy_nadzwyczaj_piękne!Skradły_me_serce.Buziam

Cieszę się Hanusia mam je świeże ...po wycięciu sumaka naszego egzotiko drzewa od nowa sadzenia były . Dereń kwiecisty i pod nim Pierysy dwa.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:18, 08 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ktoś ma ochotę pomorsować na leżaku???

Na dzisiaj może wystarczy bo od patrzenia na te zdjęcia zimno mi się zrobiło
Cudowny ogród zimowy!pozdrawiam
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:16, 08 sty 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
no i klonowa...

Piękny Twój ogródpozdrawiam
Rosengarden Naturalistyczny Ogród w Dolinie Łańskiego Potoku 20:09, 08 sty 2022

Do góry
Magary Dramaty z Rabaty 19:07, 08 sty 2022

Do góry
I kompostownik !!!

Na etapie budowy byli tacy, którzy spodziewali się innego przeznaczenia konstrukcji

Magary Dramaty z Rabaty 19:02, 08 sty 2022

Do góry
Wraz z rozwojem moich "talentów" ogrodniczych przyszła ochota na więcej

Powstała cześć warzywna:

Magary Dramaty z Rabaty 18:51, 08 sty 2022

Do góry
A w jeszcze następnym już stałam się całkiem mądra

Magary Dramaty z Rabaty 18:50, 08 sty 2022

Do góry
W kolejnym sezonie byłam już mądrzejsza

Magary Dramaty z Rabaty 18:46, 08 sty 2022

Do góry
Pochwaliłam się skarpą, to czas pochwalić się pierwszą rabatą, rabatą cebulową
Jako totalny laik kupiłam zestaw cebul - pamiętam, że były tam tulipany, krokusy, szafirki, chyba irysy i na pewno coś jeszcze bo kojarzę, że była to całkiem spora mieszanka a ja jeszcze dokupiłam tulipanów masę. O istnieniu innych roślin wtedy chyba nie wiedziałam, a może tylko nie pomyślałam Dobrych kilka dni mi zajęło planowanie co i jak posadzę, rysowałam wersję za wersją - przecież wszystko miało kwitnąć w różnych terminach Bardzo byłam z siebie dumna i nie mogłam się doczekać wiosny. Doczekałam się wiosny i przeżyłam szok, że te moje piękne rośliny cebulowe nie kwitły non stop całe lato Kolejnym szokiem było to, że nawet ładnych liści na lato nie zostawiły

Ogród przydomowy - Hosty 18:44, 08 sty 2022

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Dzięki,

Śliczny ten kącik
Magary Dramaty z Rabaty 18:19, 08 sty 2022

Do góry
I kilka widoków z lata, wcześniejszego i późniejszego:

Magary Dramaty z Rabaty 18:14, 08 sty 2022

Do góry
Przygoda z agrowłókniną o dziwo mnie nie zniechęciła, ale do dziś skarpa jest moim najmniej ulubionym miejscem. Trudno się tam pracuje, poruszanie się na niej jest wyzwaniem. Plan na 2022 - kontynuować nasadzenia i zagęszczenia tak by nie było konieczności wdrapywania się po chwasty

Widoki wiosenne:

Magary Dramaty z Rabaty 17:56, 08 sty 2022

Do góry
Rozpoczęliśmy porządki:

Posłuchaliśmy paru "mądrych rad"...

Posadziliśmy pierwsze nowe rośliny:

I spotkała nas pierwsza ogrodowa "niespodzianka":

Pokazywałam już w wątku o szmacie zdjęcia jak wyglądało "życie" pod agrowłóknina więc nie będę się powtarzać. Agro poszła precz, a ja zaczęłam myśleć logicznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:53, 08 sty 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas kilka dni bez grzania było, u kur od 13 do 27 stopni otwieraliśmy im kurnik na dzień A dzis mróz znowu i zużycie prądu wzrośnie

Musowo przyspieszyć wiosnę. Zapytałam Witka, czego jest najbardziej ciekaw w nowym sezonie? Odpowiedział: wszystkiego

A ja czekam na nowe tulipany i nowy ogród różany.

W pewnym momencie grudnia zrobiło się groźnie, lód zabarykadował ujście i poziom się podniósł. Woda prawie się wylała na trawnik z niższej strony.

A miałam nadzieję, że przez to potężne pogłębienie i poszerzenie unikniecie naszej sytuacji.....dobrze, że nie masz wokół pagórków i pól kukurydzy jak u nas dzięki temu nie zamula Wam ogrodu. Choć pewnie i tak zawsze coś na dnie zostawi ....Trzymam kciuki żeby nie i żeby jak najrzadziej się takie akcje działy.
Magary Dramaty z Rabaty 17:51, 08 sty 2022

Do góry
Część działki jest skarpą i to od niej zaczęłam swoje "ogrodowanie" bo "coś tam już rosło". Tak wyglądała moja skarpa na początku:

Tu roślinność w zbliżeniu :
Magary Dramaty z Rabaty 17:38, 08 sty 2022

Do góry
Niech będzie tyle tytułem i tak przydługiego wstępu, czas na obrazki, mam nadzieję, że internet będzie łaskawy
Długo zastanawiałam się jak zaprezentować swoją działkę i jak przedstawić swoje "sukcesy" ogrodowe. Ostatecznie uznałam, że po prostu pokażę poszczególne fragmenty i rozwój "dramatów" na osi czasu. Zdjęcia, które robiłam dotychczas, w dużej części miały mieć charakter głównie poglądowo-dokumentalny i przypominać mi co się gdzie działo i co gdzie rosło. Nie zakładałam, że będę je pokazywać w publicznej przestrzeni. Obiecuję, że w nadchodzącym sezonie postawię również na walory estetyczne
Tak więc - czas start

Ale wcześniej muszę uczciwie napisać, że ogrodowo nie działam sama Mam Dział Techniczny i mam też pomocnicę

Pomocnica jest fanką Charlesa Dowdinga i no dig
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies