Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "wianek"

To właśnie tu 22:04, 29 lip 2011

Do góry
Czas na hortensje.

Zacznę może od nieczęsto spotykanej w naszych ogrodach hortensji aspera sargentiana.
Ma ona sztywne pędy, bardzo grube , nierozgałęzione . Młode pędy pokryte są szczeciniastymi włoskami, starsze mają łuszczącą się korę.
U nas dorasta do 2m - 3 m.

Liście sezonowe, skupione gęściej na końcach pędów, duże, do 30 cm .

Kwiatostany typu wianek rozwijają się w VII - VIII i osiągają do 40 cm średnicy.

Pogaduchy skowronków 09:52, 23 cze 2011

Do góry
witajcie skowronki
siadam na chwilę przy kawce-Jaga dzięki i Haniu cudny wianek !

dziś dzień ojca! wszystkim ojcom najlepsze życzenia a wieczorem noc świętojańska i puszczanie wianków!

że przypomnę o Bożym ciele ważne święto więc zaraz idę do kościółka, potem plotę wianek

Pogaduchy skowronków 09:36, 23 cze 2011

Do góry
Haniu, piękny wianek!
Dzień dobry wszystkim "czuwającym" przy komputerze
Ogródek Lilki 11:33, 26 kwi 2011

Do góry
alinak - przepraszam że podobnie nazwałam swój wątek. Twój zauważyłam później, jak chcesz to się przechrzczę
Przepis na wianuszek oczywiście zamieszczę, tylko kobitki podpowiedzcie gdzie jest ta "ogrodowa kuchnia" bo nie mogę znaleźć. Szczerze mówiąc ten mój wianuszek to niekoniecznie mi się udał, moja siostra przywiozła na święta swój i to jej przepis Wam napiszę, bo mój wianek się trochę ....... rozjechał w pieczeniu, a jej pięknie wyrósł i był pyszny. Zrobię zdjęcie jak wrócę do domu - no chyba że rodzinka zjadła resztę .
Bukszpany zgodnie z sugestiami wylatują ze swego miejsca, zostały przycięte i będę z nich formować kule. Po sadzonki bukszpanów na kreski i wstęgi ( widziałam gdzieś to na forum takie odręcznie rysowane ślimaczki bukszpanowe tylko zapomniałam u kogo - strasznie mi się spodobały ) pojadę w najbliższym tygodniu do szkółki prowadzonej przez nadleśnictwo. Mają tam bukszpany kopane w bardzo atrakcyjnych cenach.
Lawenda ? ................... już to widzę , super pomysł - dziękuję.
U Kasi w ogrodzie ... 22:25, 20 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
No i ten całkiem nowy wianek na drzwiach wejściowych, Kasia ma talent do dekoracji

Kasiu, masz talent Wianek jest piękny
U Kasi w ogrodzie ... 23:18, 19 kwi 2011

Do góry
No i ten całkiem nowy wianek na drzwiach wejściowych, Kasia ma talent do dekoracji

U Kasi w ogrodzie ... 21:22, 18 kwi 2011

Do góry
Wianek wisi na bramie

A na drzwiach wejściowych wisi zupełnie inny wianek
U Kasi w ogrodzie ... 20:44, 18 kwi 2011

Do góry
Domek dla dzieci I klasa, widać jakie są zadowolone . Śliczny wianek wielkanocny zrobiłaś Kasiu Czy on wisi na furtce?
U Kasi w ogrodzie ... 23:08, 17 kwi 2011

Do góry
ja jak przybijałam wianek wielkanocny ...
A_G_Aniowy ogródek 16:26, 17 kwi 2011

Do góry
Dzisiaj popełniłam taki oto wianek świąteczny. Jest to mój pierwszy wianeczek w życiu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:15, 10 kwi 2011

Do góry
Cudny ten wianek i cała reszta. Na rabacie porządek, konsekwencja i tylko brać brać przykład
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:35, 10 kwi 2011

Do góry
Bardzo fajny wianek,ale te roślinki tak bez wody długo wytrzymają ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:31, 10 kwi 2011

Do góry
Wianek póki co wygląda tak, jak powieszę zobaczę czy czegoś nie trzeba dołożyć

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:55, 29 mar 2011

Do góry
Pracuś z Ciebie niemożliwy Śliczne te kompozycje przed domem, no ale chyba nie mogło być inaczej. Wianek już prezentuje się znakomicie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 01:36, 29 mar 2011

Do góry
Kordyliny w razie czego odbiją z pnia, już nieraz tak było.
A wianek oczywiście wraz z jakimiś kwiatkami zawiśnie na drzwiach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:24, 28 mar 2011

Do góry
Z gałęzi lipowych uwiłam wianek do dekoracji świątecznej, zobaczycie jak go zrobiłam w oddzielnym wątku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:50, 24 mar 2011

Do góry
Byłam z Kasią na Broniszach i w Traczu (około 1,5-2 godz drogi).
Chciałam pokazać Kasi to centrum, choć w Warszawie też nie brakuje ładnego towaru z grupy dodatków ogrodniczych, jednak nie w tak wielkiej hali i w takim wymiarze i to pod jednym dachem.
Jeśli chodzi o asortyment roślinny do gruntu, to narazie trwa rozpakowywanie i ustawianie roślin, więc nic nie kupiłam.

W Broniszach zakupiłam hortensje białe 4 szt narazie (niebieskie miały podmarznięte liście), prymulki w ogólnej tonacji kremowo-zielonej no i kurkę, koszyk Garden.
W Traczu kupiłam kolejny sekator, bluszcze i wygodne pazurki. Kiedyś takie miałam i wygodne były.

Wianek z łodyg, może do czegoś mi posłuży?
125 ozdobnych i leczniczych roślin z naszego otoczenia 20:05, 31 sty 2011

Do góry
RODZINA: RUTOWATE- RUTACEAE
Ruta zwyczajna- Ruta graveolens L.

Należy do rodziny Rutowate- Rutaceae. Jest byliną wyrastającą do około 90cm. o wzniesionej, rozgałęzionej i zdrewniałej łodydze.
Liście charakterystycznie 2-3 krotnie pierzastosieczne, w zarysie trójkątne, o listkach drobnych, klinowatych, górą zaokrąglonych, pokryte sinawym nalotem (zawierają one liczne gruczołki z olejkami eterycznymi).
Kwiaty żółte, zebrane w baldachokształtny kwiatostan, promieniste; boczne 4-krotne, a szczytowe 5-krotne. Zbudowane z 4 (5) działek kielicha, 4 (5) łódeczkowatych płatków korony, punktowanych gruczołkowato, 8 (10) pręcików i jednego słupka.
Owocem jest torebka zawierająca ciemnobrunatne nerkowate nasiona
Kwitnie od czerwca do sierpnia.  

Cała roślina wydziela intensywny, mało przyjemny zapach. Jest rośliną trującą (w nadmiernej ilości jedynie bo można stosować ją do wielu potraw- ze względu na specyficzny i niezwykle intensywny zapach; pachnie gdy rośnie i podczas suszenia). Jest niebezpieczna, gdyż powoduje uczulenia (szczególnie w ciepłe i słoneczne dni; przy dotyku powoduje poparzenia skóry). Podobno bardziej uczula kobiety niż mężczyzn, a z kobiet bardziej blondynki niż brunetki .
Pochodzi z Europy Południowej (basen Morza Śródziemnego). U nas jedynie uprawiana jako roślina aromatyczna i ozdobna. Obecnie uprawiana jest także w Polsce dla przemysłu farmaceutycznego.

W celach leczniczych zbiera się przed okresem kwitnienia szczytowe części pędów i suszy w miejscu cienistym i przewiewnym. Następnie odzyskuje się tylko liście (Folium Rutae). W celu otrzymania ziela Ruty ścina się młode pędy, które odrastają, co umożliwia kilkakrotne zbiory w ciągu roku. Surowiec należy zbierać w rękawiczkach, aby uniknąć poparzeń skóry.
W zielu Ruty zwyczajnej stwierdzono obecność alkaloidów (rutozyd- na dolegliwości menstruacyjne u kobiet i problemy z przekwitaniem), flawonoidów (rutyna, kwercytyna), kumaryny, olejków eterycznych, garbników, goryczy, kwasów organicznych i soli mineralnych. Z ziela Ruty można otrzymywać olejek eteryczny (Oleum Rutae), używany do produkcji składników zapachowych.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywana jest przede wszystkim rutyna, wchodząca w skład wielu leków obniżających ciśnienie krwi oraz wzmacniających naczynia krwionośne i ich przepuszczalność. Alkaloidy występujące w Rucie działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych oraz układu moczowego. Mają działanie uspokajające i łagodzące ból, a także słabo przeciwrobacze. Ponieważ jest rośliną trującą, należy ją stosować pod ścisłą kontrolą lekarza.
Napar z ziela działa uspokajająco, rozkurczowo, obniżając ciśnienie krwi i pobudzając mięśnie macicy. Korzystnie wpływa na procesy trawienne i działa przeciwmiażdżycowo. Ma również znaczenie w leczeniu padaczki, zaburzeń miesiączkowych i reumatyzmu.
Jest specyficzną rośliną przyprawową dla smakoszy, gdyż nadaje specyficzny smaczek i zapach (np.sosom, białym serom).
Uprawiana w rozstawie 40x40, wysiewana bezpośrednio na polu lub produkuje się rozsadę. Można także rozmnażać ją przez podział starych egzemplarzy (stanowiska ciepłe, gleba niezbyt zasobna).

Prezentuje się bardzo ciekawie. Na tle bardzo ciekawych liści występują przepiękne żółte kwiaty. Nawet po przekwitnieniu świetnie się prezentuje, ze względu na bardzo specyficzne owoce (występują także odmiany o intensywniej zielonych liściach lub intensywnie niebieskawym nalocie). Ładnie komponuje się na tle murka z kamieni (kontrastując liśćmi i kwiatami), na tle nieciekawej ściany i w otoczeniu innych roślin. Dobrze wygląda w pojemnikach (np. wykonanych z desek bo do takich świetnie pasuje).
Ruta nazywana bywa „rośliną panienek”- aby podkreślić niewinność każda dziewczyna zakładała ruciany wianek. Na kobiety działała podniecająco a w mężczyznach gasiła nadpobudliwość. Według starych zielników „nawet dziewictwo przywraca”. Stosowana powodowała poronienie.
Przepiękna bylina uprawiana do tej pory w niektórych ogrodach wiejskich.
Wianki świąteczne Kasi 21:59, 16 gru 2010

Do góry
A rankiem pobiegłam zobaczyć co jeszcze wczoraj zrobiły. Oto efekty:

Kasia zrobiła wianek z orzechów

Ogród Krysi 13:38, 05 lis 2010

Do góry
Bardzo mi się podoba ten miniaturowy płoteczek, jak wianek. Uroczo to wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies