Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:53, 01 cze 2020

Do góry
Dorotka ale bujnie wszystko rośnie. Te maki są piękne czekam na kwitnięcie swoich bo one się dosyć długo zbierają do pełnego kwitnienia.
Ten wrzosowy rododendron piękny kolor i kwitnienie piękne.
Powiedz ty mi, czy te goździki wysiewałaś czy kupowałaś kępki bo ładne.

Nie wiem czy odpowiedziałaś ostatnio na moje zadane pytanie odnośnie niezapominajek czy tniesz po przekwitnieniu. W ogóle co z nimi zrobić. Może jeszcze nie doszłam na stronę odpowiednią. jestem na 996.

Jednym słowem busz ale za to jaki

Pozdrawiam
Moja bajka 23:17, 01 cze 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Kokardia,z jednym, acz przepięknym kwiatem

Kasiu jeden ale jaki piękny. Patrzyłam przed chwilą - Kokardia - bardzo dobra odmiana rodka oj kupiłabym ale w mojej sasiedniej szkółce nie ma.
Aby dobrze rododendrony kwitły (miały dużo pączków) trzeba po przekwitnieniu dobrze nawieźć i nawadniać rododendrony w sierpniu wtedy nawiązują pąki kwiatowe. U mnie tylko jeden krzak nie nawiązał pąków ale jak popatrzyłam w jego opiś to ciężki do utrzymania rodek może dam radę.
Masz bardzo dużo bibelotów ogrodowych które bardzo lubię. Może i u mnie kiedyś znajdą swoje miejsce. Roślinność u ciebie bardzo bujna i dużo tego wszystkiego kiedy u mnie będzie tak dużo. Może ilościowo mam tego duzo tylko więcej arealu do obrobienia.

Widzę, że deszczówkę zbierasz też tak robię, ale niektóre rynny przedłuzyłam i woda wylewa się na trawnik.

Oczko masz a rybki są?

Buczek Trikolor bardzo ładny i drogi bardzo powoli rośnie o ile się orientuję. U mnie buki czerwone i zielone też je bardzo lubię i czekam aż będą wyższe. Mam dosyć dużo drzew i tak sobie rosną na ile im pozwalam prawie każde przycinam oprócz serbów i buków płaczących.

Kasiu pozdrawiam będę zaglądać

Z ogródka na wsi 22:56, 01 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witaj Radziu

Mam nadzieję, że wszystko z nauką w porządku. Ogródek też się rozrasta w każdą stronę.
Najważniejsza matura połamania pióra - ależ to zleciało.

Pozdrawiam

Niestety zleciało raz dwa I przykro mi z tego powodu
Dzięki
Bylinowa łąka 22:26, 01 cze 2020

Do góry
Dziękuję, ze podałaś nazwę tej koniczynki jest rewelacyjna. Postaram się aby nasionka zebrać dosięgnę reką przez plotek. Takich chętnych do focenia dzisiaj się przyjrzałam jest więcej ludzie pstrykają tzn. ze się podoba.
Uważam, że miasto powinno bić szczególnie pobocza tak obsiane takimi kwiatami. U mnie margaretek pełno same się sieją jak orliki.

Już tego jest coraz więcej ale i tak mało ile bzyków by przybyło.
Jeżeli chodzi o koniczynkę nie wiem czy oni ją w tym roku siali czy w zeszłym roku. U nas prawie zimy nie było więc pewnie nie wymarzła.
U mnie zeszłoroczne zapomniałam wysadzić wyszły mieczyki i niektóre dalie widzisz jak to jest. Maj zimny jak diabli.

Pozdrawiam

Z ogródka na wsi 22:16, 01 cze 2020

Do góry
Witaj Radziu

Mam nadzieję, że wszystko z nauką w porządku. Ogródek też się rozrasta w każdą stronę.
Najważniejsza matura połamania pióra - ależ to zleciało.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:09, 01 cze 2020

Do góry
Witam Iza

U mnie też się bratki same rozsiewają nawet lepiej wyglądają niż ich poprzedniczki bardziej dorodne. Piwonie masz już kwitnące u mnie to jeszcze małe poczki jak 10 gr. W tej wschodniej zimnicy to raczej wszystko do tyłu. Miało już w tym tygodniu być ładnie niby słońce świeciło ale wiatr zimny a teraz chmury czarne kłębiaste.

Na tym skalniaku się dużo dzieje zarasta. Drugi zrób masz dużo roślin mozesz przesadzać.

Podusie przepiekne aż mi się ziewa o tej porze.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 22:04, 01 cze 2020

Do góry
Gosiu jestem i przeglądam.
Masz zacięcie. Nawet smieję się pod nosem jak ty dłubiesz w tej ziemi i wszystko teraz ładnie wychodzi. Nie widać aby iryski niebieskie ci kwitły jaka przyczyna może się myle. U mnie co prawda dużo starsze kępy są obsypane jeszcze w pakach kwieciem.
Byłam dzisiaj na spacerze - zrobiłam sobie przerwę - w Lesie Kabackim, ale pięknie głowa aż huczy od śpiewu ptaków a po drodze widziałam piękną łąkę kwiatową wstawię na swoim wątku.

Gosiu życzę abyś miała siły i twoje nasadzenia pięknie zakwitły.

Pozdrawiam

Elu masz rację - dłubię sobie to to, a to tamto. Bez przymusu. Na iryskach pąki już widać, nawet mam fotkę na dowód. Nawet te przesadzane mają już pąki. U mnie później wszystko. Orliki jeszcze nie wszystkie kwitną.
Łąkę u ciebie widziałam i wcześniej, a i teraz też już byłam.
U mnie nie wszystko się udaje i chce dobrze rosnąć. Całości nie przekopię, nawet mowy nie ma. A poza tym naturalne łąki nie mają zbyt żyznej gleby, a są obsypane kwiatami. Jaskry i chabry łąkowe same rosną. Margerytki się rozsiewają. Pokazały się firletki poszarpane. Maki, chabry bławatki i goździki się nie udają. W tamtym roku posadziłam wrotycz. Teraz podosadzałam naparstnic i powysiewałam kosmosów. Jeszcze mam arcydzięgiel z siewu do posadzenia. Ten to chyba w przyszłym roku będzie wyglądał okazale. Na razie na balkonie go tuczę, żeby maluchów ślimaki nie zjadły.
Mirkowy ogród (początki) 20:53, 01 cze 2020

Do góry
Witam Mirka

Widzę, że odżyłaś ogrodowo. Klony uwielbiam a najlepiej te nasze które rosną i póżniej te piękne złociste przebarwienia jesienia. Ja mam już dosyć,ale grzebię w tej ziemi jak tylko mam trochę czasu. Mam jeszcze trochę do zrobienia szczególnie pielenia. Te serby ładnę są. Mam kocimiętki bardzo dużo, ale jeszcze zamówiłam i w przyszłym tygodniu ma przyjść przesyłka. Kocimiętka walker's low,może już mam ale one wszystkie jednakowe na fotach.
Zamówiłam też gaurę różową, jarzmiankę, aster płożący wrzosolistny i bocznolistny, nachyłek okółkowy Ruby frost.

Dużo też nasiałam różnych kwiatów już wzeszły ale zimno i ledwo wszystko rośnie. Byłam dzisiaj na spacerze ale się naoglądałam a głowa huczy od spiewu ptaków. Pokażę fotki.

Witaj Elu
Eee tam zaraz odżyłam
Na ogród to ja nie mam czasu dlatego tak się wlecze że końca nie widać
O pieleniu mi nie mów bo ja mam jedną rabatę zatośniętą tak ze roślin nie widać nie wiem kiedy ją ogarnę
Ja na razie oprócz drzew nic nie kupuję bo przechowalnik pęka w szwach przesadzam a tam nic nie ubywa.
Gaura i mnie się podoba tylko czy na moim piachu da radę ?
Mój ogrodowy pamiętnik 16:44, 01 cze 2020

Do góry

Witam Agatko

Przejrzalam sporo. Piękne uroki wieczorem u mnie tego brakuje bo nie przebywam na stałe. Może w tym roku więcej to się tym zajmę.

Też muszę zrobić porządek z żurawkami kiedyś kupowalam nie wiem jakie to są też takie ciemne jak u ciebie na pierwszej focie są późniejsze.

A na 2 fotce te czerwone to też żurawki? Bardzo lubię takie ostre kolory w ogrodzie aby trochę zieleń rozjaśnić.

Ładnie i porzadeczek jest

Pizdrawism

Witaj Elu,
Te fioletowe to Forever Purple a czerwone Zipper.
Jak się nie ma ogrodu pod domem to ciężko dbać o niego. Tzn. mnie by było ciężko. Podziwiam takich niezłomnych ogrodników.

Mój ogrodowy pamiętnik 14:51, 01 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Żurawki Forever Purple po podzieleniu wreszcie zaczęły się zbierać bo myślałam, że nic już z nich nie będzie.

A to jest aktualnie kawałek moich ulubionych meandrów .

Witam Agatko

Przejrzalam sporo. Piękne uroki wieczorem u mnie tego brakuje bo nie przebywam na stałe. Może w tym roku więcej to się tym zajmę.

Też muszę zrobić porządek z żurawkami kiedyś kupowalam nie wiem jakie to są też takie ciemne jak u ciebie na pierwszej focie są późniejsze.

A na 2 fotce te czerwone to też żurawki? Bardzo lubię takie ostre kolory w ogrodzie aby trochę zieleń rozjaśnić.

Ładnie i porzadeczek jest

Pizdrawism
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:38, 01 cze 2020

Do góry
Przejrzałam orliki i ty piszesz i pytasz czy to twoje?
Przecież u mnie takie same. Jednego nie mam tego bordowego.

Poza tym pięknie, oczko czyściuteńka woda. U mnie też irysy żółte kwitna. Trochę przedobrzyć bo ktoś mi poradził, ze mogą rosnąć na gl nawet 60 cm a to nie prawda. Gniją liście i musiałam je w zeszłym tygodniu oberwać i dać wyżej. Teraz jest dobrze dochodzą do siebie.

Brzozy szybko rosną wiem jak sadziłam i jak urosły. Moje już cięte szpice bo nie chciałam bardzo wysokich. Dobrze im to zrobiło zagęściły się górą.

Trzymajmy kciuki za nasze łąki kwietne oby tak pięknie wyglądały jak ta co sfociłam. Trzeba wysokie rośliny wysadzać na boki tak robili na tym osiedlu. Np. widzę że wszystkie ślazy rosną przy samym plotku.

Pozdrawiam

Moje łąki wysokie rosną, za żyzna ziemia dla nich Wszystko bym musiała przesadzić to nie miałoby sensuCzekam na ta przy donicy bo ta przed chata to nie wiem czy nie muszę skosić teraz, bardzo leży.
Ptasi gaj 08:45, 01 cze 2020

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Elu, ja też zaniemówiłam! To jest łączka z tego roku i te wszystkie roślinki urosły w ciągu 10 dni?

Aniu nie czytałaś wcześniej tam pokazywałam łączkę. Wczoraj foty pokazałam jak kwitnie 10 dni po poprzednich zdjęciach. Za kilka dni znowu fotę zrobię jak się zmienia.
Łąka została zasiana w zeszłym roku i kwitła tak sobie teraz dopiero widać ją w całej okazałości.
To łączka na pobliskim osiedlu.

Tak myślę u ciebie na tym stoku by pięknie też wyglądała.
Anna i Ogród 08:32, 01 cze 2020

Do góry
Aniu a jakie cisy sądziłam to ma być żywopłot gęsty..bo też chce posadzić w jednym.miejscu i pytam. Chciałabym mieć gęsty bo chce krzaki wykopać i posadzić cisy.

A czego ty będziesz zmieniać kostkę. Widać że jeszcze dobra.

Sadziliśmy Hicksii. On jest szeroki ale będzie cięty. Ten z prawej strony będzie wysoki żeby zasłonił ewentualne auto. Ten wzdłuż ogrodzenia sąsiadów już będzie niski ale też murek. To takie zabezpieczenie przed ewentualnym najechaniem w przyszłości

Nie wiem jak moi synowie będą jeździć

Kostka mnie denerwuje prawie od początku.

Nie jest położona tak jak chciałam. Ekipa miała zrobić projekt ale tak z nim zwlekali że nie zrobili a kostkę położyli. Wkurzają mnie te niepasujące do siebie wzory. To duża inwestycja więc stwierdziłam że wytrzymam z tym ile się da ale od jakiegoś czasu podgaduję o tym eMowi coraz częściej.
Chyba zaczyna akceptować tą decyzję. Jeszcze może 2 sezony i zmienimy.

Najśmieszniejsze jest to, że prawdopodobnie będzie taka kostka jak chciałam położyć wiele lat temu. Tylko wtedy eM stwierdził że absolutnie NIE.
Potem taką kostkę położyli nasi znajomi. Miał okazję zobaczyć na żywo ale wtedy już było dla nas za późno.

Teraz cały czas mu podgaduję że gdyby od razu pozwolił mi wybierać i się nie wtrącał to nie musiałby teraz wymieniać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:42, 01 cze 2020

Do góry

Nie wierzę, że to koniec tulipanów w wannach takie uroki Danusiu chcesz zaniechac.

Nowy zbiornik wodny mi się podoba brzegi ładnie wyprofilowane. Jak dobrze obsadzisz będzie pieknie. Zresztą wszystko co związane z wodą warte uwagi.

Tak właśnie zamierzam robić, idę w coś nowego, wanny już mi się znudziły no i ciężkie są, nie mogę sama ich transportować
Nowy zbiornik wodny zwany "jeziorkiem" nabiera mocy, bo już posadziliśmy wyspy grzybieni. Witek kolory ustawiał, więc ciekawa jestem jak mu wyjdzie. Za kilka dni wyjdą liście na wierzch. Roślinność rodzima także zaczyna zasiedlać zbiornik, widzę jakieś rybki małe. Raz wpłynął do jeziorka nawet bóbr z pobliskiego uroczyska olszowego. Założyliśmy kratki, bo boimy się o drzewa.
Anna i Ogród 00:18, 01 cze 2020

Do góry
Aniu a jakie cisy sądziłam to ma być żywopłot gęsty..bo też chce posadzić w jednym.miejscu i pytam. Chciałabym mieć gęsty bo chce krzaki wykopać i posadzić cisy.

A czego ty będziesz zmieniać kostkę. Widać że jeszcze dobra.
Moja bajka 23:33, 31 maj 2020

Do góry
Kasiu dzięki. Będę jest bardzo dużo do oglądania i koniecznie muszę zobaczyć u Ciebie

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 31 maj 2020

Do góry
Przejrzałam orliki i ty piszesz i pytasz czy to twoje?
Przecież u mnie takie same. Jednego nie mam tego bordowego.

Poza tym pięknie, oczko czyściuteńka woda. U mnie też irysy żółte kwitna. Trochę przedobrzyć bo ktoś mi poradził, ze mogą rosnąć na gl nawet 60 cm a to nie prawda. Gniją liście i musiałam je w zeszłym tygodniu oberwać i dać wyżej. Teraz jest dobrze dochodzą do siebie.

Brzozy szybko rosną wiem jak sadziłam i jak urosły. Moje już cięte szpice bo nie chciałam bardzo wysokich. Dobrze im to zrobiło zagęściły się górą.

Trzymajmy kciuki za nasze łąki kwietne oby tak pięknie wyglądały jak ta co sfociłam. Trzeba wysokie rośliny wysadzać na boki tak robili na tym osiedlu. Np. widzę że wszystkie ślazy rosną przy samym plotku.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:05, 31 maj 2020

Do góry
Witam Sylwia

Jak masz ochotę to popatrz na łąkę po 10 dniach na moim wątku

Pozdrawiam

Lecę Moja ta przed chatką dziś po deszczu pokotem leży Za wysoka porosła, a nic nawozu nie dostała, chyba moja ziemia za żyzna na łąki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 31 maj 2020

Do góry
Witam Sylwia

Jak masz ochotę to popatrz na łąkę po 10 dniach na moim wątku

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:59, 31 maj 2020

Do góry
W każdym razie eM jak to zobaczył zaniemówił
Też posialam bo mam miejsca sporo ale co z tego wyjdzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies