Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

O....! 16:07, 08 sie 2011

Do góry
umieszczam moje hosty...
te przy stawku chyba jakoś się prezentują...

natomiast te przy murze od strony wsch. jakoś nie bardzo rosną ( co prawda zostały posadzone pod koniec maja, w międzyczasie byl grad, który je poniszczył - ale i tak słabo coś się rozwijają )...
ale czekam... mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą i za rok/za dwa będą może większe...

W cieniu - zacieniona 16:06, 08 sie 2011

Do góry
Bukszpaniki prezentują się całkie m,całkiem...
W cieniu - zacieniona 16:03, 08 sie 2011

Do góry
Wsadziłam rh, wyglądają dorodnie -chyba lepiej mnożyć przez odkłady.
W cieniu - zacieniona 16:02, 08 sie 2011

Do góry
Posadziłam i postanowiłam podsadzić bukszpany [TEŻ UKORZENIONE W TYM ROKU}.
M. podciął świerki i nowa rabatka jest do osadzenia,jeszcze niedokończona -bo pomysłu brak...
W cieniu - zacieniona 15:57, 08 sie 2011

Do góry
Zaczęłam od sprawdzenia,jak ukorzeniła się Limelight...no i szok. Puściła mnóstwo korzonków i trzeba było coś z nią zrobić {odkłady zrobiłam w maju}.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:55, 08 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

Teraz zaczyna grzmieć, ale poszłam się pogimnastykować i porobiłam hokus pokus

A ja nie mogę się domyśleć z czego jest obwódka pod kompozycją z hortensją?

ilex crenata golden gem
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 15:53, 08 sie 2011

Do góry
Niestety mój miłorząb nie ma zamiaru chyba rosnąć prosto i kombinuje. Z bocznej gałęzi wypuścił sobie
dosyć duży przyrost skierowany do góry i najwidoczniej planuje sobie z niego zrobić przewodnika. Mam
obciąć mu ten przyrost?Ten właściwy przewodnik jest z prawej strony przywiązany do palika ale w ogóle
nie wypuścił żadnego przyrostu. Nie wiem co robić

O....! 15:52, 08 sie 2011

Do góry
Ania proszę o identyfikację tej trawy ...
pisałaś abym umieściła miskanty na tej rabatce żwirowej, a to jaka jest trawa ( właśnie jej część tam posadziłam)...?

Ogród w Alei Lipowej... 15:43, 08 sie 2011

Do góry
Co dolega mojemu świerkowi? Przędziorki? Rósł w drewnianej skrzynce 2 lata i był piękny zielony, po wsadzeniu do gruntu coś go zaatakowało.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:42, 08 sie 2011

Do góry
Ja podsadzam (limelight i anabelle) hostami tylko odsuwam trochę aby się nie zrastały tak bardzo
Zwykłe hortensje są dosyć gęste na dole i tworzą zwarte kule więc nie trzeba ich niczym podsadzać.

Hydrangea paniculata Limelight

Mój kawałek raju 15:18, 08 sie 2011

Do góry
wstawiłam do wazonu, bo wiatr połamał
no już jest kilka słoiczków
datura kwitnie jak na razie jedna, ale za to cały czas

Smokey znowu popisuje się kwiatami

no i mieczyk caculek
a teraz pada i słychać grzmoty w oddali

Ogród Krysi 15:16, 08 sie 2011

Do góry
Trochę chmielu,zabrakło tyczki...
Nasz przydomowy ogródek 14:54, 08 sie 2011

Do góry
Dzięki za pozytywne opinie .Bałem się co z tego wyjdzie i jak każda rabatka pewnie będzie ulegała
zmianom. Zobaczę jak podrosną roślinki .

Ale były lata że tak to wygladało.

Przedogródek - tragedia - pomocy :) 14:41, 08 sie 2011

Do góry
I naniesione bukszpanowe obwodki...
chciaz chyba lepiej byloby zrobic jedna, wzdluz calej rabatu pod domem, a w srodek wrzucic gdzieniegdzie bukszpanowe kulki?
Bo mi sadzonek nie wystarczy

Pod domem planuje kilka iglakow szczepionych na pniu i ze 2 stozki z cisa lub bukszpanu, by zroznicowac wysokosc. I zeby byly zimozielone..
Zakątek Olgi 14:38, 08 sie 2011

Do góry

No i nowy jałowiec-
yellow jakiś tam, oby tylko dał radę

Rozchodnik , niby Matrona wygląda obiecująco
I podagrycznik -podobno bardzo ekspansywny -ciekawe hihihi
Zakątek Olgi 14:37, 08 sie 2011

Do góry
olga_szopa napisał(a)

Anabelka zupełnie zzieleniała, pewnie z zazdrości, że floksy teraz aż rażą bielą .

! chyba tak !
piękne masz rośliny, wszystkie
O....! 14:33, 08 sie 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
No i jak Ci się może nie podobać ten skalniak!!!! Jest bombastyczny, wspaniały idealnie wkomponowany w krajobraz. Firletka kwiecista by tam jeszcze pasowała, ale ta o srebrnych mechatych listeczkach

ale Magda,jest firletka kwiecista, ta ?
ta ?

moze jej nie zobaczyłaś na wczesniejszej fotce, teraz widać chyba lepiej...

Zakątek Olgi 14:32, 08 sie 2011

Do góry

Anabelka zupełnie zzieleniała, pewnie z zazdrości, że floksy teraz aż rażą bielą .
Przedogródek - tragedia - pomocy :) 14:22, 08 sie 2011

Do góry
Witajcie,
reszta wokol domu w miare zagospodarowana. Tylko ten przedogrodek straszy...
Powod prosty - lezaly tam haldy zwirku granitowego (uzylismy go na wiosne na podsypanie rabat i fundamentow dookola domu). Miejsca po zabranym grysie zagospodarowuje powoli. Ale chyba krece sie w kolko... chcialabym Was prosic o podpowiedzi, czy ide w dobrym kierunku? Jak polaczyc to wszystko bvy stanowilo spojna, interesujaca calosc?

1/zamowilam 50 sadzonek bukszpanu. Zamierzam go zuzyc na obwodki - polowe na obwodke warzywnika (z prawej strony widac pas ziemi, to wlasnie pas o ktory poszerzylam niedawno warzywnik, na jego skraju bede sadzic bukszpany)
Druga polowe na obwodki od frontu domu, na pewno obwodke rabaty rozanej (gorny lewy rog zdjecia). Przed plotem rosna irgi, za nimi berberysy czerwone, ktore za pare lat maja stworzyc zywoplot. Calosc rabaty podsypana jest zwirkiem granitowym.
Poniewaz trawa wchodzila mi w plot, bo nie ma podmurowki, wzdluz granicy posadzilam niedawno mozge trzcinowata. Niech sobie rosnie, zamaskuje granice pomiedzy grysem a trawa po tej stronie plotu. Mam nadzieje to dobry pomysl...
Plot jest za nisko, by pod nim rozlozyc wloknine (a chcialam ja dalej przeciagnac, w tej chwili jest tylko pod granitowym zwirkiem).

W centralnej czesci sa trawy, na szambie - widac wlaz.
Mam problem, bo nie wiem gdzie maja byc najwyzsze rosliny, robiace za tlo. Chyba przy plocie? Wiec tam powinnam posadzic kilka miskantow ktore posadzilam przy szambie?

Nie wiem tez czy rabate rozana obwiesc bukszpanem ze wszystkich stron, czy moze od strony kostki -podjazdu zamiast bukszpanu dac szpaler z lawendy?
czy lawende pomiedzy roze, a bukszpan dookola?
Jaki ksztalt nadac tej rabacie z rozami- miala byc polkolista, ale przy plocie rosnie sosna czarna, a na srodku tej "okraglej" czesci deren. Moze zrobic prostokat, a wzdluz dluzszego boku posadzic jakies zimozielone w charakterze tła?
Chodzi mi o to by od furtki nie mozna bylo ogarnac calego ogrodka...
Przed domem bezposrednio, posadzilam grupe liliowcow i lilii, obok w prawo idac irysy, dalej jezowki. Przed nimi 2 piwonie krzaczaste. Przed liliowcami grupe rozchodnikow. Zamierzam je poprzedzielac bukszpanowymi plotkami. Czy moze tylko gdzieniegdzie zimozielone tujki, bukszpany czy cyprysy wystarcza? Chodzi o to by w zimie i wczesna wiosna nie bylo tu tak łyso... i marza mi sie kule i stozki zimozielone...
Help
Najpierw zdjecia jak jest teraz, potem z naniesionymi moimi pomyslami.

Testowe dodawanie zdjęć 14:19, 08 sie 2011

Do góry
Mój ogród tworzę dopiero od trzech lat. Nie mam za dużo miejsca, więc wygląda to wszystko tak jak wygląda. Ciągle mam jeszcze nowe pomysły. Ciągle się coś udoskonala. Zamieszczam kilka zdjęć z mojego ogródka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies