Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żeniszek - Ageratum 14:17, 08 sie 2011

Do góry
Późne lato jak to brzmi ja się jeszcze wczesnym nie nacieszyłam

Żeniszek - Ageratum 14:13, 08 sie 2011

Do góry
Żeniszek meksykański -roślina zielna jednoroczna wysokości 20- 25 cm.Najczęściej w kolorze niebieskim, ale bywa też biały i różowy.Kwitnie całe lato aż do późnej jesienie jeżeli usuwa się przekwitnięte kwiatostany

Języczka pomarańczowa - Ligularia dentata 14:12, 08 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
języczka Przewalskiego
Ligularia przewalskii osiąga 150 cm wysokości i tworzy okrągłe kępy.
Szczególnie ozdobnie prezentuje się w w lecie (lipiec - wrzesień) kiedy to ze środka rośliny wyrastają wysokie i sztywne kwiatostany w żółtym kolorze (oo długości nawet 70 cm). Jednocześnie pod koniec lata liście języczki zmieniają swój kolor z zielonego na purporowy co powoduje iż roślina jest jeszcze bardziej okazała.

A to jest The Rocket a nie przewalskii. Przewalski ma bardzie głęboko wcinane wachlarzowate liście.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:37, 08 sie 2011

Do góry
A na deserek moje kulki i rozrośnięta już lawenda! Nie przypuszczałam, że w ciągu jednego sezonu uzyskam już wymarzony wał

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:36, 08 sie 2011

Do góry
I żwir z kamykiem wysypane pod bukszpanami na frontowej rabacie - no nie podoba mi się i koniec, muszę coś pozmieniać - może z białych otoczaków zrobić "strumyczek", albo zawijas jakiś??? Albo zostawić tylko grysik??
(zabraklo nam grysiku i rabata niedokończona, wrrrr)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:34, 08 sie 2011

Do góry
Miejsce pod patio już przygotowane - ściągnęłam darń i tymczasowo w miejscu róż postawiłam parasol i donice z mieczykami, begoniami i kostrzewą - która już w sierpniu powędruje na japońską rabatę.

Widok na małą różankę z kuchennego bocznego okna

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:27, 08 sie 2011

Do góry
Kwitną mieczyki - wśród planowanych różowo-białych zapodzial się kolejny "odmieniec" o żółtej barwie

Niecierpki zdobią teraz front domu i witają gości - tu dużo lepiej kwitną

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:24, 08 sie 2011

Do góry
Dzięki Aniu

Faktycznie, teraz wyszłam i porównałam sobie dość dokładnie obie hortensje (tę kupioną dziś i Limelight wsadzoną wcześniej) - jednak podobne

Z resztą sami zobaczcie
Tak wyglądają moje nowe dziewczynki

Tak rabata - miskant karlowy Silver spider będzie przesadzony na koniec pasa hortensjowego w pobliżu ciurkadełka i klonu palmowego Dissectum, a w jego miejscu nastaną rządy Gracillimusa
Gracillimus zakończy też chyba hortensjowy zakątek po prawej stronie.

I zbliżenie na pąki nowych hortensji

Agnieszkowy ogródek 13:15, 08 sie 2011

Do góry
A teraz zagadka! Co to za roślina, bo mi jest nieznana:

Roślina znaleziona w Niemczech, rosła pod oknem zwykłego domu. Raczej w cieniu. Liście wyglądały jak hortensja, ale hortensja to raczej nie jest. No więc co???!!!
Funkiowe zacisze 12:36, 08 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu na miły dzień

Widziałam ją u Ciebie i wołałam wszystkich do komputera żeby zobaczyli. Nieziemska jest. Natura to niesamowity i misterny konstruktor nic dziwnego że te nowe bryły architektoniczne są często inspirowane tworami przyrody.
Funkiowe zacisze 12:28, 08 sie 2011

Do góry
Aniu na miły dzień
Mój kawałek raju 12:28, 08 sie 2011

Do góry
shrekol napisał(a)

Aż zaniemówiłem rewelacyjna ta dalia

Zjawiskowa -brak słów.
ogrodoweimpresjejolki 11:50, 08 sie 2011

Do góry
Martek napisał(a)

Pierwsze co zobaczyłam już od furtki, to były poste dołki po skradzionych tegorocznych krzaczkach borówki amerykańskiej
2 tygodnie temu podobnie ogołocili działkę córki też z borówek!!!
Gorycz, żal, wściekłość, bezsilność ....

Trzeba było czymś poprawić sobie nastrój - oto moje z własnego siewu astry zakwitły różnymi kolorami

Można zapaść w doła,nie daj się ! Znam uczucie ograbienia
Co do cebul tych pomarańczowych kwiatów.Nie przezimowały w gruncie ,a jak kupiłam kolejne to po wyjęciu te cebule jakieś takie były dziwne ,w tym roku nie ma ani jednej włożonej .Ja też widziałam u ludzi całe kępy pewnie wszystko to zależy od miejsca .Ważne ,żeby było ciepłe i bezwietrzne to może jest szansa ...

Właśnie ciepło i bezwietrznie ...
Niektórzy zakładają systemy automatycznego podlewania a ja obmyślam jak tu ogrzewanie na działce założyć
ogrodoweimpresjejolki 11:46, 08 sie 2011

Do góry
Martek napisał(a)
Wszystkie piękne kwiaty i astry już mają swój czas ... No tak ...

Oj, chyba dobrze odczytałam Twoje: "No tak..."

dla przełamania nostalgicznego nastroju na razie maczek, a wieczorkiem postaram się wrzucić coś typowo letniego

ogrodoweimpresjejolki 11:45, 08 sie 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Pierwsze co zobaczyłam już od furtki, to były poste dołki po skradzionych tegorocznych krzaczkach borówki amerykańskiej
2 tygodnie temu podobnie ogołocili działkę córki też z borówek!!!
Gorycz, żal, wściekłość, bezsilność ....

Trzeba było czymś poprawić sobie nastrój - oto moje z własnego siewu astry zakwitły różnymi kolorami

Można zapaść w doła,nie daj się ! Znam uczucie ograbienia
Co do cebul tych pomarańczowych kwiatów.Nie przezimowały w gruncie ,a jak kupiłam kolejne to po wyjęciu te cebule jakieś takie były dziwne ,w tym roku nie ma ani jednej włożonej .Ja też widziałam u ludzi całe kępy pewnie wszystko to zależy od miejsca .Ważne ,żeby było ciepłe i bezwietrzne to może jest szansa ...
Trawa ozdobna mozga trzcinowata, świerk zwyczajny 40-55 cm za koszty wysyłki 11:41, 08 sie 2011

Do góry
witajcie,
mam sporo sadzonek mozgi trzcinowatej - mocno sie rozrasta, dorasta do ok 40-50 cm wysokosci:

i 12 doniczek ze swierkiem zwyczajnym:

Oddam za koszty wysylki, ewentualnie przyjme chetnie funkie/hosty lub zurawki lub trawy ozdobne sucholubne lub inne fajne cos?
pozdrawiam wszystkich!
Karolina
To właśnie tu 11:31, 08 sie 2011

Do góry
A i tacy goście też bywają.

Rusałki : pawik i pokrzywnik.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:28, 08 sie 2011

Do góry
letnie kwiaty kwitną nadal

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:25, 08 sie 2011

Do góry

Za huśtawką będzie kora i trawa - jaką polecicie, żeby urosła wysoka - Miskant chiński Gracilimus może być?? Ciekawe czy go znajdę tutaj....

Przed domem lekko jesienna dekoracja - te kolory koleusow kojarzą mi się już z nadchodzącą porą roku, choć to przecież letnie kwiaty

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:22, 08 sie 2011

Do góry
Najpierw zaległe foty - krawężniki w tylnej części ogrodu już ułożone

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies