Żeniszek meksykański -roślina zielna jednoroczna wysokości 20- 25 cm.Najczęściej w kolorze niebieskim, ale bywa też biały i różowy.Kwitnie całe lato aż do późnej jesienie jeżeli usuwa się przekwitnięte kwiatostany
I żwir z kamykiem wysypane pod bukszpanami na frontowej rabacie - no nie podoba mi się i koniec, muszę coś pozmieniać - może z białych otoczaków zrobić "strumyczek", albo zawijas jakiś??? Albo zostawić tylko grysik??
(zabraklo nam grysiku i rabata niedokończona, wrrrr)
Miejsce pod patio już przygotowane - ściągnęłam darń i tymczasowo w miejscu róż postawiłam parasol i donice z mieczykami, begoniami i kostrzewą - która już w sierpniu powędruje na japońską rabatę.
Faktycznie, teraz wyszłam i porównałam sobie dość dokładnie obie hortensje (tę kupioną dziś i Limelight wsadzoną wcześniej) - jednak podobne
Z resztą sami zobaczcie
Tak wyglądają moje nowe dziewczynki
Tak rabata - miskant karlowy Silver spider będzie przesadzony na koniec pasa hortensjowego w pobliżu ciurkadełka i klonu palmowego Dissectum, a w jego miejscu nastaną rządy Gracillimusa
Gracillimus zakończy też chyba hortensjowy zakątek po prawej stronie.
A teraz zagadka! Co to za roślina, bo mi jest nieznana:
Roślina znaleziona w Niemczech, rosła pod oknem zwykłego domu. Raczej w cieniu. Liście wyglądały jak hortensja, ale hortensja to raczej nie jest. No więc co???!!!
Widziałam ją u Ciebie i wołałam wszystkich do komputera żeby zobaczyli. Nieziemska jest. Natura to niesamowity i misterny konstruktor nic dziwnego że te nowe bryły architektoniczne są często inspirowane tworami przyrody.
Pierwsze co zobaczyłam już od furtki, to były poste dołki po skradzionych tegorocznych krzaczkach borówki amerykańskiej
2 tygodnie temu podobnie ogołocili działkę córki też z borówek!!!
Gorycz, żal, wściekłość, bezsilność ....
Trzeba było czymś poprawić sobie nastrój - oto moje z własnego siewu astry zakwitły różnymi kolorami
Można zapaść w doła,nie daj się ! Znam uczucie ograbienia
Co do cebul tych pomarańczowych kwiatów.Nie przezimowały w gruncie ,a jak kupiłam kolejne to po wyjęciu te cebule jakieś takie były dziwne ,w tym roku nie ma ani jednej włożonej .Ja też widziałam u ludzi całe kępy pewnie wszystko to zależy od miejsca .Ważne ,żeby było ciepłe i bezwietrzne to może jest szansa ...
Właśnie ciepło i bezwietrznie ...
Niektórzy zakładają systemy automatycznego podlewania a ja obmyślam jak tu ogrzewanie na działce założyć
Pierwsze co zobaczyłam już od furtki, to były poste dołki po skradzionych tegorocznych krzaczkach borówki amerykańskiej
2 tygodnie temu podobnie ogołocili działkę córki też z borówek!!!
Gorycz, żal, wściekłość, bezsilność ....
Trzeba było czymś poprawić sobie nastrój - oto moje z własnego siewu astry zakwitły różnymi kolorami
Można zapaść w doła,nie daj się ! Znam uczucie ograbienia
Co do cebul tych pomarańczowych kwiatów.Nie przezimowały w gruncie ,a jak kupiłam kolejne to po wyjęciu te cebule jakieś takie były dziwne ,w tym roku nie ma ani jednej włożonej .Ja też widziałam u ludzi całe kępy pewnie wszystko to zależy od miejsca .Ważne ,żeby było ciepłe i bezwietrzne to może jest szansa ...
witajcie,
mam sporo sadzonek mozgi trzcinowatej - mocno sie rozrasta, dorasta do ok 40-50 cm wysokosci:
i 12 doniczek ze swierkiem zwyczajnym:
Oddam za koszty wysylki, ewentualnie przyjme chetnie funkie/hosty lub zurawki lub trawy ozdobne sucholubne lub inne fajne cos?
pozdrawiam wszystkich!
Karolina