Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 20:26, 28 cze 2011

Do góry
cd
Kostka granitowa 20:23, 28 cze 2011

Do góry
U siebie mam taką kostkę granitową. Podobno jest z czymś zmieszana, nie jest to ta cięta, czyli ta co u Danusi lub układana na deptakach

Jednak jak już chcesz kostkę to ułóż ją w tej zaprawie. U siebie ułożyłem w ziemi nic nie dodając i teraz muszę wyskubywać wyrastające kiełki trawy spomiędzy niej. Nie jest to miłe zajęcie. Zaprawa na pewno Cię od tego uchroni
W cieniu - zacieniona 20:23, 28 cze 2011

Do góry
cd
W cieniu - zacieniona 20:20, 28 cze 2011

Do góry
Ścieżki w moim ogródku są leśne,takie naturalne jak otoczenie wokół,lubię takie minimalistyczne akcenty.Pozwolę sobie wkleić kilka zielonych widoków.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:15, 28 cze 2011

Do góry
Do łezki łezka......

aż....?!?!?!?!

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:07, 28 cze 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Tak - są 4 i fajnie nawet rosną

właśnie widzę, że dobrze im tam, bo pamiętam jak je sadziłeś to ja proszę o ponowne zdjęcie ciurkadełka z roślinkami w żwirku

A proszę - z ostatniej chwili

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:52, 28 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A u mnie pada - i bardzo się cieszę - rośliny odżywają w oczach

Stąd nie widać mojego żółtka

Chyba jutro zetnę te hortensje, choć nadal wyglądają ciekawie

Hosty

bardzo fajne zdjęcia żurawki cudne a ta limonkowa to ta przy ciurkadełku?
Acer campestre "Carnival" - klon polny "Carnival" 19:45, 28 cze 2011

Do góry
ja już go mam jeszcze młodziak, ale jest na czym oko zatrzymać świetny efekt
spójrzcie, jak sie wyróżnia w oddali

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:59, 28 cze 2011

Do góry
A u mnie pada - i bardzo się cieszę - rośliny odżywają w oczach

Stąd nie widać mojego żółtka

Chyba jutro zetnę te hortensje, choć nadal wyglądają ciekawie

Hosty
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 18:54, 28 cze 2011

Do góry
Obiecałam na wieczór resztę róż. Nie fotografowałam My girl, bo ma na razie same pączki.

Różany szpaler po obu stronach ścieżki przed domem. Bardzo spodobała mi się rabatowa China Girl
Mam nadzieję, że nie będzie z nia kłopotów.

Pierwszy kwiat angielki Queen of Sweeden. Ma sporo pączków, ale krzaczek jest niewielki. To róża rabatowa.

Crocus oszalała. Ma już prawie 30 pąków i wciąż wypuszcza nowe przyrosty. Pięknie kwitnie

Pierwszy kwiat angielki A Shropshire Lad
Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 18:48, 28 cze 2011

Do góry

koniec czerwca

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 18:46, 28 cze 2011

Do góry
greglis napisał(a)
Chyba mamy wspólnego męża
Róże sadziłam we wrześniu, chyba w drugiej polowie. Dlatego raczej nastawiam sie na material wiosenny, choć np Rosarium ma niektóre odmiany dostępne są tylko jesienią
Weszłam w ofertę Ślaskiego, ma kilka odmian ktore mnie interesują chyba sie skuszę, choć znów bedzie marudzenia że tylko kupuję a biedny męzuś zamiast z książeczką to sadzic musi

Ach Ci mężowie Twój to nawet z urody trochę mojego przypomina hehe. Może to nieświadomi bracia Zagłądam własnie przez okno i sąsiad zlitował się nad żoną, która z kosiarką latała do tej pory sama Ja nigdy kosiarki nawet nie dotknęłąm.

Co do róż. Wychodzę z założenia, że co u mnie przetrwa zimę to się nadaje.
Też zajżałam do śląskiego i widzę, że bardzo rozserzył ofertę. Mam nadzieję, że krzaczki będą podobne do tych z zeszłego roku. Na pewno coś jeszcze zamówię.
Właśnie zawitł jeden z krzaczków od niego Compassion w towarzystwie skrzypu

Martek czasem widuję piękne nieznajome. Sama takie mam. Szkoda, że niektórzy starają się ukryć pochodzenie.

Nie dziwcie się mężom ,mają dość jazdy i pracy dobrze,że czują się w domu najlepiej ...Docencie to dziewczyny!))Przy takich ładnych kobietach nie sprawia im to właściwie większego trudu ...
Ja już etap pretensji mam za sobą odnoście roślin i ogrodu , zrozumiałam,że nie każdy musi mieć moje hobby ...

Ja też już do niczego mojego męża nie zmuszam. Nawet nauczyłam się robić cięższe prace. On wtedy też nie ma lekko. Siedzi z naszymi urwisami Cieszy mnie tylko kiedy sam przyjdzie mi pomóc. Widzę, że tak po troszku, też wciąga go ten ogród.

Sebek młotek plus siekiera bardzo udany zestaw do cięcia kantów dla każdego faceta

Ana czy twój też gra w piłkę nożną lub jest fanem? Może oni to mają przez te murawy? Ja też się cieszę Pewnie niech dbają o te trawniki.
Pytasz o piwnie - mam kilka krzaczków, ale na razie marnie wyglądają. Tylko jedna kwitła. Muszą się pożądnie rozrosnąć wtedy będzie co pokazywać. Uwielbiam piwonie
Tutaj jest stronka rosarium: http://www.rosarium.com.pl/
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:36, 28 cze 2011

Do góry
Psotek wczoraj przyniósł groźnego smoka

dobrze, że jej nic nie zrobił - jak tylko ją położyłam to czmychnęła czym prędzej
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:32, 28 cze 2011

Do góry
a na skarpie przy ognisku przyjęły się rozchodniki różnej maści - póki nie będzie murków, to przynajmniej goła ziemia nie będzie straszyć

mam nadzieję, że za rok będzie to tak wyglądało

i wygląda na to, że moje róże po prostu się przebarwiają pod koniec kwitnienia i robią się coraz jaśniejsze
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:29, 28 cze 2011

Do góry
A dzisiaj w moim ogródku znów się coś dzieje Chłopcy wzięli łopaty w swoje ręce. Nareszcie będę mogła coś posadzić pod płotem. Robimy meliorację. A Sławek wyrównuje teren pod basenik.

kupiłam dzisiaj nową roślinkę - podobno szałwia wieloletnia, ale sprzedawca nie dawał sobie głowy uciąć

Ogród Haiki 17:55, 28 cze 2011

Do góry

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:08, 28 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ostatnio w moim ogrodzie dużo się dzieje, zapowiadają się duże publikacje w prestiżowych pismach.

"Dobre Wnętrze"
trafiło do mnie (coś się szykuje), ale wcześniej pracowałam dla specjalnego lipcowego numeru "Claudii" o ogrodach, który opubikuje dwa ogrody z realizacji Gardenarium
Znacie je jako Ogród nie tylko bukszpanowy u nas na Ogrodowisku, a drugi to Ogród Moniki w realizacjach Gardenarium.
Pewnie "Claudia" - numer specjalny o ogrodach już jest dostępny w Empikach.

Jeśli wypatrzycie, wklejcie do wątku. Pierwsza osoba, która zeskanuje mój ogród w Claudii w tym wątku, otrzyma ode mnie specjalną nagrodę przywiezioną z Anglii

Jeśli nadal aktualne to wklejam zdjęcia Pani ogrodu z lipcowej Claudii
MOJE MARZENIE 16:02, 28 cze 2011

Do góry
Dzięki za życzenia.
Postaram się je zrealizować (co ja piszę - muszę je zrealizować!!!)

Wracając do drzew. Znalazłam pod Ożarowem szkółkę gdzie są duze drzewa za rozsądną cenę i kupiłam 4 metrowego czerwonego dęba, oraz 4 klony globosum szczepione na wysokości 2m.
Pod dęba kazano nam przygotować dołek 1,2m głębokości. Ponieważ nie mogłam być jak go przywieźli i sadzili wczesniej przygotowałam dołek szczepionką mikroryzową.
Okazało się że dołek był potrzebny ale tylko 70cm, i cała szczepionka została przykryta ziemią (gliną - bo taką mam ziemie).
Dąb przez pierwsze 2 lata troszkę chorował. Miał bardzo małe liście. Oglądałąm go jak tylko przyjeżdżałam na budowę.
I czarowałam nad nim.
Ale widocznie korzenie w końcu dostały się do lepszej ziemi i obecnie ma liście jak cała moja dłoń.
Jesienią porzebarwia się na zółty, pomarańczowy, czerwony i bordowy. Wart był zachodu.
Niestety z klonami gożej. Zapowiadało się że będzie ok. I tak było,a le po 3 latach jeden z nich usechł.
Mam nadzieję że pozostałe będą ok. Co roku mają piękne przytosty(ok 30 cm).

Ponieważ wierzę w feng shui, kupiłam mądra książkę o urządzaniu ogrodu zgonie z zasadami.
Im dłużej czytałam, tym mniej wiedziałam.
Tam było ze najlepiej jest mieć front domu zwrucony na południe (ja mam południowy wschód), wjazd też nie z tej strony. Od południa - frontu powinny być rośliny płaskie, a od pd/wsch stożki.
To co mam posadzić?
W końcu dałam za wygraną i znalazłam osobę która się na tym podobno zna. Poprosiłam ją o projekt ogrodu, ale nie taki szczegułowy, tylko: gdzie jakie kształty, wielkości i kolory.
Ponieważ jestem osobą która nie potrafi wyjść ze sklepu ogrodniczego z pustą ręką, wiem że ogród dla mnie nie moze być skończony( tak jakby wogóle to było możliwe).
Ja muszę mieć możliwość dosadzenia moich skarbów.

I tak zaczynałam.
Ponieważ mój mąż ( jak czytam na innych wątkach - nie tylko mój), nie specjalnie się interesuje ogrodem (twierdzi że ogród powinien się składać w połowie z kostki w połowie z betonu) jestem sama w poszukiwaniu wizji.
Zaczełam od klombu. W ubiegłym roku kupiłam białe róże płożące - zakwitły na różowo.
Więc je przesadziłam i kupiłam białe.
Wiosną wszystkie mi pieknie odbiły i obecnie kwitną wraz z lawendą i białą pigwą na środku.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 13:45, 28 cze 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Co za widok - bajecznie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:44, 28 cze 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

te mialy kolor jak żółte citronelle żurawki, były obsadzone jako obwódka i miały dłuższe pędy niestety zrobiłam tylko zbliżenie

To żółte to kocanki, kwitnące to niecierpki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies