Urlopowy wyjazd gdy maj zimny i deszczowy sprawił, że szczęśliwie niewiele kwitnienia straciłam w ogrodzie.
Niestety całe plewenie zniknęło, dawno nie miałam takiej ilości chwastów.
Pocykałam trochę zdjęć z daleka
Czerwcowe upały sprawiły, że chwasty rosną jak szalone a ja od wczoraj zabieram się za robotę.
Nie żebym marudziła, bo plewić lubię, tylko od którego zakątka zacząć?
Przy drewutni zakwitła fioletowa rutewka orlikolistna a na środkowej rabacie królują teraz kocimiętki:
Walker's Low, Purrsian Blue, Cats Pajamas i Salute Light Pink.
Rano wcześnie nastawiłam rosół, wszak to niedziela i pojechałam na giełdę. Głównie na oblot staroci z koleżanką. Przywiozłam 2 wazony kryształowe.
Oraz
Piwonie sarah bernard
Trzmielinę taką pionową
2 sadzonki ogórków
1 sadzonke rabarbaru.
Po powrocie i kawce wziełam sie za robote i posadziłam na kortowej;
1 piwonie,
5 trzmielin oczywiście z jednej sadzonki,
Kilka siewek jeżówek,
Tiarelkę podzieloną na 4
Magnolkę.
Dowody rzeczowe marne na razie.
I wygoniła mnie burza.
Teraz obiad i przerwa a potem cdn. burza ustała.
Posadze te ogórki i ukorzenione gaury.
No i mam 30 worków kory do wysypania.
A to ja chyba mam takiego samego. Mój dopiero zaczyna kwitnąć i też nie pachnie. To był nasz pierwszy, jest ładny, został mimo iż szukaliśmy pachnącego. Drugi, taki jakiś, mniejsza odmiana też nie pachnie, rośnie w kącie. Ale do trzech razy sztuka, kupiliśmy taki z żółtymi liśćmi, ma dodatkowo ciemne łodygi, pachnie przyjemnie, delikatnie i w dodatku jest bardzo ładny
Byliśmy w odwiedzinach u znajomych, gdzie mają naturalistyczny ogród i domek letni wpasowany w krajobraz. Jestem zachwycona jak pięknie
W takim okolicznościach przyrody wypoczynek ma zupełnie inny wymiar. Kilka fotek z tego ogrodu. Paprocie bajeczne
Jakie cudne ujęcia Selseria jesienna jest świetną trawą bardzo ją lubię
Jarzmianka ciemna, też mam taką,moja niska,
Kolorów już masz sporo, wszystkie takie delikatne, pięknie
Ostrogowiec jeszcze u Ciebie w pąkach, u mnie pełen rozkwit, moje kukliki już powinnam ściąć.
Co robisz że nie masz w ułudce ślimaków? Moje sadzonki od Ciebie mimo ,że bardzo uważam, podsypuję granulkami są bardzo pojedzone przez ślimaki Ciekawie w tym łanie wyglądają paprocie, może i ja ją posadzę w lasku wśród paproci?
No i listeczki epimedium urocze
Gruntowanie i hydroizolacja gotowe. Ukraińcy mogą przyjechać i zaczynać - będą jutro się rozejrzeć i przygotować front robót i potem do końca tygodnia. Cieszę się, może nawet jedna z Łazienek mogłaby być zrobiona i funkcjonalna? Szambo i instalacje są, kwestia montażu WC i baterii, prysznica lub wanny w zależności od tego gdzie by zaczęli fajnie, coś się ruszy do przodu mam nadzieję
Tunel za chwilę będzie przeciekał, gradobicie pomogło w powolnym zejściu z tego świata
Bajeczne, kolor cudny, ale jak to zrobiłaś że tyle pędów kwiatowych wypuściły? U mnie zawsze więcej liści niż kwiatów.
Kolorystycznie zgrało się z perukowcem
Niestety aparatem udają mi się tylko portrety .
Róże Heidetraum jeszcze nie kwitną (pojedyncze kwiatki sa), natomiast jest masa pąków. Nastawiam się na szał .
Jest oczywiście spora (właściwie ogromna ) różnica pomiędzy krzaczkami posadzonymi zeszłej wiosny z doniczek i tymi posadzonymi jesienią z gołym korzeniem. Ale i te maluchy mają sporo pąków .
Mam pod ręką zdjęcia sprzed dwóch tygodni.
Krzaczki z zeszłej wiosny:
I z jesieni:
A tak razem na rabacie - zabawnie wygląda, ale w przyszłym roku będzie tu już jednorodny różany dywan