Przeglądam sobie od niedawna Wasze wątki i ogrodowe zdjęcia. Mój kawałek jeszcze trudno nazwać ogrodem. Póki co to kawałek ziemi obsiany trawą, w której przeważają aktualnie rumianki
Z czasem ma stać się moim wymarzonym miejscem relaksu i wypoczynku.
Jak w temacie:
małym - cała działka ma 760m2, ok. 400 zostaje na ogródek z tyłu domu,
ciasnym - chciałoby się tyle zmieścić i ciągle spotykam jakieś rośliny, które chciałbym u siebie,
ale co najważniejsze własnym kawałkiem, własnoręcznie stworzonym od podstaw.
Wiem że wymaga to sporo pracy i doświadczenia.
Na to pierwsze jestem przygotowany, nie ma nic lepszego niż satysfakcja z wykonanej pracy.
Doświadczenie przyjdzie z czasem, a po cichu liczę, że i z Waszą pomocą.
Zauroczony angielskimi kantami na trawnikach(nawiasem mówiąc tak trafiłem na Ogrodowisko)
zacząłem od wycięcia rabatki z tyłu domu, przy tarasie.
Powstało coś takiego:
No i teraz myślę co tam posadzić.
Jest to południowa strona, latem praktycznie przez cały dzień skąpana w słońcu.
Na tarasie, w miejscu, gdzie teraz stoi stolik z podstawy od starej maszyny do szycia, będzie pergola, na którą ma wspinać się clematis o ciemno fioletowych kwiatach.
Prezent od sąsiadki, posadzony w zeszłym roku, jak się dobrze przyjrzeć to rośnie w samym narożniku, gdzie taras łączy się z domem. Obrzeże tej półkolistej rabatki chciałbym obsadzić lawendą i podsypać białym żwirkiem. I na razie tyle z moich pomysłów.
śliczności masz same Justi !I piękne zdjęcia wykonałaś Ku mojemu upojeniu ma się rozumieć I wiesz ta katalpa jak dobrze,ze jej nie usunęłaś taka cudowna na tej zgrabnej ,masywnej nóżce !!!
Róże masz nostalgiczne ...,romantyczne i się w nich zakochałam .Ja tylko takie w czasopismach widuję ;(
nawet nie wiedziałam,że najwięcej mam czerwonych róż , następna rozkwitła nn-ka
Frezja rozkwitła
z tej róży płatków robię galaretkę z winem) jest bardzo pachnąca
U mnie też jako druga czerwona rozkwitła - a wydawało mi się, że była dwubarwna
a to liście mojego klonu, czy to normalne , że mają takie przebarwienia? cudnie to wyglada, jak namalowane !
Agawa piękna i będzie jeszcze piękniejsza, dzięki lustrzanemu odbiciu można ja podziwiać z każdej strony No i ta donica cudo
Delikatny róż hortensji i fiolet lawendy - ładnie ...
A czemu Anulko wstawiłaś sie na mapie nie w swoim miejscu, chociaż tam gdzie jesteś to mi się podoba bo blisko do mnie ?
a ja zostaję w domu bo coś niedobrego dzieje sie w pogodzie - strasznie wieje i zrobiło się ciemno; może popada, a ja w tym czasie pospaceruje po Waszych ogrodach, zrobię porządek we wczorajszych zdjęciach ...
Wiele powojników wsadziłam, część się nie przyjęła, część rośnie byle jak, ale ten wynagradza mi wszystko - kwitnie już ponad miesiąc i jeszcze ma wiele pąków
W zeszłym roku powtórzył kwitnienie na jesieni
Szkoda, że nie znam nazwy odmiany bo szczerze bym go poleciła ...
Ja tez jestem, ale taka zmęczona po wczorajszym pieleniu, że dzisiaj nastawiłam sie raczej na odbiór niż na nadawanie, ale dla Was wszystko
pozdrawiam powojnikowo