Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród Sylwii od początku :) 12:04, 03 gru 2010

Do góry
Spróbujemy pokazać jak zaprojektować ogród Sylwii na odległość.
Gardenarium wykonuje także takie projekty bez wizyty w ogrodzie.

Potrzebujemy od Sylwii mapkę ogrodu z obecnymi rabatami i z naniesionym domem. Potrzebne są także zdjęcia stanu obecnego, w tym kilka zdjęć z domem.
Wysyłamy także ankietę, aby uściślić oczekiwania Sylwii i jej rodziny.

Wykonujemy projekt koncepcyjny, z nasadzeniami, projektem systemu nawadniającego i rozmieszczeniem oświetlenia ogrodowego. Postaramy się pokazać ten proces od początku.

Ten projekt pozwoli Sylwii na samodzielne wykonanie ogrodu oczywiście przy pomocy pracowników, którzy wykonają najcięższe prace.
Testowe dodawanie zdjęć 12:00, 03 gru 2010

Do góry
Super Ci poszło, brawo, za pierwszym razem. Zapraszamy na forum.
Zielono mi! 11:58, 03 gru 2010

Do góry

A może taką chatkę z kamienia z grillem?

Zobacz jak fajnie ścieżka koszona zawinęła wokół drzewa i ławki. Gdybym miała tyle ziemi, coś takiego bym zrobiła wokół drzewa

No i jeszcze nie mogę się oprzeć urokowi klonów palmowych na łące w Wisley, niby nie pasują a jednak wygląda to znakomicie

Zobacz

No i koniecznie duże drzewo dla cienia i podziwiania łąki

Propozycje drzew: jabłonie ozdobne, judaszowiec, grujecznik japoński, bordowe buki, świdośliwa, śliwa wiśniowa. A z dużą koroną? Nie wiem, platan mi się nasuwa, ale nie jestem pewna, dąb czerwonolistny?

Zielono mi! 11:44, 03 gru 2010

Do góry
Grażynko, jako granice ogrodu też bym zrobiła żywopłot, może niski do 1,20 , ale chociaż żeby zaznaczyć, gdzie kończy się ogród i jakaś zapora niech będzie. Nawet bym pofalowała nieco granicę, jak w krajobrazie Kornwalii (zobacz Tribah Garden).
Liguster może być, ale chyba lepszy będzie grab. Można go kupić na pęczki wiosną, a liście zimą brązowe dadzą trochę innego koloru.
Co o tym myślisz?

Podzieliłabym ogród ścieżkami i tam kosiła trawę, reszta to rabaty wyspowe z łąką kwietną narazie, potem można na wyspach robić rośliny i drzewa, jak w Bressingham
Kosić tylko szerokie ścieżki 2 m, również jakoś falujące.

Trawy trzeba też posadzić, a w pobliżu ogniska w plecach pachnące jaśminowce, budleje, kalinę angielską, hortensje bukietowe i derenie o czerwonych gałązkach.

Poniżej garść inspiracji

Ogród u stóp klasztoru 11:20, 03 gru 2010

Do góry
Najśliczniej wyglądają rojniki na pierwszych zdjęciach z białymi kamieniami i hostami.

Bogda, rojniczków nie musisz kupować, wystarczy oddzielić maleństwo i już. Każdy, kto ma z pewnością się podzieli, natomiast myśl o kupowaniu "szkieletu" ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:17, 03 gru 2010

Do góry
Jest Bogdo też uniwersalny do ogrodu (można nim podlewać np. byliny, krzewy liściaste itp.)
Róże, hortensje, różaneczniki, te lepiej specjalnymi podlewać. Są też do pomidorów i truskawek nawet.

MOJE ARCHIWUM

Teraz postaram się pokazać swoje archiwum, najstarsze zdjęcia z roślinami. Na schodach eksperymentowałam z kolorami, zaczynałam od mocnych, jak widać poniżej.

Tutaj widać, że nie miałam jeszcze świerków posadzonych, ani żywopłotów tujowych.

Ogródek Goniak 11:13, 03 gru 2010

Do góry
Ach ! Jak w cukierni.
Konewki 11:11, 03 gru 2010

Do góry
Ślicznie, ładne sitko na tej drugiej
Widowiskowe trawy 11:06, 03 gru 2010

Do góry
Werbena jest dla mnie numer jeden, jeśli chodzi o towarzystwo dla innych roślin. Tworzy taką fajną "otoczkę"
Uprawianie roślin w donicach 21:13, 02 gru 2010

Do góry
minus 10 jeszcze wytrzymają na krótką metę, ale takie mrozisko to już nie.
Rozpoznawanie odmian róż 21:09, 02 gru 2010

Do góry
Myślę, że masz rację Andrzeju. Emil sobie popatrzy na zdjęcia.
Ogródek Goniak 21:02, 02 gru 2010

Do góry
Przepiękna historia, przeczytałam jeszcze raz od początku. Wątek archiwalny zaakceptowany, ja też poszukam i pokażę trochę archiwów.
Kompozycje z trawami w roli głównej 20:51, 02 gru 2010

Do góry
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Moja też i ta ławka w hortensjach uwielbiam ją.
Widowiskowe trawy 20:50, 02 gru 2010

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
A to jest bardzo fajne. Pojemniki jakoś ocieplałaś aby to przetrwało zimę?

Oczywiście, pojemniki specjalnie zrobilismy z drewna egzotycznego, bez dna, ale z warstwami "zielonego dachu" (ZinCo), boki ocieplane styrodurem. Rosną tam nawet drzewa liściaste (śliwa wiśniowa, brzoza "Youngii", derenie, pachysandry, wrzośce, trawy, cebulowe, trzmielina oskrzydlona, irgi, kosodrzewiny i świerki serbskie. Acha jeszcze pnącza, winorośl japońska, hedera i winobluszcz pięciolistkowy.
Ogród ma się dobrze, dwie zimy już zimował. Ta jest trzecia.

No i nawet na 6 piętrze nie zabrakło mojej ulubionej werbeny. W specjalnie zaprojektowanej szparze w tarasie posadziłam kostrzewę "niedźwiedzie futro" i macierzanki.

Hippeastrum - Amarylis 20:33, 02 gru 2010

Do góry
Artykuł o hipeastrach już jest gotowy, zobaczymy jak teoria ma się do praktyki. Za chwilę Was zaproszę do lektury.
Bardzo będę prosiła o komentarze pod artykułem o Waszych spostrzeżeniach. dziekuję za inspirację.
O czym piszecie i na co jest zapotrzebowanie, to ja staram się nadążać. Dziekuję za Wasze obserwacje i doświadczenia.
Konewki 20:29, 02 gru 2010

Do góry
Te kolorowe z mojego ogrodu, tego z kaktusami i szklarenką.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 20:27, 02 gru 2010

Do góry
alinak napisał(a)
wygląda niesamowicie. mam ochotę na taki skok ale sama nie wiem .mam 2 slupy w przedogródku .-ohyda

Sadź Alinko i nie patrz na nic. Zanim zarośnie trochę czasu upłynie, będziesz miała liście zamiast betonu.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 20:26, 02 gru 2010

Do góry
tyna napisał(a)
Niesamowity ten przeddomek, wielki ukłon

Dziękuję, późną wiosną (czerwiec) mam nadzieję będzie u mnie zlot, jest okazja się spotkać.
Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 20:21, 02 gru 2010

Do góry
T. orszelinowata bije ją na głowę, jak myślisz. Jest rzadko jednak spotykana, prawda?

Alinko Twój post jest w hortensjach. Gdybyś coś pisała o nowych roślinkach, to rób nowy wątek. Chodzi o to, aby nie mieszać tematów.
Funkie - Hosta 20:06, 02 gru 2010

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies