Od kuli z bukszpanu pociągnij żywopłocik również z bukszpanu. Ciemna zieleń wyciszy żółtego berberysa i czerwonego buka ???? Taka moja propozycja
Uzupełnieniem rabaty będą jednoroczne begonie.
LUB
Szczepiony miłorząb Troll na pniu w miejsce juki od niego trzmielina z zawijaskiem na miłorzęba
winogrono zarasta coraz bardziej kuchenne okno) będzie winko
od dłuższego czasu jemy swoją botwinę(liście robi się jak szpinak, łodyżki jak szparagi)
i swoją wczesną kapustkę,
Jan Paweł II ładnie kwitnie, a już myślałam,że po nim bo przymarzł na wiosnę
Hortensja zdaje się być głodna nawozu albo lepszej ziemi, za ciasno ma. Przesadź do większej donicy w kwaśną glebę koniecznie, żeby niebieska była. Podlewaj deszczówką, nawozem niebieska hortensja.
Czy donica ma dziurę w dnie?
Danusiu, ta w donicy to nie moja, to Kriss.
Moje wszystkie rosną w gruncie i mają się super (i Grandiflory, Limeligt'y i Anabelki i Great Star), oprócz tej jednej "Bluebird", która wygląda teraz tak:
Co więcej - podlewam ją wyłącznie deszczówką, bo tylko taką dysponujemy ostatnio w ogóle nie podlewamy, bo ciągle pada..
A tu potrzebuję jeszcze pomocy. Chcę poprawić wygląd lewej strony rabaty, podnieść ją bo od frontu wygląda płasko.Rosną tam juki w irdze ale z juk w tym miejscu chcę zrezygnować (możne jedną dać w środek zawijaska ). Zamiast juk kombinuję coś formowanego, wyższego, tuje na pniu o pojedynczych czy podwójnych kulkach i niżej kulki bukszpanu, może stożek. Myślałam o niskiej, formowanej obwódce z żółtej trzmieliny dla całej rabaty, tylko jak te nowe nasadzenia połączyć z bukiem i berberysem???
Zdjęcie nie wyszło proporcjonalnie bo lewa strona rabaty jest dłuższa
No to popodlewane, ale jak zamknęłam, to pomyślałam,że mogę wam zrobić zdjęcia , to zrobię jutro)
następny tytoń , a jak pachną)
jeżówka Tomato Soupe rozwija się
trawka zakwita co ma takie puszki białe) wyhodowałam z nasionek
zakwitł ciemiernik)
Joanko , Sebku i Aniu przy kamieniu mozolna robota i trochę siły trzeba mieć w łapkach , próbowałam a M. popatrzył i powiedziałam żebym poszła sobie kwiatki głaskać )).
Boguniu i Ewo dziękuję za odwiedzinki i chęć przechadzki po ogródku , zaglądam i do Was ale na paluszkach i po cichutku .
Kochani mam prośbę , pomóżcie rozszyfrować to drzewko , czy wiecie jak się nazywa ?
gałązki lekko pokręcone , wiosną ma kwiatostany jak orzech włoski
Haneczko widok piękny ale zapach jeszcze piękniejszy. Wczoraj zostałam na nocce na działce bo było tak pięknie ciepło pachnąco ptaki śpiewały a co ja mam w domu siedzieć w tych murach to grzech a na koniec dnia taki zachód słońca Rano o 6 zaczęło padać z godzinkę popadało i koniec a potem tak było ciepło że spałam jeszcze przy otwartych drzwiach do 10.00
Długośc to gdzieś 10 m.a szerokość ze dwa metry,albo trochę więcej,ale to musiała bym zmierzyć,znaczy na długości całego budynku.Bukszpany są miej więcej około pól metra od brzegów budynku.Między bukszpanami w najniższym miejscu są jeszcze dwa malutkie iglaczki,ledwo ich widać,bo przysypane ziemią .