Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

monteverde 18:09, 10 lip 2011

Kasia to wina wiatru i deszczu, powojnik wiatr poszarpał, ja mam też niektóre takie gałązki, czasami powojnik ma uwiąd, nie wiadomo z jakiej przyczyny, wtedy ginie, ale u Ciebie to raczej wiatr) zostaw puści następne gałązki) a hortensja za dużo wody listki będą opadać
kriss 18:45, 10 lip 2011

Może to i przez deszcze hortensja marnieje.Ja też mam taką byle jaką i to z jednym kwiatem,nie wiem co jej dolega,może lepiej czuła by się w ziemi?
monteverde 18:47, 10 lip 2011

napewno nadmiar wody odchodzi do gleby)
KasiaWB 21:40, 10 lip 2011

Cześć Wam
co do hortensji to myślę, że to te ostatnie ciągłe deszcze jej zaszkodziły....niestety! chociaż inne hortensje nie wykazują takich zmian. Dodam, że wszystkie są w gruncie.
Z drugiej strony to odmiana od słynnych Kurowskich - Hydrangea serrata 'Bluebird' i opis jej jest następujący:
"Niski, zwarty krzew dorastający do 1 m wys. Liście duże, zielone, jesienią czerwone. Kwiaty zebrane w płaskie baldachogrona do 10 cm szerokie. Kwiaty płodne intensywnie niebieskie, otoczone bladoniebieskimi kwiatami sterylnymi. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Dobrze rośnie na glebach żyznych, kwaśnych do obojętnych, stanowiskach półcienistych do słonecznych. Na zimę okryć. Do nasadzeń w ogrodach, pojedynczo lub w grupach."

Chyba muszę zadzwonić do tej szkółki podpytać. Póki co kwiaty są różowe a nie niebieskie - może się wybarwią. Zastanawiają mnie te liście........, że jesienią czerwone............ Hortensja niechybnie wyczuła zbliżającą się jesień )) chyba prorok )))

kriss - u Ciebie to widzę, że coś innego nęka hortensję... Spróbuj przestawić donicę w inne miejsce, gdzieś na stronę północno-wschodnią, bo chyba ma przypalone liście.
KasiaWB 21:44, 10 lip 2011

monteverde napisał(a)
Kasia to wina wiatru i deszczu, powojnik wiatr poszarpał, ja mam też niektóre takie gałązki, czasami powojnik ma uwiąd, nie wiadomo z jakiej przyczyny, wtedy ginie, ale u Ciebie to raczej wiatr) zostaw puści następne gałązki) a hortensja za dużo wody listki będą opadać

((( buuuuu............... Strasznie mi szkoda roślinek....Tego clematisa to zostawię jak radzisz jak jest, może trochę podleję jakimś nawozem? trzeba podciąć?

a co do hortensji - to te deszcze ją tak załatwiły ............
KasiaWB 21:49, 10 lip 2011

Martek napisał(a)
O też może być w końcu w tej ziemi to licho siedzi

żebyś wiedziała ))
Gardenarium 22:12, 10 lip 2011

Hortensja zdaje się być głodna nawozu albo lepszej ziemi, za ciasno ma. Przesadź do większej donicy w kwaśną glebę koniecznie, żeby niebieska była. Podlewaj deszczówką, nawozem niebieska hortensja.
Czy donica ma dziurę w dnie?

Instagram Ogrodowiska
KasiaWB 22:18, 10 lip 2011

gardenarium napisał(a)
Hortensja zdaje się być głodna nawozu albo lepszej ziemi, za ciasno ma. Przesadź do większej donicy w kwaśną glebę koniecznie, żeby niebieska była. Podlewaj deszczówką, nawozem niebieska hortensja.

Danusiu, ta w donicy to nie moja, to Kriss.
Moje wszystkie rosną w gruncie i mają się super (i Grandiflory, Limeligt'y i Anabelki i Great Star), oprócz tej jednej "Bluebird", która wygląda teraz tak:

Co więcej - podlewam ją wyłącznie deszczówką, bo tylko taką dysponujemy ostatnio w ogóle nie podlewamy, bo ciągle pada..
kriss 22:22, 10 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Donica ma dziurę,podlewam też deszczówka.
monteverde 00:57, 11 lip 2011

Kasia te suche delikatnie poobcinaj, jest Substral do powojników interwencyjny, kup i podlej, a co się tyczy Blue Birda, mnie zaczyna kwitnąć na biało(, ki diabeł co oni tworzą z tymi roślinami, a ma dobre podłoże i co Ty na to?