Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:25, 10 lip 2011

Do góry
Potem nastąpiło uroczyste wkopanie klonu i ramki bukszpanowej, które miało trwać godzinkę, a trwało niemal 3 i było drogą przez mękę. okazało się, że pod 10 cm warstwą czarnoziemu jest lita glina, twarda jak skała, łupaliśmy ją KILOFAMI!! Musiałam wyłupać jej dużo więcej i głębiej, żeby uzupełnić tam dobrą ziemią, jeszcze czuję w rękach ten kilof...ciężko było...a tu jeszcze tyle będzie kopania - muszę głęboko wykopać tę glinę pod inne roślinki

No ale tak wygląda teraz mniejsza różanka - jeszcze mąż ułoży ramkę z kostki, pod bukszpanami będzie pas z drobnym kamykiem i tak przygotowana poczeka na jesienne nasadzenia róż

Z tyłu w miejscu róż widać rozdrobniona już hałdę z gliny, musimy to wywieźć w tygodniu przyczepką
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:17, 10 lip 2011

Do góry
witam wszystkich w niedzielne południe

Wczorajszy dzień był bardzo pracowty, nawet nie włączyłam komputera, ale za to w ogrodzie troszkę zmian Ze zmęczenia zasnęłam z synkiem o 21, w ciuchach

Moje wczorajsze zakupy:

kupiłam klon Globosum, modrzew na pniu, 20 begonii, 2 annableki i 1 limelight, żurawki: 3 electric lime (nie ma citronellek), 1 marmelade i 2 "zwykłe" zielone - nie miały nazwy - Pani powiedziała, że to takie "podstawowe stare" zielone z czerwonym kwiatem, miskant karłowaty little Silver Speder - zako wzięłam zamiast tego białego Variegatusa, bo ma takie cieniowane delikatnie liście, no ale teraz czytam, że jesienią się przebarwia na pomarańczowo-czerwono i nie wiem co z tym fantem zrobić
Do tego wzięłam od Pana 2 wielkie wory kompostu z jego "górki" i dokupiłam dobre lekko kwaśne podłoże dla bukszpanów i hortensji (sprawdziłam kwasomierzem jeszcze )...
Ogród zmyślony 12:13, 10 lip 2011

Do góry
aaa zapomniałam perovskię pokazać- szkoda, ze jeszcze mało gęsta i nie wychodzi na zdjęciu- zestawiona z przetacznikiem
Ogród na skraju sadu 12:04, 10 lip 2011

Do góry
moja Anabelka to praktycznie sam kwiat. Mam jeszcze 3 ale nie kwitną tak obficie.
Ogród zmyślony 12:03, 10 lip 2011

Do góry
wrzosy przy wejściu do domu mają się całkiem dobrze

a na rabacie wrzosowej zakwitł pierwszy reanimowany wrzos

jeszczze motyla złapałam na ostróżce

a i obsadziłam wejście do domu,ale jakoś tak nie jestem przekonana czy będzzie dobrze-przesadziłam jasne zurawki z piaszczystego słońca i kupiłam hotensje limelight+ odrobina niebieskości kocimiętki.Jeszcze do przemyślenia

Ogród zmyślony 11:56, 10 lip 2011

Do góry
na skalniaku dalej wieś tańczy i śpiewa-muszę zrobić remanent, bo choć dość ładnie, to nie w moim stylu

hortensja tardiva-posadziłam z niej szpaler przed domem

thuja orientalis aurea nana-ciągle mam do niej słabość, mimo, ze potrafi podmarzać

tawuła golden capet zakupiona na próbę na front domu

Ogród zmyślony 11:52, 10 lip 2011

Do góry
winorośl japońska

żurawki mają się dobrze-kwitną już ze 2 miesiące

grządeczka

Ogród zmyślony 11:48, 10 lip 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
a jakże, do mnie dwa razy mówić nie trzeba.

Torcik i towarzystwo było wyśmienite

A teraz kilka zdjęć z dzisiaj, pomiędzy deszczem, a deszczem
krwawnica-pospolite zielcho

odętka wiginijska, w tle przetacznik

pojawiły się motyle

Urocze widoki
Myszorek obiecałam odezwać się do każdego ze spotkania .
Tobie wypada mi napisać ,że strasznie żałuje ,że nasze ścieżki rozminęły się w czasie i nie doszło do takowego w realu .Może jeszcze będzie jakaś okazja i uda się nam poznać bliżej.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:46, 10 lip 2011

Do góry
Martek napisał(a)

Za chwilę będziemy mieć gości, więc wpadam na chwilę. Zostawiam ogrodowe widoki

Dziś jak wokół wszyscy koszą jestem utwierdzony w tym, że mam najbardziej zielony trawnik we wsi

Żadna się nie oprze temu trawniczkowi i rabatom no i gejzerku ma się rozumieć

Więc przyjeżdżajcie, hehe
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:44, 10 lip 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
oby życie słało Ci dywan z kwiatów pod nogi sto lat !
Uwielbiam te kwiaty i ich zapach
Ogród zmyślony 11:42, 10 lip 2011

Do góry
red baron i miskanty

kącik półdziki

bukszpan samofmujący

hortensja pinky winky

Ogród zmyślony 11:39, 10 lip 2011

Do góry

ziółka

ostnica własnego chowu, zaczyna się bujać na wietrze

nowa odętka, bladoróżowa, trochę chyba za blada

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:39, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Za chwilę będziemy mieć gości, więc wpadam na chwilę. Zostawiam ogrodowe widoki

Dziś jak wokół wszyscy koszą jestem utwierdzony w tym, że mam najbardziej zielony trawnik we wsi

Żadna się nie oprze temu trawniczkowi i rabatom no i gejzerku ma się rozumieć
Ogród zmyślony 11:36, 10 lip 2011

Do góry
a jakże, do mnie dwa razy mówić nie trzeba.

Torcik i towarzystwo było wyśmienite

A teraz kilka zdjęć z dzisiaj, pomiędzy deszczem, a deszczem
krwawnica-pospolite zielcho

odętka wiginijska, w tle przetacznik

pojawiły się motyle

Mój mały raj na ziemi :) 10:06, 10 lip 2011

Do góry
jeszcze przesadziłam karaganę (czy caraganę?) , bo mi jakoś nie pasowała.... teraz rośnie koło ławeczki jak będzie miała duży parasol, to będzie fajny cień !
Mój mały raj na ziemi :) 10:02, 10 lip 2011

Do góry
dałam 7 wzdłuż tuj w pobliżu studni, tam , gdzie planuję wodę ale będą też anabelki, bo na razie są 2 limligt. To będzie taka dolina hortensjowa, bo tam mało słońca, a więc idealne warunki.
Hosty póki co wygladają marnie..... no bo małe i bez wody i bez tych hortensji ....
Mój mały raj na ziemi :) 09:49, 10 lip 2011

Do góry
dosadziłam hosty pod sosnę, aby rozjaśnić - oczywiście sugestia Danusi są tam cebule krokusów, więc efekt wiosenny zapewniony!

fontanna wróciła na stare miejsce, zamiast krzesełka; jakoś mi nie pasowała na tarasie....

teraz widać ją od wejścia i chyba (?) jest lepiej
Mój mały raj na ziemi :) 09:37, 10 lip 2011

Do góry
zacznę od żurawek, te giganty to jednak CARMEL jak pisłam, wyżej, dokupiłam jeszcze 2 w mój zakątek hortensjowo-rododendronowy z miejscem na kaweczkę lub winko

w to samo miejce dosadziłam Catalpę, fajnie rozjaśniła to ciemne miejsce,
oczywiście szczepiona na pniu, bo ogród w sumie jest mały...

ta sama rabata od strony wjazdu dostała świerka srebrnego, więc jak iglaczki podrosną będzie spokojny zakątek z różnorodnością kolorów iglaków
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:08, 10 lip 2011

Do góry
Sebek, może tym razem nie uda Ci się dużo zwiedzić, ale na pewno poczujesz włoskie klimaty.
Aniu, piękne są, jakoś wcześniej nie doceniałam ich.
Muszę przyznać Zbyszku, że trudno mi zapomnieć o tych pięknych oleandrach rosnących tam jak u nas łubin przy drodze, araukariach i piniach.
To jeszcze dorzucę zdjęcia

Ogródek Hanusi po zimie 09:07, 10 lip 2011

Do góry
Po wczorajszych emocjach dziś dzień odpoczynku.Ogrodu nie tykam,kawusię już łykam,do przyjaciół z netu zaglądam.
Większość śpi po wczorajszych emocjach sportowych,dzielne matki troszczą się o swe pisklęta,a ja?
Życzę miłej niedzieli!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies