Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

alinak 00:08, 09 lip 2011

Ania - Sebek poddał dobry pomysł z miskantem . wybierz teraz , bo są już okazy które widzisz jak będą wyglądać .
z huśtawką pójdę dalej z pomysłami .......może wełniany DYWAN . będzie i bezpiecznie , i czysto i .....w ogóle ekologicznie. .... a tak na poważnie , to najlepiej dać włókninę a na to korę . tam nic innego nie będzie zdawało egzaminu. kiedyś , możesz to potem zagospodarować
Ana 00:13, 09 lip 2011

Alinko - pomyslę o tym jutro - tzn dziś, ale rano

zostawiam trawę prawdziwą pod huśtawką, w róg pójdzie miskant i kora, a z boku jeszcze nie wiem...

Uśmiałam się z dywanu

DOBRANOC!!!
Ana 12:17, 10 lip 2011

witam wszystkich w niedzielne południe

Wczorajszy dzień był bardzo pracowty, nawet nie włączyłam komputera, ale za to w ogrodzie troszkę zmian Ze zmęczenia zasnęłam z synkiem o 21, w ciuchach

Moje wczorajsze zakupy:

kupiłam klon Globosum, modrzew na pniu, 20 begonii, 2 annableki i 1 limelight, żurawki: 3 electric lime (nie ma citronellek), 1 marmelade i 2 "zwykłe" zielone - nie miały nazwy - Pani powiedziała, że to takie "podstawowe stare" zielone z czerwonym kwiatem, miskant karłowaty little Silver Speder - zako wzięłam zamiast tego białego Variegatusa, bo ma takie cieniowane delikatnie liście, no ale teraz czytam, że jesienią się przebarwia na pomarańczowo-czerwono i nie wiem co z tym fantem zrobić
Do tego wzięłam od Pana 2 wielkie wory kompostu z jego "górki" i dokupiłam dobre lekko kwaśne podłoże dla bukszpanów i hortensji (sprawdziłam kwasomierzem jeszcze )...
monteverde 12:21, 10 lip 2011

Ana zakupy spore i ładne, a jak zmierzyłaś to ile Ci wyszło te podłoże?
Ana 12:25, 10 lip 2011

Potem nastąpiło uroczyste wkopanie klonu i ramki bukszpanowej, które miało trwać godzinkę, a trwało niemal 3 i było drogą przez mękę. okazało się, że pod 10 cm warstwą czarnoziemu jest lita glina, twarda jak skała, łupaliśmy ją KILOFAMI!! Musiałam wyłupać jej dużo więcej i głębiej, żeby uzupełnić tam dobrą ziemią, jeszcze czuję w rękach ten kilof...ciężko było...a tu jeszcze tyle będzie kopania - muszę głęboko wykopać tę glinę pod inne roślinki

No ale tak wygląda teraz mniejsza różanka - jeszcze mąż ułoży ramkę z kostki, pod bukszpanami będzie pas z drobnym kamykiem i tak przygotowana poczeka na jesienne nasadzenia róż

Z tyłu w miejscu róż widać rozdrobniona już hałdę z gliny, musimy to wywieźć w tygodniu przyczepką
monteverde 12:28, 10 lip 2011

współczuję tak ciężkiej pracy, ale czego nie robi się dla roślin) ile wyszło te ph?
Ana 12:29, 10 lip 2011

między 5 a 6
Ana 12:32, 10 lip 2011

i jeszcze przymiarka na rabacie przy wejściu z modrzewiem i begoniami w roli głównej, finał będzie poniedziałek, o ile moja córcia pójdzie do przedszkola, bo w nocy gorączkowała

Sebek 13:33, 10 lip 2011

No super zakupy, a problem złej ziemi znam. Na szczęście to już za Tobą.
Żurawka to może odmiana Paris - ona jest stara
I mam nadzieję, że ratujesz tą conicę za tujami?
Ana 13:41, 10 lip 2011

Sebek napisał(a)
No super zakupy, a problem złej ziemi znam. Na szczęście to już za Tobą.
Żurawka to może odmiana Paris - ona jest stara
I mam nadzieję, że ratujesz tą conicę za tujami?

tak, to paris Pasuje

Conicę ratujemy, już wychodzi na prostą - dostała oprysk przeciw brązowieniu igieł, potem na przędziorka, teraz na tych brązowych igłach pokazuja się już zieloniutkie przyrosty

co roku jest to samo niestety