Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:24, 18 maj 2011

Do góry
mrówce spodobał się również zawciąg....

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:20, 18 maj 2011

Do góry
spostrzeżenia z dnia dzisiejszego c.d.

The President

Jerzy Popiełuszko

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 22:20, 18 maj 2011

Do góry
Jeszcze kilka dzisiejszych fotek:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:16, 18 maj 2011

Do góry
Dodam, że dzisiejsze zdjęcia zrobiłam moim nowym aparatem fotograficznym, z naciskiem na "moim" )) dostałam go od mojego M. i wreszcie będę mogła sama fotografować wszystko co mi się spodoba
zdjęcia z mojego ogródka

Ogród Sylwii od początku :) 22:03, 18 maj 2011

Do góry

To jeszcze moje zakupy

A teraz pokażę , że nie próżnowałam przez te parę dni jak mnie nie było na forum
Pojawiły się nowe dwie rabaty

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 22:01, 18 maj 2011

Do góry
Dziś kolejny pracowity ogrodowo dzień poświęcony przede wszystkim na pielenie
Poza tym trochę podziałałam na rabacie przed domem. Podzieliłam 3 żółte żurawki zakupione jesienią i chyba się udało, żyją

Trochę donic na tarasie przybyło

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:01, 18 maj 2011

Do góry
Nieoczekiwanie zakupiłam dzisiaj.......Brunnerę macrophylla 'Variegata' i gdzieś te dwie sadzonki razem posadzę, choć pomysłu nie mam jeszcze będą dojrzewać w doniczce ))

W cieniu - zacieniona 21:54, 18 maj 2011

Do góry
Bardzo sobie cenię i lubię dzwonki Campanulla.
Są dla mnie wielką niewiadomą - nigdy nie wiem jaki kolor będzie :biały ? różowy? a może któryś z odcieni niebieskiego?

Rozsiewają się same w nieoczekiwanych miejscach.
Zauważyłam - jeśli znajdą sobie same miejsce -to są piękne i dorodne -te przesadzane już są mniejsze i mniej rozrośnięte.

Znalazłam kilka takich samosiejek - wyglądają zdrowo i dobrze przetrwały te mrozne dni.
Ogród zmyślony 21:50, 18 maj 2011

Do góry
nooooo, przeleciałas za wszystko co Cię tu nie było
A nasady widziałas?

Dobrze więc, z frontu zamias blue arrow będą 3 cisy-fastigiata w naturalnym kształcie?

na rysunku zaznaczyłam grab przy płocie-w jakiej odległości go sadzić od siatki?
Grab jest juz też nasadzony w linii tarasu zamykając pokój południowy z lawendą. Będzie go widać z oddali, jak urośnie(tam gdzie jest ta czarna linia (równolegle do bukszpanu, tylko 8-10 metrów dalej)

a co znaczy to Ha?jakiś skrót, czy zwykłe Ha(świetny mam pomysł[znaczy Ty, nie ja])
"Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha "
Ogród Sylwii od początku :) 21:46, 18 maj 2011

Do góry
A oto reszta moich zakupów : 6 szt Rh 'Nova Zembla' oraz opisane powyżej 3 szt 'Creamy Chiffon'
Dokupiłam również trochę runianki japońskiej.

to po mocnym hamowaniu .... się trochę poobijały

Ogród Sylwii od początku :) 21:42, 18 maj 2011

Do góry
W poniedziałek odwiedziłam moją ulubioną szkółkę i wypatrzyłam nowość wśród różaneczników jest to odmiana "Creamy Chiffon" - oczywiście nabyłam trzy sztuki

Ławka w ogrodzie 21:39, 18 maj 2011

Do góry
U nas w parku stoi taka oto kamienna ławka Schillera:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:35, 18 maj 2011

Do góry
Przymiarka

Ogród w Tarnowie 21:32, 18 maj 2011

Do góry
Buk Purpurea Pendula już w pełnej barwie.

Modrzew europejski pendula

Clematisy botaniczne w różnych kolorach...

Krokodyl już czeka na ryby...

Skrzynki na tarasie i balkonie już obsadzone...

...i kaskada na koniec....
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:28, 18 maj 2011

Do góry
Zaczynam gromadzić materiał na realizację planu dzisiaj zakupiłam żurawki o wiele ładniejsze niż te co mam

Na doniczce jest napisane, że to odmiana Blackberry Jam

Ale mi się wydaje, że to chyba Licorice

Ania z zielonego wzgórza :-) 21:24, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Za kamieniem są posadzone truskaweczki i poziomeczki, więc nie bardzo chcę włączać w rabatę kamień, fajnie się na nim siedzi jakby się tak wyrobić z rabatą żeby z tej strony kończyła się za brzozami przed kamieniem i pociągnąć ją do ostatniego cisa przy ogrodzeniu ? Co Wy na to?

Kamień jest za duży na takie rozwiązanie, wielki głaz powinien mieć odpowiednią oprawę.
Rabata koniecznie musi wchłonąć głaz.
ogrodoweimpresjejolki 21:21, 18 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu czy Rh czymś opryskujesz ? Są zdrowe. U nas największy wybór kwiatów balkonowych i rabatkowych jednorocznych jest na bazarze.

Niczym Zbyszku dotąd nie opryskiwałam, tylko podsypałam nawozem długodziałającym.
Robię fotki tym najładniejszym, bo nie wszystkie tak wyglądają

Jesli chodzi o balkonowe, to jutro zrobię wyprawę w inne miejsce
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:21, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)

Włącz wszystko w jedną rabatę, posadź potem wysokie hosty "Sum and Substance" co najmniej 10-15 szt, one są wysokie. Przed nimi niebieskie np. "Halcyon" albo białe w dużych ilościach, a po brzegu całe łany pozomek. No i jeszcze jakieś punkty mocne, tuje wschodnie "Aurea Nana". Efekt murowany. Sadzenie 30 cszt każda inna to ile myślenia a efekt żaden, bo na pewno coś nie wyjdzie. Najlepsze są proste rozwiązania.

Przykład ogrodu brzozowego jest tutaj

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-moniki
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:17, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Oj tak dziewczyny, ja właśnie po naoglądaniu się tutaj tych piękności powstrzymuję się jak mogę ale znowu nie wytrzymałam i właśnie zakupiłam piękny prusznik i zastanawiam się gdzie by go tu posadzić, podobno jest wrażliwy na mrozy ale nie mogłam się oprzeć

Raczej nie licz na przezimowanie, chyba że masz chłodną oranżerię. MOje klientki miały i żadnej się nie uchowała. Fuksje tak, oleandry też, datury, ale prusznik żaden. Trzeba kupowac co roku. Ja miałam w zeszłym roku pienny, stał w garażu jak wszystkie inne rosliny nie zimujące i usechł, choć dbałam tak samo jak o inne. Coś w tym jest
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:13, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Już daje zdjęcia kamyczka kurcze, nie pomyślałam o żwirku , baaardzo mi się podoba ten pomysł Sebek a co wtedy na rabatę i gdzie ten żwirek , tylko wokół kamienia ?

Tutaj musisz zrobić jedną wyspę włączającą wszystko w jedną rabatę. I wtedy można nawet zastosować dwa rodzaje kamyczków, drobne i grube albo nieco kolor się różniący.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies