Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:27, 18 maj 2011

Do góry
Rodzaj frakcji nie ma znaczenia, co kto lubi.

Tej kory co opisujesz nie bierz.

Ja mam swoje źródła i zawsze jest ładna. To okropne co sprzedają czasem.

Lubię w swoim ogrodzie stosować korę mieloną. Jest bardzo ładna, tyle że właśnie drobna, nie każdy taką lubi.

U klientów robię ściółkę taką jaką sobie życzą. Ale nigdy nie ma liści i wiórów oraz kawałków drewna.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:59, 18 maj 2011

Do góry
Ta kompozycja z bonsai jest cudowna...tak sobie pomyślałam, że może spróbowałabym w drugą stronę i przesadziła to moje drzewko na tworzoną rabatę w rogu działki - tam planuję taką rabatę na górce małej, a tutaj przed domem zrobiłabym spokojniejszą kompozycję z tego co zostało?

O takiej kompozycji myslę na tej mojej górce:

Zdjęcia http://www.zengardens.de/japangarten_auf_dachterrasse_4.htm
A to mój pomysł:
Zabieram stąd wszystkie iglaste na górkę (2 kosodrzewiny, bonsai i świerczek), zostaje laurowiśnia w rogu i do niej dodaję hortensje - Annabelle i ogrodowe

co wy na to?
ogrodoweimpresjejolki 10:41, 18 maj 2011

Do góry
Na balkonie ZIOŁOWE ZAPLECZE KUCHNI już przygotowane
bazylia, tymianek, rozmaryn, ... nawet pomidorek koktajlowy zagościł ...

Zaraz robię wyprawę po kwiaty balkonowe
A jakie? Decyzję podejmę w zależności od oferty, bo coś nie mogę się na nic zdecydować...

Na razie wisi jedna skrzynka z bakopą i uczepem - pozostałość pierwszych wiosennych nasadzeń

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:34, 18 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu, a czy takie duże (jak dla mnie) rośliny dobrze zniosą przesadzanie? Trochę się tego boję, bo np. dla laurowiśni nie mam już innego zacienionego zakątka

Ja myślę jak projektant bo nim jestem, więc mam intuicję , ale jeśli to już są tak zakorzenione rośliny, że nie da się ruszyć to równowagę kompozycyjną na tej rabacie trudno jest uzyskać.
Jako przykłąd pokażę rabatę stylizowaną na japońską tylko ona jest prostokątna, ale chodzi mi o pokazanie, że duża roślina nie może być z przodu kompozycji, ale nieco z boku, nie centralnie i bardziej do tyłu.

To zdjęcie już było u nas ale jest dobrym przykładem umiaru, jeśli jedna roślina wyraźnie dominuje, do nie trzeba tylko dyskretne towarzystwo, no i ten aktor głównego planu powinien być niestety umieszczony w dobrym punkcie.

Tutaj jest tylko cztery gatunki roślin:
Bonsai z cisa, żurawki Citronelle, kulki bukszpanowe i pachysandra.
Wszystko zimozielone.

Z laurowiśnią chodzi mi o to, że ona jest za duża i zbyt "roztrzepana".
Na początku jest chaos 10:26, 18 maj 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

.
[/quote

BARDZO ŁADNIE LINKA! właśnie o to mi chodziło jak pisałam, że jedno w drugie ma przechodzić moim zdaniem wyszło pięknie

Ładnie, całkiem "po mojemu". ŚLicznie,
A jakiej rady mojej odnośnie żółtego potrzebujesz?
Ogród coli 10:21, 18 maj 2011

Do góry
BOK:
1 Prunus cerasus Umbraculifera 1 szt
2 Spiraea japonica 'Goldmound' 5 szt
3 miskant chinski Zebrinus 3 szt
4 kosodrzewina Pinus mugo 3 szt
5 Berberis Thungerga Golden Carpet 7 szt
6 Perukowiec podolski Royal Purple 1 szt
8 Deren Elegantisima 1 szt
9 Prunus Nigra 1 szt
10 Rumianka
11 Juniperus sabina Tamariscifolia 5 szt
12 Tuja wsch Aurea Nana 3 szt
13 Pinus Mugo na pniu 1 szt
14 Berberis Atropurea Nana 5 szt
15 Danica 1 duza 3 male
16 ??
17 choina kanadyjska Tsuga canadensis 'Jeddeloh' 4 szt

co dac jako 16? W tej lezce stoja 3 duze kamienie, wiec to jest miejsce za kamieniami

Ogród coli 10:18, 18 maj 2011

Do góry
Musze jutro zamowic rosliny. Potrzebuje porad i uwag odnosnie zaplanowanych nasadzen. Mozecie na to spojrzec i cos doradzic, sprawdzic czy bedzie ok.

FRONT:
1)śliwa wiśniowa Prunus cerasifera 'Nigra' 1 szt
2)Deren bialy Cornus alba 'Elegantissima' 1 szt
3) tuja wschodnia Platycladus orientalis 'Aurea Nana' 3 szt
4) choina kanadyjska Tsuga canadensis 'Jeddeloh' 3 szt
5) rozplenica japońska Pennisetum alopecuroides 2szt
6)miskant chiński Miscanthus sinensis 'Zebrinus' 1szt
7)berberys Thunberga 'Golden Carpet' 5szt
8)Acer platanoides 'Crimson Sentry'
9)pęcherznica kalinolistna Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold' lub 'Luteus'
10)tawuła nippońska 'Snowmound'
11)klon Acer platanoides Globosum
12) berberysy Thunberga Atropurpurea
13) kosodrzewina Pinus mugo 3szt
14)tawuła japońska 'Golden Princess'
15) rozplenica japońska Pennisetum alopecuroides
16)modrzew europejski 'Pendula' Larix decidua 'Pendula'
17)Juniperus squamata 'Holger' 3 szt
18) cyprysik groszkowy Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana' 5szt
19) Abies Koreana
20)berberys Thunberga 'Red Rocket' 5 szt

Skrawek przed domem 10:14, 18 maj 2011

Do góry
Danusiu to wygląda tak:

Wierzba była niesystematycznie cięta, po drugie miejsce tez jest nieodpowiednie. Danusiu te rosliny nie muszą tam zostać, tylko nie chciałabym stracic tego różanecznika i balam się go przesadzać. moja wierzba dużo odbiega od tej co jest na fotografii Na pewno podobają mi się żurawki, jakiś iglak na pniu i kule z iglaków np. Danica.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:12, 18 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Czy raczej coś niskiego?

Tutaj za dużo roślin dorysowałaś.
Wydaje mi się, że potrzeba dosadzić jeden gatunek ale niski i w większej ilości, np. bordowe żurawki, żółtą trzmielinkę, Taka frontowa rabatka nie może mieć 7 roślin każda inna.

Wg mnie laurowiśnie powinno się przesadzić, a głównym aktorem na tej rabaciwe może być bonsai (ikebana to sposób układania kwiatów w wazonie)
Pod nim świerk i na prawo kwitnąca azalia czy trzy azalie i całość może być nawet wyżwirowana,
Posadzeniem takiej ilości roślin stworzysz dużą konkurencję i wtedy nie będzie ta część ogrodu efektowna.
W cieniu - zacieniona 10:06, 18 maj 2011

Do góry
Ja właśnie ostatnio nabyłam sporo zawilców, posadziłam na ulicę i pod świerka, że też odkryłam je dopiero teraz, powinny już dawno rosnąć w moim ogrodzie.
Ładną mają biel, a czy nie zanikają im liście w środku lata?
Chodzi mi o takie zawilce.

Skrawek przed domem 09:47, 18 maj 2011

Do góry
Wierzba wygląda kiepsko, jakby podmarzła albo nie była systematycznie cięta i teraz raczej ja też bym ją wurzuciła, albo oddała "do adopcji".

Ona osiąga ogromne rozmiary po latach ale wymaga dobrego oświetlenia. W tym miejscu widać, że warunki ma kiepskie bo ciasno tam jest i nie ma szans na porawienie sytuacji.

Pokażę na zdjęciu jak ona wygląda po 15 latach. Średnica korony 3 metry

Dwa czerwone dęby 09:23, 18 maj 2011

Do góry
mysza napisał(a)
tak rozrasta się szybko , dwa lata temu miałam ciemną i zagłuszyła pozostałe rośliny . Powędruje do innej donicy , chyba z cordyliną ,ale tej nie udało mi się wczoraj kupić .Była na jednym stoisku na Broniszach , aż 7szt i wszystkie z uschniętymi środkami .

tytoń z zielistką

jeszcze nie jedna zmiana pewnie będzie , na razie ustawiam i patrzę

to zestawienie mi się bardzo podoba
Mój ogród 09:18, 18 maj 2011

Do góry
kolejne lekko zmodyfikowana rabatka przy domku dosadziłam 2 bukszpany po zewnętrznej i pod nimi chcę posadzić tojeść żółtą co sądzisz Danusiu czy to wystarczy i czy tojeść nadaje się w to miejsce (południowa strona), może za goło jeszcze jest, poradzcie

Mój ogród 09:09, 18 maj 2011

Do góry
witajcie kochani po tak długiej przerwie poczyniłam kilka zmian w moim ogródku przede wszystkim dosadziłam kilka bukszpanów i tu zobaczcie tą rabatkę na której była wierzba hakuro co posadzić w środku żurawek co jeszcze dosadzić na tej rabacie pomóżcie proszę

Skrawek przed domem 09:09, 18 maj 2011

Do góry
Ogród średniowieczny i nie tylko 08:48, 18 maj 2011

Do góry
Piękne róże, widać że udane sadzonki. jednak co dobra firma to dobra. Beda pieknie ci juz kwitly. moje w ubieglym roku kwitły sały sezon, nawet jak pierwsze mrozy przyszły

Dwa czerwone dęby 08:16, 18 maj 2011

Do góry
tak rozrasta się szybko , dwa lata temu miałam ciemną i zagłuszyła pozostałe rośliny . Powędruje do innej donicy , chyba z cordyliną ,ale tej nie udało mi się wczoraj kupić .Była na jednym stoisku na Broniszach , aż 7szt i wszystkie z uschniętymi środkami .

tytoń z zielistką

jeszcze nie jedna zmiana pewnie będzie , na razie ustawiam i patrzę
Ogród coli 07:57, 18 maj 2011

Do góry
nie ma jeszcze co pokazywac
Pogaduchy skowronków 07:53, 18 maj 2011

Do góry
Skowronki na Pomorzu też o 5:30 na spacerze.Coś te nasze ,,ogoniaste"spać nie mogą.Słońca mało,ale i deszczu już nie ma.Cieszy taka pogoda.
Wszystkim zdrowia i realizacji dziennych planów życzę serdecznie.

Dwa czerwone dęby 07:45, 18 maj 2011

Do góry
Na Broniszach można kupić prawie wszystko ,nawet maki wypatrzyłam

Dziękuję za fotorelację , wczesne godziny poranne i jakoś śpiąco na jednym wyszłam .Córce nie przypadł papirus do gustu i stoi w mojej łazience , poprosiła o storczyki , więc kiedy kolejna wyprawa .
Wczorajsze zakupy muszą poczekać do popołudnia , mam trochę zaległej papierkowej roboty . Zawsze za nim wsadzę do donicy to przestawiam po kilka razy roślinki .
Pierwsze ustawienia , ciut za ciasno

i na tarasie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies