Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 10:27, 18 maj 2011

gardenarium napisał(a)

Powojnik będzie pasował, niebieski bardzo ładny Może być też The President.
Mieczyki tu nie pasują, zupełnie inne klimaty.

Lawendę i trawy przekopać jeśli zdecyddujesz się na inną roslinę jako wypełnienie, ale można też to wszystko obsadzić tylko właśnie lawendą, wtedy przesadzisz kostrzewę, a lawendy dosadzisz. Trzeba tylko ją ładnie rozmieścić po całości i wtedy będzie taki wał, a ponad nim kulki.
Świetne są, a brakuje im towarzystwa.

O to ja wersję z lawendą wybieram zdecydowanie, a dla traw będę musiała szukać miejsca gdzie indziej, no i powojnik będzie
Bardzo dziękuję Zaczyna mi się rozjaśniać trochę...
I dziękuję za pochwałę moich kulek, robiłam je sama w tamtym roku z przerzedzonych tujek, teraz czekam aż się zagęszczą ładnie. Kiedy mogę je formować - latem? Czy na jesień?
I co z tymi mieczykami - bo już zaczynają wschodzić, przenieść, zostawić na ten rok już...mam dylemat
Ana 10:28, 18 maj 2011

inya napisał(a)
Aniu, zdrowiej Słońce, nie przemęczaj się tak.

Zajrzałam dziś na chwilkę na Twojego bloga - zdolniacha z Ciebie W wolnej chwili z chęcią posiedzę tam dłużej i lepiej Cię poznam

zapraszam zapraszam Będzie mi miło gościć
Gardenarium 10:34, 18 maj 2011

Ana napisał(a)
Danusiu, a czy takie duże (jak dla mnie) rośliny dobrze zniosą przesadzanie? Trochę się tego boję, bo np. dla laurowiśni nie mam już innego zacienionego zakątka

Ja myślę jak projektant bo nim jestem, więc mam intuicję , ale jeśli to już są tak zakorzenione rośliny, że nie da się ruszyć to równowagę kompozycyjną na tej rabacie trudno jest uzyskać.
Jako przykłąd pokażę rabatę stylizowaną na japońską tylko ona jest prostokątna, ale chodzi mi o pokazanie, że duża roślina nie może być z przodu kompozycji, ale nieco z boku, nie centralnie i bardziej do tyłu.

To zdjęcie już było u nas ale jest dobrym przykładem umiaru, jeśli jedna roślina wyraźnie dominuje, do nie trzeba tylko dyskretne towarzystwo, no i ten aktor głównego planu powinien być niestety umieszczony w dobrym punkcie.

Tutaj jest tylko cztery gatunki roślin:
Bonsai z cisa, żurawki Citronelle, kulki bukszpanowe i pachysandra.
Wszystko zimozielone.

Z laurowiśnią chodzi mi o to, że ona jest za duża i zbyt "roztrzepana".

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:37, 18 maj 2011

Ana napisał(a)

Powojnik będzie pasował, niebieski bardzo ładny Może być też The President.
Mieczyki tu nie pasują, zupełnie inne klimaty.

Lawendę i trawy przekopać jeśli zdecyddujesz się na inną roslinę jako wypełnienie, ale można też to wszystko obsadzić tylko właśnie lawendą, wtedy przesadzisz kostrzewę, a lawendy dosadzisz. Trzeba tylko ją ładnie rozmieścić po całości i wtedy będzie taki wał, a ponad nim kulki.
Świetne są, a brakuje im towarzystwa.

O to ja wersję z lawendą wybieram zdecydowanie, a dla traw będę musiała szukać miejsca gdzie indziej, no i powojnik będzie
Bardzo dziękuję Zaczyna mi się rozjaśniać trochę...
I dziękuję za pochwałę moich kulek, robiłam je sama w tamtym roku z przerzedzonych tujek, teraz czekam aż się zagęszczą ładnie. Kiedy mogę je formować - latem? Czy na jesień?
I co z tymi mieczykami - bo już zaczynają wschodzić, przenieść, zostawić na ten rok już...mam dylemat

Kulki na tujach można ciągle docinać, bo cały urok tkwi w tym, żeby były idealne. Pięknie to zrobiłaś, więc teraz już musisz kontynuować. Pierwsze cięcie wczesną wiosną, zanim ruszą przyrosty, potem w czerwcu do sierpnia myślę ostatnie cięcie. Jesienią najwyżej jakąś gałązeczkę co gdzieś wyskoczy wytnij

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:38, 18 maj 2011

Wyrobraź sobie wał gęsty z lawendy, grannatowa chmura kwiatków i Twole kulki unoszące się na "wietrze". Prostota w każdym calu i ładna kompozycja. Do dzieła masz już idealny pomysł.

Instagram Ogrodowiska
jotka 10:43, 18 maj 2011

gardenarium napisał(a)
Wyrobraź sobie wał gęsty z lawendy, grannatowa chmura kwiatków i Twole kulki unoszące się na "wietrze". Prostota w każdym calu i ładna kompozycja. Do dzieła masz już idealny pomysł.

Ja już to widzę i oczy mi się śmieją
I ten lawendowy zapach ....
Gardenarium 10:45, 18 maj 2011

Zaraz Anie wsadzimy te lawendy, to się zdziwi

Instagram Ogrodowiska
Ana 10:52, 18 maj 2011

Oj ja to i widzę i czuję, zwłaszcza, że już w ubieglym roku "zachorowałam" na lawendę bardzo i jej zapach przemycam co rusz - a to sól do kapieli z kwiatami lawendy, a to saszetka w szafie, a nawet lawendowe ciasteczka do herbatki
Daniusi, ja wiem, że nudna jestem - co mogę z tymi nieszczęsnymi mieczykami zrobić teraz? sa w podłużnych skrzyniach zakopanych za tujami, wyciągnąć je i w calości i wsadzić gdzie indziej?
Gardenarium 10:55, 18 maj 2011

Tak, wyciągnąć i dalej do ogrodu.
Mieczyki raczej do ogródka w stylu rustykalnym. ale ja też lubię mieczyki, zwłaszcza białe i sadziłam je sobie do donic. Potem można schować w niewidoczne miejsce, jak już brzydko wyglądają.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:57, 18 maj 2011

Ja robię tak, podoba mi się roślina np. naparstnice, ale wiem, że w ogrodzie się porozsiewa, ale muszę ją mieć, to kupuję sadzę do donicy i mam

Patrzę i podziwiam, potem na jej miejsce mam inną. Takie coś robię stale z różnymi roślinami.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies