Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:00, 16 maj 2011

Do góry
Hm, no to nie za wiele rad przybyło

To ja pociągnę mój monolog może, bo nadal próbuję coś wybrać na rabaty z przodu

brakujacy "cycek" wsadziłam wierzbę całolistną "Hakuro nishiki", dookoła klombu naprzemian żurawkę i hosty. Jak to będzie wygladac zimą?
Moze zamiast host wsadzić tam tawułę Goldmund?
To jest północna strona, półcień, gleba średnia
Drzewa wysokiego i mocno rozrastającego się wsadzić tu nie mogę, bo będzie stało dokładnie na wprost wyjścia z domu.
Jakoś nadal smutno mi to wygląda

Tu druga rabata

Rozrysowałam pożądany kształt (odwrócone półkole) - tu patrząc z przodu musi być pusto i kamyk, bo otwiera się skrzydło bramy, półkole odgrodziłam szpalerem z bukszpanu, w środek obok świerku wsadziłam 2 rododendrony kwitnące na różowo, z przodu posadziłam tawułę japońską Goldmund.
Czy na tę korę dać coś jeszcze niskiego? A bukszpanowy szpaler nie będzie zbyt monotonny?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:59, 16 maj 2011

Do góry
Odrobiłam zadanie domowe i z fotoreportaży z Garendarium naj naj najbardziej podoba mi się ogród Kuropatwy, te zakola przy płocie, narożna duża rabata z kamieniami, nasadzenia przy tarasie...no wszystko! też będziemy miec drewniany taras, mamy podobne lampy ogrodowe...Taki styl bardzo mi się podoba, dodałabym jednak zakątek różany (patio małe), hortensje no i to wymarzone drzewo

Pierwsza próba malowania mojego chciejstwa

dodałam do rabaty przy wejściu 2 hortensje ogrodowe różowe i pod oknem annabelle białą, co posadzić z przodu? Pasowałoby jeszcze coś w różu bądź bieli?

a może azalię?

Czy raczej coś niskiego?
Nie wiem jak one się rozrosną to czy nie zasłonią świerczka i kosodrzewiny?
no i czy nie jest zbyt gęsto:/
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:58, 16 maj 2011

Do góry
Chciałabym mieć w ogrodzie choć jedno drzewo, pod którym będzie można usiąść z dzieciakami latem, choć wiem, że przy gabarytach mojej działki to może być trudne. Może gdzieś przy placu zabaw?

Tymczasem wkleję szkic działki z przodu - jest zwymiarowany - 1 cm (2 kratki) to 1 m w rzeczywistości. Zaznaczyłam stan obecny i rośliny, które już są posadzone - zmieniłam tylko kształt drugiej rabaty przed domem na planowany (mąż już kopie i będzie kładł brakujacy kawałek kostki)

1 - wrzosy (kolorowe, od białych przez żółte po różowe i fioletowe, 22 szt)
2 - jodła koreańska
3 - Rhododendrony - 2 szt Pink Cherub, 1 szt. Impeditium Album, 2 malutkie mixy z Biedronki
4 - Jałowiec płożący
5 - azalia japońska Rosa
6 - Laurowiśnia "Otto Luyken"
7 - Jałowiec (formowany przeze mnie pierwszy rok)
8 - Kosodrzewina (Pinus mugo)
9 - Kosodrzewina - na pniu ma lekko poskęcane igiełki, bardzo wolno rośnie
10 - nie mam pojęcia co to jest (rośnie bardzo wolno, jest bardzo gęste i tworzy taką niską iglastą poduszkę) - swierk gniazdowy?
11 - świerk biały conica
12 - thuja kolumnowa
13 - świerk srebrny kłujący
14 - tuje kolumnowe na nóżce
15 - tuja przycięta na kulę (brabant?)

żywoplot jest z tuj kolumnowych, choć kiedy urosly okazalo się, że jest wśród nich parę okazów dorodnych brabantów
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:57, 16 maj 2011

Do góry
Pod oknem przy wejściu jest już zagospodarowane, ale zamiast małej sosny w tle chiałabym hortensję Annabelle - juest przepiękna! A sosnę przesadzę na ikebanę. Moze tak być? I nie mam pojęcia co to za krzew z tymi białymi kwiatkami - może Wy wiecie?

A czy w żwiże przy wejściu mogę też zaryzykować hortensję ogrodową? Czy lepiej jakieś kosodrzewiny małe bądż coś płożącego?

Jeszcze 2 rabaty przy wejściu - jak widać z jednej mąż wybrał już trawę (była bardzo brzydka), chcę tam zwykły kamyk i ??? Myslałam o funkiach, może azalie? chcę troszkę koloru i coś niewysokiego, nie mam pojęcia co, bo tam mniej słońca jest (północ).

Drugą rabatę chcemy uformowac na kształt odwróconej pierwszej i też nie wiem czym obsadzić dalej - z tymi rabatami mam największy problem.

No i generalnie tak jak rosną tuje wzdłuż płotu to chcę zrobić nieregularne fale, zakola - tam jeszcze podosadzać trochę roślinek. coś w tym stylu:

to galimatias, co?
Jestem przerażona ogromem pracy, ale najbardziej doborem wlaściwych roślin...

Do góry
Przy przybudówce (strona pd-zachodnia) są wystrzyżone iglaki, pod nimi kępy kostrzewy (chyba), po bokach lawenda - niestety tylko 2 przetrwały zimę, chcę dosadzić jeszcze po 3 szt z każdej strony. z tyłu przy ścianie w skrzynkach zakopanych w ziemi poadziłam cebulki mieczyków, przy kratce chcę puścić powojnik - ale nie wiem czy nie będzie tego za dużo.

Z przodu przy wjeździe zrobiłam małe wrzosowisko - niestety myślałam, że nie przeżyło zimy, ale po radykalnym cięciu, nawożeniu zaczynają pojawiać się zielone przyrosty, w tym roku dosadziłam rododendrony i azalię - dodać coś jeszcze? Może hortensję?

Do góry
Po prawej stronie (od wschodu) chciałabym kratkę, która zasłoni częściowo widok na plac zabaw od bramy wjazdowej, tam puścić róże i powojniki, dać pelargonie i kocankę w donicach, może kępy lawendy i kocimiętki do tego. Miejsce wysypane kamykiem na stolik, leżak.

O coś takiego:

Wokól tarasu chciałabym kosodrzewinę i coś jeszcze - no właśnie nie wiem co - tam utworzy się taka mała skarpa. w drugim rogu ogrodu będzie ikebana - na pewno z kosodrzewiną i płożącymi jałowcami, ale nie wiem co jeszcze wytrzyma palące słońce, chciałabym trochę koloru. P

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:56, 16 maj 2011

Do góry
Przenoszę mój wątek tutaj w nadziei, że pomożecie mi stworzyć mój wymarzony ogród, podpowiecie, doradzicie, albo po prostu pogadacie ze mną nie tylko o roślinkach

Dojrzałam właśnie do tego, żeby mieć piękny i zadbany ogród, choć jeszcze rok temu byłam zdania, że wystarczy mi trawa. Otóż nie wystarczy
Potrzebuję kwiatów, iglaków, koloru i zapachu, jestem gotowa pielić, wyrywać, sadzić, podlewać, nawozić...
W naszym domku mieszkam już 5 lat, posadziliśmy przed wejściem kilka iglaków, ubiegłej jesieni zaaranżowałam małe wrzosowisko z rododendronami, teraz zakochana jestem w różach i hortensjach. Mąż ochoczo zabrał się do pomocy w kopaniu, więc muszę wykorzystać dobry czas i zaplanować rabaty z przodu i od strony tarasu, a niestety jestem zielona w kwestii doboru roślin Bardzo, ale to bardzo liczę na Waszą pomoc!

Tak wygląda nasza działka:

A to zdjęcia z dziś:

W tym sezonie chcemy wymienić kafle na tarasie na deski - jest od strony południowej i kafle się nie sprawdzają, bo parzą niemiłosiernie. do tego robimy zadaszenie tarasu w stylu pergoli, na to tymczasowo maty wiklinowe, docelowo pergotenda (to jak wygramy w totka).

Dwa światy 16:41, 16 maj 2011

Do góry
....

te białe miniaturki rh.'Arctic Tern' które kupiłam na początku kwietnia kwitną jeszcze...

...a tu schowało się hebe

..a tak po zimie wyglądają wrzosy...

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:36, 16 maj 2011

Do góry
Sebek ze szkoły wróciłeś ?
chciałam hosty dać pomiędzy brzózkami

i wydawło mi się, że kora zabezpieczy je przed utratą wilgoci. Nie widziałam w pobliżu żadnych ślimaków.
Na początku jest chaos 16:28, 16 maj 2011

Do góry
Linka napisał(a)
A tu muszę się przyznać, ze odwzorowałam od Bogdy. Mini zielnik

No suuuper
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:29, 16 maj 2011

Do góry
Oj, jak takie pochwały zobowiązują, człowiek musi się bardziej starać
A tu jak na złość, albo weny brak, albo akurat coś nie wychodzi, albo winna pogoda hahaha
Taki ogólny widoczek na lewą stronę ogródka

Ciągle tworzy się prawa strona

Nowe nabytki

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:06, 16 maj 2011

Do góry
Kochani - pomóżcie mi proszę

Dziś zauważyłem jakieś korytarze w mojej korze koło wierzby - co to jest? Nornice, krety
W słońcu nie chcą się sfotografować te tunele, ale są bardzo widoczne. Dziś były w korze, a wczoraj i w sobotę możliwe, że były w rabacie, bo ziemia była podniesiona
Może coś zadziała od razu, a jutro kupię jakiś środek. Pomóżcie mi, prooooooszę...
Nasz mały świat 14:13, 16 maj 2011

Do góry
Kwitnąca pigwa...

Wspominałam wcześniej o otwarciu sezonu żeglarskiego na naszym jeziorku...

Kubusiowo 14:02, 16 maj 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Gosia nie szalej w ogrodzie, nic na siłę, powolutku

Yhym (jak mówi mój syn)
Ania nie szalałam za bardzo Jak tylko wyszłam ze szpitala w piątek i powiedzieli,że nie umieram to wsadziłam 100 bukszpanów przy planowanym placu zabaw Kuby

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:49, 16 maj 2011

Do góry
moja frontowa rabata częściowo zrobiona wygląda tak:
z góry

i z dołu

Teraz muszę te bukszpany przyciąć. Brakuje jeszcze czegoś co ją wypełni i ożywi. Czekam na przesyłkę z trzema odmianami żurawek ale nie mam pomysłu jak je rozmieścić.

Iglaki - ulubione gatunki 13:39, 16 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Mają wilki niestety czy jak to się mówi na to ,a ta z prawej to coś ją zaatakowało ...

Pewnie przędziorki. Trzeba pryskać Confidorem, Mospilanem.

Ale jak opryskać takie duże drzewa? Można je jakoś podlać ww roztworami? Mam ten sam problem ale z brązowieniem części igieł u dorosłych drzew iglastych. Na razie jest tego niedużo ale obawiam się, że może się rozprzestrzenić?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:34, 16 maj 2011

Do góry
w oddali nowe brzózki, muszę im jeszcze zrobić obrzeże i dzisiaj kupiłam swoje pierwsze hosty które zagoszczą pomiędzy brzozami

i oczywiście moja trawka. Bidulka wschodzi sobie powolutku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:29, 16 maj 2011

Do góry
Te rabatę uzupełniałam w sobotę

,
W ogródku Niage 13:24, 16 maj 2011

Do góry
Niage napisał(a)

Garnki do nasadzeń pojemnikowych bardzo urokliwe

Na rabacie brakuje mi troszku bordowego albo żurawki, albo śliwa wiśniowa itp.

No właśnie tego koloru brakuje Danusiu, pomyślę. Tutaj jest pełne słońce, strona południowa, a bordowe żurawki nie za bardzo na taką wystawę. Coś niskiego, ale co ?

Czemu bordowe mają się nie nadawać? Ja mam od strony południowej właśnie, w pełnym słońcu Peach Flambe a dzisiaj dosadziłam Mahogany na innej "patelence" . Są piękne, sama zobacz:
[img [/img]

Najbardziej lubię na nie patrzeć pod słońce. Są soczyście czerwone :
[img size=640x480][/img]
Mój kawałek raju 13:11, 16 maj 2011

Do góry
remont E7 droga z objazdami i ruch utrudniony, ale jakoś się jechało)
na zakończenie kwitnące drzewo pigwy wielkoowocowej w moim starym ogrodzie)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies