Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 18:40, 15 maj 2011

Do góry
Rabata z posadzoną lawendą na tej samej rabacie po drugiej stronie posadziłam 60 cebulek miniaturowych mieczyków rabata po prawej przygotowana do posadzenia jednorocznych myślę o begoniach lub petuniach w kolorze czerwonym a wy jak myślicie?

moje hosty na razie tylko dwa rodzaje

zmieniłam w kompozycji garnkowej ubiorek na sanwitalię ubiorek nie sprawdził się

skalniaczek pod świerkiem

Nasz przydomowy ogródek 18:08, 15 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
Zbyszku ile lat trzeba czekać, aż zywopłot z berberysu(i jakiego) będzie wyglądał jako tako?

Magda mój ma 12 lat .Sadziłem krzewiki malutkie ( Berberis thunbergii Atropurpurea ) i myślę że po 5 latach będzie wysoki na 70-80 cm . Uwaga - gdyby nie konieczne przycinanie aby się zagęścił to byłoby szybciej . Pokażę jak mój wygląda na dzisiaj ( 2 razy w roku przycinam po ok 30 cm ). A przycinanie to żaden kłopot (nożyce mechaniczne ) a kolce ? - ktoś wymyślił rękawice przecież. Nie patrz na trawnik bo jest w takcie regeneracji.

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:39, 15 maj 2011

Do góry

Jeszcze nie ma lilii wodnych.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:37, 15 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 17:28, 15 maj 2011

Do góry

hosta
Moje ustronie 17:26, 15 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 17:25, 15 maj 2011

Do góry
Na początku jest chaos 16:56, 15 maj 2011

Do góry
A ja wczoraj dzieliłem swoje żurawki i prawie dwie karpy załatwiłem. Nawet nie wiem czy nie - zobaczę czy urosną . Dzielenie jakoś mi nie poszło
Petunie mogą rosnąć w gruncie, mam nawet zdjęcie. Tylko, że zdjęcie mam z Węgier, a tam przecież warunki spartańskie, bo straszny gorąc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:51, 15 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Zmiany w "moim" zakątku nic a nic w nim nie zmieniły nadal okupuję ławkę przy wodzie nie oddam jej nikomu
Na początku jest chaos 16:02, 15 maj 2011

Do góry

Dzięki Sebek
Lubię kolor czerwony i tak zdecydowanie żywiej to wygląda niż żurawki. Nigdy jednak nie uprawialm petuni w gruncie i mam obawy czy sobie poradzi.

A żurawki dzieliłam ze swoich 3 dużych krzewów, w sumie to co przesadzanie to wychodziło mi więcej . Mogę śmiało powiedzieć, że dzielą się dobrze i chyba wszystkie ten zabieg przetrzymały
.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:00, 15 maj 2011

Do góry
ell napisał(a)
A dzisiaj mam dla Was zagadkę, bo ja nie mam pojęcia co to za roślinka, ale jest tak piękna, że już w tamtym roku znalazła miejsce w ogródku

ale cudowne ja tez chce je mieć to dziewanny?!
Rabata pod oknem 14:57, 15 maj 2011

Do góry

a może kremowe róże z powojnikiem obok trzmielina, lawenda, z przodu może barwinek , a przed kulami bukszpanowymi niebieskie trawki ( może turzyce - niestety nie znam ich nazwy )
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:22, 15 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie mogę Wam nie pokazać tych pięknych ogrodowych kompletów - no przepiękne. Jak znajdę sztabkę złota to sobie kupię takie

Takie ażurowe krzesełka wraz ze stoliczkiem chciałabym mieć pod wiązem camperdownii......to jest moje marzenie
Szczaw na zimę ! 14:19, 15 maj 2011

Do góry
Kochani jeśli znacie jakiś przepis na przetwory szczawiowe, to napiszcie kilka słów. Dookoła mojego domu na łąkach rośnie go mnóstwo, więc chciałabym go zapasteryzować na zimę niestety nigdy tego nie robiłam. Pomóżcie !

Brak pomysłu na skarpę 14:12, 15 maj 2011

Do góry
przemeblowałam trochę ( skarpę już drugi raz). i brak mi pomysłu co dać na półki skalne . dołem wg. poradnika Danusi posadziłam tawuły goldmund.a na półki mam w zasadzie tylko dwa pomysły

-jałowiec płożący golden carpet
-irga płożąca

te pomysły przyszły mi do głowy ze wzgl. na duże ilości zalegającego w zimie tam śniegu.

CO WY BYŚCIE ZAPROPONOWALI

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:59, 15 maj 2011

Do góry
Mam teraz znowu chwilkę, więc wrzucam kolejne zdjęcia

wiosennie

Ogród zmyślony 13:45, 15 maj 2011

Do góry

a może takie coś ...

Jałowiec 3x
Berberys 2x kulki różnej wielkości
Zebrinus 1x
Trzmielina 2x
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:13, 15 maj 2011

Do góry
Może jednak ktoś zna odpowiedź.

Jestem totalnie zakręcona i wiecznie coś przywożę ze sobą - trochę z lasu trochę z łąki. Gonię po polach i lasach i rozwiązuję roślinne zagadki - niestety tej nie rozwiązałam.

W lesie przy moim domu rośnie jeszcze jedna roślinka, która nie daje mi spokoju

kwitnie wiosną razem z zawilcami, kwiatki ma bardzo podobne do w/w.

To dzisiejsza druga zagadka.
Dzień w sam raz na zagadki.
Na początku jest chaos 12:57, 15 maj 2011

Do góry
Trochę zmian i u mnie się pojawiło . Mam nadzieję, że na lepsze
Przycięłam tuje na żywopłot i całkiem fajnie się zrobiło. Nie ukrywam, że męczyłam się z tym cięciem okropnie. Nie wiem czy zostawić góry na płasko czy uformować delikatne czubki?
Teraz czeka mnie dosadzanie wzdłuż żywopłotu.

Przesadziłam tez żurawki przed tawuły. Na środku tego łuku planuję wsadzić modrzewia szczepionego z przepisami w dół. No i oczywiście miejsce żurawek zajęły petunie. Zostaną do jesieni a potem wymyślę czym je zastapić . Może wrzosiec?

Ogród zmyślony 12:53, 15 maj 2011

Do góry
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies