Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz mały świat 08:45, 13 maj 2011

Do góry
Kwitnący rabarbar

azalia Nabucco

surfinie - mam nadzieję, że ładnie zasłonią ten "kwietnik"

yucca - jedna z przesadzonych w tym roku, do tej pory miała mało słonka i niestety nie rosła...

nowa rabatka, na której w tej chwili są bratki, a później będą cynie, lwie paszcze i dalie... poradźcie, co posadzić pod tym paskudnym murem? jest tam trochę południowego słonka (tak ok. 2godzinki)

róża Luise Odier

ogrodoweimpresjejolki 08:12, 13 maj 2011

Do góry
no to popadało

Nasz przydomowy ogródek 07:01, 13 maj 2011

Do góry
marysia_kielar napisał(a)
PIĘKNIE !!! A jałowiec "nabrał rumieńców" , wygląda rewelacyjnie w tym otoczeniu

Marysiu zapraszamy do obejrzenia na żywo .
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 02:16, 13 maj 2011

Do góry
Witam raz jeszcze w nowym miejscu Mam nadzieję, że będziecie choć trochę dopingować mnie i moje działania ogrodowe. Postaram się na bieżąco opisywać postępy, a Wy nie pozwolicie mi się zniechęcać Na razie czytam, oglądam i analizuję, wciąż nie mogąc wyjść z podziwu jakie cuda macie w ogrodach. Na razie jak widać planuje na kartce i coś tam się wyłania, trawa w końcu rośnie, a kret przestał chwilowo grasować

Witajcie,
staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami własnego domu wraz z kawałkiem ziemi, dom udało się jako tako wykończyć i stanęłam przed poważnym problemem co z otoczeniem. Nie mam kompletnie pojęcia o pracach ogrodowych, za to jestem estetką
Staram się czytać fora, dostałam trochę literatury ogrodniczej, więc się dokształcam. Na dodatek poszłam na wystawę, kupiłam różne rośliny, które mi się podobały, trochę dostałam od znajomych i kompletnie nie wiem co mam z tym misz-maszem zrobić. Mam zapał, uzbrojona jestem w grabie, motyki i inne niezbędne sprzęty i mam nadzieję, że popchniecie mnie we właściwym kierunku.
W załączeniu schemat ogrodu od strony tarasu i z boku, działka to prawie prostokąt. Generalnie działka jest bardzo nasłoneczniona, praktycznie non stop jest słońce. 10 dni temu teren został zaorany, zagrabiony i posialiśmy trawę i zawalcowaliśmy. Cały czas mam nadzieję, że ta trawa wzejdzie. Nie bardzo wiem jaka jest ziemia, okropnie dużo dżdżownic jest i tyle wiem. Pytałam sąsiadów, twierdzą, że kwaśna. Z przodu domu jest głównie kostka, więc tam mam trochę roślin w doniczkach. Teraz już wiem, że trawnik powinnam zakładać na końcu, ale chciałam działać
Teraz trochę o moich planach (to za dużo powiedziane, chęciach raczej). Po prawej na samym końcu, chcę zrobić kompostownik, więc pewnie dobrze byłoby go zasłonić czymś w miarę szybko rosnącym. Od prawej strony, sąsiad na całej długości posadził tuje, więc nie ma sensu robić konkurencyjnego szpaleru. Mniej więcej 10 m. od końca działki po prawej stronie jest trochę cienia, który dają drzewka sąsiada, dlatego tam chciałam dać rododendrony (które dostałam dwa, jeden to Alfred, drugi nie ma pojęcia co to, białe kwiaty ma ).
Na stanie mam:
• Brzozę brodawkowatą odm. Younga, pień mniej więcej 2 m.
• 2 klony palmowe - Dissectum Garnet i Orange Dream
• 2 trzmieliny
• Jaśminowca Aureus
• 2 rododendrony
• Wierzbę mandżurską
Marzą mi się wrzosy, najchętniej pod brzozą, o ile jej wszystko jedno jaką ma glebę. Nie mam pojęcia jakie iglaki kupić, a warto mieć coś zimozielonego. Z boku domu chciałam sobie zrobić zioła w skrzyniach (bardzo mi się spodobała taka forma ogródka ziołowego). Chciałabym aby zostało sporo trawnika, żeby mój syn miał gdzie biegać. Wyobrażałam sobie, że rabatki będą dookoła (czy to ma sens?). Część wypoczynkową mamy na tarasie. Rośliny powinny być w miarę bezpieczne dla dziecka, więc wawrzynek i temu podobne cuda odpadają.
Na tarasie mam dwa kolumienki, które są okropne, najchętniej zakryłabym je jakimś pnączem, ale musiałoby rosnąć w donicach, czy to ma sens? Na jedną kolumnę słońce teraz świeci ok 17, na drugą do 15.
Na początek chyba tyle, na pewno będę miała jeszcze milion pytań
Pozdrawiam ciepło

Uploaded with ImageShack.us
Dwa światy 00:36, 13 maj 2011

Do góry
[img

size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/2/21060/original.jpg[ /img]

domek dla ptaszków...cały zarósł bluszczem...
Dwa światy 00:19, 13 maj 2011

Do góry
...azalia Orlica

Biszkopt z rabarbarem 23:55, 12 maj 2011

Do góry
Czas młodego rabarbaru trzeba wykorzystać maksymalnie.
Ciasto przygotowuje się łatwo i piecze szybko.
Skladniki:
4 duże jaja lub 5 mniejszych
szklanka cukru
szklanka mąki
5-6 grubszych lasek rabarbaru/ok.40dag/
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

Przygotować formę, oczyścić i pokroić rabarbar

Utrzeć żółtka ze szklanką cukru na pulchną masę, z bialek ubić pianę, którą wyłożyć na ubite żółtka a następnie wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać

Ciasto wlać do formy, ułożyć rabarbar

Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 50 min. Ja sprawdzam, czy ciasto upieczone nakłuwając je patyczkiem. Jeśli suchy, ciasto gotowe.

Wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Moje miejsce na ziemi ;) 23:52, 12 maj 2011

Do góry
...

Moje miejsce na ziemi ;) 23:47, 12 maj 2011

Do góry
Kwiatowe dywaniki ...

Moje miejsce na ziemi ;) 23:34, 12 maj 2011

Do góry
...

Moje miejsce na ziemi ;) 23:29, 12 maj 2011

Do góry
...

...
Moje miejsce na ziemi ;) 23:25, 12 maj 2011

Do góry
Ostatnie tulipanki tej wiosny ...

Dwa światy 23:21, 12 maj 2011

Do góry
maj w moim ogrodzie to głównie rh. i azalie.....nie oparłam się żeby dokupić nowe :
Rh."Mars"

Nasz przydomowy ogródek 23:14, 12 maj 2011

Do góry
PIĘKNIE !!! A jałowiec "nabrał rumieńców" , wygląda rewelacyjnie w tym otoczeniu
Dwa światy 23:07, 12 maj 2011

Do góry

Mój przystanek:Szkocja 22:59, 12 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
Danusza,
witaj! Ku uciesze mojej własnej dziś pomidory wyglądały tak. Oto tutejsza szklarnia.Moja własna, choć ciasna

A czemu one siedzą w workach?karę mają?
Mój przystanek:Szkocja 22:34, 12 maj 2011

Do góry
pomożecie? na moich dwóch doniczkowych bluszczach, pomimo oprysku (środek antygrzyb. do róźy) nie znika. jaki stosujecie polski preparat?tutejsza wysoka wilgotność nie pomaga im. z kolei bluszczom co się wiją przy ścianie nic nie jest.
ogrodoweimpresjejolki 22:33, 12 maj 2011

Do góry
No ,zaklęcia i sąsiedzka pomoc poskutkowały!Burza wisi w powietrzu! Jeszcze nie leje,ale od strony zachodniej błysk i grzmoty! Ciekawe,czy doniosą do mnie trochę wody te ogromne czarne chmury?

Mój przystanek:Szkocja 22:25, 12 maj 2011

Do góry
Danusza,
witaj! Ku uciesze mojej własnej dziś pomidory wyglądały tak. Oto tutejsza szklarnia.Moja własna, choć ciasna
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:17, 12 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Teraz tylko pozostaje mi wymiana żurawek na citronelki. Dla tych co tu są na pewno znajdzie się miejsce na przerobionym skalniaku - tam będą lepiej się prezentować

Ciurkadełko i jego otoczenie wygląda super ale przydałyby się citronelki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies