Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały eden Ewy 13:58, 28 kwi 2011

Do góry

Kubusiowo 13:14, 28 kwi 2011

Do góry
ooo tu jest zdjęcie miejsca gdzie narysowałam sciezke żwirową (ta góra po lewej stronie hahahah)

Ten mój projekt ma sie jak pięść do oka, do rzeczywistości
Michael my Garden 13:11, 28 kwi 2011

Do góry
Tulipan "Shirley"

Kubusiowo 13:10, 28 kwi 2011

Do góry
Cos tam naszkicowałam.... ale pomysłów dalej brak. Pomijam, że na rysunku nie widac za bardzo, że po lewej stronie jest ogromna góra i nie wiem czy da się tam coś zrobic....
A co ja będe pisac sami zobaczcie...

No i to na tyle... Nic więcej jak narazie nie umiem z siebie wykrzesać. Danuś poooooomóż!
Michael my Garden 13:05, 28 kwi 2011

Do góry
Tulipan "Qween of night" to jest tulipan który moja Ż jak zobaczyła powiedziała "bierzemy"!!!

wyszło samo z siebie takie black&white tulipan i hiacynt

Na początku jest chaos 11:14, 28 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Te wrzosy słabo odbijają. Usunę je. Posadzić nowe czy może 3 kule bukszpanowe?
Pod kule z tui podsadzę runianke

Spróbuj z wrzościami lubią również półcień
Na początku jest chaos 11:12, 28 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
A podpowiedz mi Sylwia w kwestii kul na pieńku. Mam pomysł żeby dać 3 tuje - kulki na pieńku wzdłuż chodnika ale po lewej stronie i tu podsadzone czymś jasnym- żółtym. Czy jest sens robić tu rabatę? Dodam że byłaby to wąska rabatka , prowadzona gdzieś do wysokości żwirowego klombu, żeby był w razie W przejazd wokół domu zachowany.
???

Może w ten sposób pobawić się linią ???

Na początku jest chaos 10:47, 28 kwi 2011

Do góry
Te wrzosy słabo odbijają. Usunę je. Posadzić nowe czy może 3 kule bukszpanowe?
Pod kule z tui podsadzę runianke
Na początku jest chaos 10:44, 28 kwi 2011

Do góry
rozłożyłam wrzosy i wrzośce na rabacie i coś mi tu nie układa się. Niby zrobiłam plamy kolorów ale tez zachowałam obecne nasadzenie tylko tak jakoś płasko się zrobiło . Może wzdłuż kostki zrobić pas żurawek lub czerwonych begonii ? Albo te świerki symetrycznie i podsadzić żurawką?

Kolorowa wiosna w moim wymarzonym ogródku ! 09:47, 28 kwi 2011

Do góry
Kocham wiosnę!
Kocham kwiaty!
Kocham zieleń młodych listków, której tak nam brakuje przez całą zimę!
W moim ogródku wiosna wita wszystkich kolorami i zaprasza do przechadzki.

Już w marcu za oknem uśmiechały się krokusy,

przebiśniegi wygrzewały sie w słonku.

W kwietniu zaroiło się w moim ogrodzie od pszczółek i innych owadów, które tylko czekały na barwne plamki tu i tam.

Brzoskwinka obsypana delikatnym różem,

moja ulubiona trawka przyciąga wzrok kontrastowymi paseczkami,

a bielące się w dali wrzośce wyglądają malutkimi główkami zza kamieni.

Orliki - wspomnienie z ogrodu babci,

i oczywiście nie mogło zabraknąć kwiatów jabłonki.

Mam nadzieję, że częściej będziecie zaglądać do nas aby podziwiać piękno naszej Pani Wiosny.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników - ogrodników.
Trzmielina - Euonymus 08:49, 28 kwi 2011

Do góry
A moja wspięła się na pozostałość pnia chyba jej coś tu dosadzę sezonowego
Nasz mały świat 08:49, 28 kwi 2011

Do góry
Bardzo wszystkim dziękuję za życzenia

Po kilku dniach wracam do ogrodu i ogrodowiska
Mam dużo zaległości w odwiedzaniu Waszych pięknych ogrodów

A w moim ogrodzie pełno chwastów, które pojawiają się jak przysłowiowe grzyby po deszczu.
Zaraz zaczynam walkę z nimi - co prawda jest to jak na razie walka z wiatrakami, ale mam nadzieję, że z każdym rokiem będzie ich coraz mniej

Kilka zdjęć wiosny z mojego ogrodu...

kwitnąca porzeczka

migdałek

hosta biała

forsycja
Trzmielina - Euonymus 08:33, 28 kwi 2011

Do góry
A ja nabyłam śliczną Trzmielinę Pierrolino o wybarwiających się na biało liściach. Ciekawa jestem jak się zaaklimatyzuje na działce i jak zniesie zimę?
Może ktoś z Was ma już doświadczenia z nią

Na początku jest chaos 08:08, 28 kwi 2011

Do góry
A podpowiedz mi Sylwia w kwestii kul na pieńku. Mam pomysł żeby dać 3 tuje - kulki na pieńku wzdłuż chodnika ale po lewej stronie i tu podsadzone czymś jasnym- żółtym. Czy jest sens robić tu rabatę? Dodam że byłaby to wąska rabatka , prowadzona gdzieś do wysokości żwirowego klombu, żeby był w razie W przejazd wokół domu zachowany.
???
Na początku jest chaos 07:59, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

[

Powiem, że bez dodatków ta rabata ładnie wygląda

A ja bym się upierała w trzech punktach tego miejsca albo na trzmielinę na pniu lub trzmielinkę w 3szt sadzoną razem w celu rozjaśnienia rabaty
Nasz przydomowy ogródek 07:59, 28 kwi 2011

Do góry
No właśnie . Danusia wrzuciła linka który warto pooglądać. Ze swojej strony co mogę dorzucić.
1. Należy nowy nóż dobrze naostrzyć tak aby nieco ściąć krawędź noża (jest nieco odgięta i jeżeli jest za duża to może szarpać kant obrzeża - zobaczcie nóż i będziecie wiedzieć o co chodzi)

2. Wyznaczyć sobie linię cięcia (deska,wąż gumowy , kołki drewniane ).

3. Stanąć z nożem tak aby patrzeć na przyszłą rabatkę .

4. Naciskać nogą na nóż prostopadle do powierzchni aż wetnie się cały w glebę.

5. Przed wyciągnieciem noża z ziemi dobrze jest drugą nogą stanąć tuż przy nożu aby uniemożliwić poszarpanie i uszkodzenie krawędzi.
5. Delikatnie wyciągać nóż i przesuwać się wzdłuż zaznaczonej linii nie o całą szerokość noża ale np. o połowę .
6. Po wykrojeniu linii , stajemy od strony rabatki i szpadlem oddzielamy delikatnie pierwszą warstwę ziemi (wytrzepujemy korzenie) . Jak już mamy rowek na szerokość szpadla to jesteśmy w domu. Kopiemy rabatkę , wytrząsamy korzenie .Na końcu wygrabiamy i robimy taki odstęp pomiędzy krawędzią a rabatką jak poniżej.

Nasz przydomowy ogródek 07:28, 28 kwi 2011

Do góry
Dobra robota Zbyszku

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 07:15, 28 kwi 2011

Do góry
Artykuł o brzegach trawnika jest pod linkiem
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

Jest to bardzo ważny zabieg, szczególnie wiosną, kiedy brzegi trawnika są zniszczone i pourywane. Przycięcie ich spowoduje, że ogród będzie wyglądał na zadbany

Niewielkie cięcie najłatwiej jest wykonać, bo nie wymaga to szczególnego wysiłku.

Ucietą darń wybieramy podbierając pazurkami lub małą łopatką, odrywając w stronę rabaty, aby nie ubrudzić trawnika ziemią.

Do tego służy specjalny przyrząd (noż-szpadel w kształcie półksiężyca)

Wybiera się darń

Na razie takie zdjęcia, może u Kasi się uda zrobić dokładniejszą instrukcję dla osób, które tego jeszcze nie robiły
Mój kawałek raju 00:42, 28 kwi 2011

Do góry
Aneczka !!!
Zdrówka,miłości ,spełnienia marzeń ,miłych ,uczciwych ludzi wokół oraz samych radosnych,słonecznych dni
życzy Ci z całego serca
brzydka,niedobra ja

Na początku jest chaos 23:59, 27 kwi 2011

Do góry

Begonie przysuń przed żółte berberysy. Przemebluj irgi (?) po lewej, żeby tak nie w rządku były może ? Trochę więcej begonii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies