Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Sissinghurst - Anglia 17:00, 08 cze 2011

Do góry
Danusia go opisała tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/32-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden
A ja wklejam kilka moich zdjęć z końca maja tego roku:

Chelsea Flower Show 2011 16:49, 08 cze 2011

Do góry
Tam wszystkie rośliny są niezwykle piękne i dorodne, niesamowite są stoiska Austina i Harknessa z różami, ten zapach, te kolory, dla miłośnika róż - raj. Zdjęć ogródków nie wklejam, bo zrobiła to Danusia, a ja się na nich troszkę zawiodłam - maleńkie są przeważnie, na zdjęciach robią wrażenie dużo większych i spodziewałam się że jest ich więcej. Zdjęć mam mnóstwo, wszytkich nie dam rady wkleić. Warto było to zobaczyć.
A poniżej jest Szpital dla Weteranów Wojennych w Chelsea, na terenie którego co roku odbywa się ta wystawa. Weterani chodzą po wystawie w charakterystycznych czerwonych mundurach, bo oczywiście ten szpital, a właściwie po naszemu dom opieki - działa. Zdjęcia weteranom niestety nie zrobiłam.

Chelsea Flower Show 2011 16:26, 08 cze 2011

Do góry
Chelsea Flower Show 2011 16:22, 08 cze 2011

Do góry
Chelsea Flower Show 2011 16:18, 08 cze 2011

Do góry

Chelsea Flower Show 2011 16:13, 08 cze 2011

Do góry
I kolejne:
Ten piecyk żeliwny do wytwarzania węgla drzewnego też zdobył nagrodę:

Chelsea Flower Show 2011 16:08, 08 cze 2011

Do góry
Byłam na wystawie dzień przed Danusią, 26 maja w czwartek. Nie będę tu zamieszczać zdjęć ani opisywać ogrodów pokazowych, tylko tak ogólnie - atmosferę, sklepiki i rośliny.
WEjście na wystawę

Alejka pełna sklepików z narzędziami, nasionami, ozdobami, itp.

Sklepik

Niesamowity okaz hortensji, która zdobyła pierwszą nagrodę

Cudowne mekonopsy, "niebieskie maki"
Symbol tegorocznej wystawy - ten różanecznik

Korytka z roślinami skalnymi, śliczne kompozycje:

[img size=640x480]
PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 15:56, 08 cze 2011

Do góry
Zakochany jestem w tym ale podkłady kłócą się z przebywaniem dzieci )

Zapożyczone z Murator sierpień 2008 strona 73
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 15:08, 08 cze 2011

Do góry
Sprawozdanie z ostatnich akcji ogródkowych.
W chwili wolnej między walką z mszycami, a pielęgnowaniem powojników z uwiądem powstał kolejny kawałek rabatki.

Dalej ma być Tsuga canadensis Jeddeloh, jeszcze nie wiem czy sama czy z czymś, a dalej wrzosowisko, raczej z przewagą wrzośców. Czy do sierpnia, kiedy będą wrzosy, mam tą część przykryć agrowłókniną? Zwariuję z tymi chwastami, codziennie latam z motyką, a perz rośnie jak głupi. Może ja nie umiem plewić, bo już zaczynam wątpić i przerażenie mnie ogarnia, że nie będzie mnie przez 2 tygodnie i ogród mi zarośnie kompletnie.

Cały czas mam problem z odległościami między roślinami. Część znajomych twierdzi, że za dużo roślin jest inni że za mało.
Kiedy mogę przyciąć tawuły, żeby były kuliste bardziej? Czy to wymaga poznania jakiś sztuk tajemnych, czy po prostu tnę?
Na końcu tej rabatki, na końcu działki ma być kompostownik, właśnie się robi rękami mojego ślubnego. Jakieś pomysły na przysłonienie? Może postawić kratkę i coś szybko rosnącego, wykluczam perz
Za wierzbą chciałam dać jakieś krzewy, trzmieliny, może jaśminowiec, zastanawiam się czy tam nie dać też iglaków, jakie 2-3 tuje.

Kubusiowo 13:25, 08 cze 2011

Do góry
A to różności reszta

Kroplik mojego M.

Wdzięczny przypołudnik....

I przeróżne lobelie

Kubusiowo 13:21, 08 cze 2011

Do góry
Zrobiłam dzis pare fotek z mojego balkonowego ogródka wiejskiego

Nemezja okazała sie byc rośliną niezwykle wdzięczną a do tego zaskakuje kolorami Nie znalazłam dwóch takich samych kwiatów

Od bieli począwszy....

...przez żółty

..pomarańcz z czerwienią

....pomarańcz z brązem

..po czerwień

..i różne odcienie różu i fioletu

ogrodoweimpresjejolki 13:17, 08 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu pozwoliłem sobie też powąchać petunie. Ślicznie masz na balkonie.

Dziękuję
O balkonowe łatwo zadbać, bo mam je blisko i zajrzeć mogę w każdej chwili czy czegoś nie potrzebują ...
Petunia pachnie dość intensywnie, ale mój ulubiony zapach to chyba piwonie

otulają mnie swoim zapachem chyba już od miesiąca i jeszcze nie mam dość
Nasz mały świat 13:02, 08 cze 2011

Do góry
Trzy lata czekania i wreszcie zakwitł...

PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 12:54, 08 cze 2011

Do góry
Proszę o pomoc z zagospodarowaniem tego nasypu. Zrobiony jest ze względu na różnice poziomów. Nasyp znajduje się wokół domku.
Odpada trawa...myślałem o zrobieniu palisady z podkładów kolejowych około 120 cm od budynku. Tą przestrzeń od budynku 50 cm wysypać kamykiem (ścieżka) resztę wypełnić ziemią i obsadzić np rododendronami....ale podkłady przy dzieciach wszyscy mi odradzają. Następnie myślałem o zbudowani palisady ze starej używanej cegły, ale taka ściana palisady i mróz znów lipa. Pod uwagę tez brałem wymurowanie bloczkami i oklejenie imitacją cegły ale znów nie pasuje. Może wy mi pomożecie, może macie podobne coś pod domem....proszę o pomoc

dziękuje za pomoc
ogrodoweimpresjejolki 12:36, 08 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Jotka co znalazłam odnośnie powojnika, to, że pochodzi z grupy Flammula/ Recta, pędy zima zamierają do podstawy, wys. osiągalna to 2 m, kwiaty pachnące, male, ziemia dobrze zdrenowana, przepuszczalna, na rabaty, między krzewami, przy niskich podporach, trzeba podwiązywać, idealne do uprawy w pojemnikach i kompozycjach z innymi roślinami, nie maja szczególnych problemów zdrowotnych, obsadzać przy ławkach, oknach ze względu na zapach)
pelargonia śliczna)

Dziękuję Aniu, jak zawsze można na Ciebie liczyć
Mój od dwóch lat dorasta do 1m, ale może kiedyś ...

petunia i dla Ciebie

Nasz mały świat 12:32, 08 cze 2011

Do góry
Viki napisał(a)
Aniu, tytoń sadziłam pierwszy raz, pojedynczo, na próbę. Ale chyba muszę go przesadzić, bo rośnie w tej chwili w pełnym słońcu i chyba nie bardzo mu to służy bo więdnie. Co prawda po podlaniu odzyskuje swój wygląd.

Jeszcze raz wstawię zdjęcia Blue Moon, bo je "wcięło"...

Mój tytoń jeszcze nie kwitnie -ma pąki.Róże -cudowne...
Mój kawałek raju 12:29, 08 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
wczoraj musiałam, przesadzić rośliny we wszystkich skrzynkach na balkonie, nasadzili bez składu i ładu, zawsze zamawiam u naszej "Zieleni", ale i dobrze, bo w ani jednej skrzynce nie było kapki nawozu (, dałam osmocotę i żel pod rośliny i wymiesza łam ten torf z kompostem, teraz niech sobie pięknoty rosną)
obsadziłam standardem jak co roku u góry stojące pelargonie i bakopa, na dole pojedyncze zwisające)
a teraz idę jakiś chłodnik zrobić na obiad) upał niesamowity)

Ale urokliwie!Tak swojsko.
Mój kawałek raju 12:24, 08 cze 2011

Do góry
wczoraj musiałam, przesadzić rośliny we wszystkich skrzynkach na balkonie, nasadzili bez składu i ładu, zawsze zamawiam u naszej "Zieleni", ale i dobrze, bo w ani jednej skrzynce nie było kapki nawozu (, dałam osmocotę i żel pod rośliny i wymiesza łam ten torf z kompostem, teraz niech sobie pięknoty rosną)
obsadziłam standardem jak co roku u góry stojące pelargonie i bakopa, na dole pojedyncze zwisające)
a teraz idę jakiś chłodnik zrobić na obiad) upał niesamowity)
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 12:03, 08 cze 2011

Do góry
Pierwsze juz kwitną. Połamane przez majowy śnieg jakoś sie pozbierały
Ogródek Lilki 11:35, 08 cze 2011

Do góry
o tych pisałam), mnie każdy, miałam przeróżne, powywalałam, a teraz znowu zbieram)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies