Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:15, 24 mar 2011

Do góry
Pwl napisał(a)
Danusiu, czy to drzewo które się lekko wyłania to grab? Strasznie mi się podoba, jest po prostu piękne czy mogłabyś mnie jakoś wspomóc informacjami jak rośnie i jak sobie radzi? słyszałem że można je również przeznaczyć na żywopłoty.

Pawle to buk, ale graby także lubię. Przejrzyj kilka stron mojego ogrodu na poczatku, a zobaczysz go w pełnej krasie. Sadziłam go jako już ogromne drzewo, ma piękną korę i pokrój, a wiosną czerwone liście, które potem nieco ciemnieją. Nie lubi jak go się posadzi za głęboko, nawet 5 cm jak się zasypie może zniszczyć to drzewo.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:13, 24 mar 2011

Do góry
A więc na początek musi być na pewno wykopanie dołu, potem umiejscowienie w dole zbiornika. Danusia radzi, żeby zbiornik ten znajdował się poniżej poziomu gruntu, bo wtedy kładzie się folię w kształcie koła. W kole tym wycina się drugie koło, aby spływała woda wprost do zbiornika, bo folia przybiera wtedy funkcję "lejka". Wtedy mamy pewność, że wiatr nie będzie rozchlapywał wody w grunt i nie będzie jej ubywało zbyt szybko. Jeśli nie będziemy pilnować poziomu wody to wtedy spali się pompka. Jednak ja tego nie zrobiłem i będę pilnował poziomu wody w zbiorniku, który jak na moje scentrowane oko jest wystarczający Po położeniu folii następnie kładzie się kratkę, na której będzie umiejscowione ciurkadełko. Ja dałem kawałek płotu

Następnie ułożyłem siatkę, na którą będzie wysypany żwirek. Może to być także włóknina, lecz chyba lepiej kupić takie coś i ile żwirek nie jest aż tak drobny. Chodzi o zamaskowanie pojemnika, ale także i dekorację. PAMIĘTAJMY O WYCIĘCIU DZIuRY NA RURKĘ, żeby potem nie wycinać na ślepo - jak ja . Następnie trzeba ułożyć na kratce ciurkadełko. Oczywiście wiadomo, że musi być umiejscowione na środku Następnie nalałem wody ( u mnie jest gdzieś 5 cm pod krawędzią). Następnie wyczytałem u Was, że można dać kostkę na dno, aby pompka nie zbierała osadu no i tak zrobiłem. Pompkę przyszykował mi już sprzedawca i założył mi na nią rurkę - niestety plastikową. Chyba będę musiał wymienić ją na miedzianą, bo rurka oczywiście pokrzywiona i woda nierówno ścieka po kuli. Strasznie długo upychałem folię, żeby wyprostować wylot wody, lecz i tak będę musiał kupić nową. Po umiejscowieniu pompki w wodzie i rurki w dziurze ciurkadełka podłączamy ją do prądu. A jakaż to radość kiedy woda zacznie z niej wypływać . Wtedy regulujemy ciśnienie wody według własnego upodobania. No i tyle

Na koniec obsypujemy żwirem i sadzimy wokoło rośliny
A tutaj skrócony harmonogram prac
wykopanie dołu
umieszczenie w dole zbiornika
założenie kratki
założenie siatki przeciw wpadaniu kamieni
założenie na kratkę i siatkę ciurkadełka
napełnienie zbiornika wodą
umieszczenie pompki
włożenie rurki do wylotu
podłączenie do prądu
wysypanie żwiru.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:02, 24 mar 2011

Do góry
Danusiu, czy to drzewo które się lekko wyłania to grab? Strasznie mi się podoba, jest po prostu piękne czy mogłabyś mnie jakoś wspomóc informacjami jak rośnie i jak sobie radzi? słyszałem że można je również przeznaczyć na żywopłoty.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:59, 24 mar 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Dziś znowu późno wróciłem ze szkoły, ale mam super wieści - ciurkadełko już ciurka
tak na razie wygląda

jutro obsypię żwirkiem i obsadzę żurawkami, które kiedyś kupić muszę
Montaż jest bardzo łatwy, w sumie wszystko sam zrobiłem, lecz to w następnym poście...

No to teraz zapraszam do mnie mam dwa do montażu a Ty masz do mnie najbliżej
wiosna... 18:52, 24 mar 2011

Do góry
Witam skromnie wszystkich na ogrodowisku.

Poniżej kilka wiosennych zdjęć z mojego ogródka.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:50, 24 mar 2011

Do góry
Byłam z Kasią na Broniszach i w Traczu (około 1,5-2 godz drogi).
Chciałam pokazać Kasi to centrum, choć w Warszawie też nie brakuje ładnego towaru z grupy dodatków ogrodniczych, jednak nie w tak wielkiej hali i w takim wymiarze i to pod jednym dachem.
Jeśli chodzi o asortyment roślinny do gruntu, to narazie trwa rozpakowywanie i ustawianie roślin, więc nic nie kupiłam.

W Broniszach zakupiłam hortensje białe 4 szt narazie (niebieskie miały podmarznięte liście), prymulki w ogólnej tonacji kremowo-zielonej no i kurkę, koszyk Garden.
W Traczu kupiłam kolejny sekator, bluszcze i wygodne pazurki. Kiedyś takie miałam i wygodne były.

Wianek z łodyg, może do czegoś mi posłuży?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:47, 24 mar 2011

Do góry
Dziś znowu późno wróciłem ze szkoły, ale mam super wieści - ciurkadełko już ciurka
tak na razie wygląda

jutro obsypię żwirkiem i obsadzę żurawkami, które kiedyś kupić muszę
Montaż jest bardzo łatwy, w sumie wszystko sam zrobiłem, lecz to w następnym poście...
Ogródek Aldony 17:59, 24 mar 2011

Do góry
Bardzo podoba mi się to, co masz za bramką (faktycznie,takie "Danusiowe"). U mnie Danusia zaproponowała begonie i u Ciebie myślę, że też wyglądałyby super.

To zdjęcie ogrodu robionego przez Szefową było dla mnie inspiracją:
Moja wiosna 16:20, 24 mar 2011

Do góry
Wiosna przychodzi do naszych ogrodów co roku,zachwycając nas i ciesząc,chodzimy po ogrodzie z aparatem fotograficznym i pochylamy się nad każdym najmniejszym,długo wyczekiwanym kwiatkiem,w moim ogrodzie najwczesniej zakwitają wrzośce,wiedzą o tym pszczoły,w słoneczny dzień jest ich szczególnie dużo,wrzośce to bardzo wdzięczne rośliny,nie kapryszą ,pięknie się rozrastają ,tworzą wesołe kolorowe poduchy w ogrodzie.

Oczar ,jestem pewna,ze nazwa pochodzi od słowa „oczarowanie „delikatne kwiaty na bezlistnych gałązkach są rzeczywiście czarujące

Najdzielniejsze– ciemierniki,w moim ogrodzie rosną białe,inne kolory mnie zawiodły,no cóż trudno ,te białe cieszą mnie niezmiernie

Krokusy - można powiedzieć ,ze są symbolem wiosny, wszyscy je kochamy ,mogą rosnać w trawie i na rabatach

Wiosna obdarza też kolorem niebieskim ,w tym samym czasie zaczynają kwitnąć przylaszczki

i anemony blanda

Pierwszy odważny, chyba został wydelegowany na zwiady

Bergenia 13:15, 24 mar 2011

Do góry
Czy ktoś jeszcze nie ma bergenii ?

Ogród Japoński w Jarkowie 12:35, 24 mar 2011

Do góry
Ogród japoński w Jarkowie – ogród w tradycyjnym stylu japońskim o powierzchni około 1000 m2, położony we wsi Jarków w gminie Lewin Kłodzki, w województwie dolnośląskim.

Edward Majcher – właściciel ogrodu – prace nad nim rozpoczął w roku 1980. W 2000 otrzymał nagrodę miesięcznika "Ogrody". W 2003, jako drugi tego typu obiekt w Polsce (po wrocławskim), ogród został udostępniony zwiedzającym.

Ogród japoński ma naśladować przyrodę, nie starając się jej podbić ani zniszczyć. Należy go tak pielęgnować, aby jak najstaranniej ukryć działania człowieka. Ideałem dla japońskich ogrodników jest odpoczynek wśród dzikiej przyrody.
Latarnie - bardzo ważny element - pełniły rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną, mianowicie oświetlały ścieżki w ogrodzie wieczorami

Niezbędnym elementem w klasycznym ogrodzie japońskim to woda – wnosi do ogrodu życie, ruch. Czasem bywa zastąpiona nieregularną plamą jasnego żwiru.

Konieczny jest także kamień – symbolizuje niezmienność i trwałość przyrody. Głazy użyte do dekoracji ogrodu powinny mieć naturalną formę, taki sam kolor i fakturę.

W roślinności dominuje kolor zielony. Kwiaty zastosowane są tylko jako pojedynczy akcent.
Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 12:30, 24 mar 2011

Do góry
W ogrodach japońskich urzekła mnie prostota i harmonia. Ja jednak nie zawsze się tego trzymam (każda roślinka w centrum ogrodniczym jest godna uwagi i chciałoby się ją mieć) Jednak tu obowiązują pewne zasady i trzeba się ich trzymać.
Inspiracją i prawdziwą przyjemnością jest dla mnie oglądanie innych japońskich rozwiązań w Polsce.

Tu Szkółka Kapias w Goczałkowicach - Dni otwarte - zakątek japoński (niedawno w programie "Maja w ogrodzie")

Kosaćce, irysy (Iris) 12:30, 24 mar 2011

Do góry
Danusia, robiąca nam fotki z wieży

Narcyz - Narcissus 12:19, 24 mar 2011

Do góry
Narcyzy są piękne i bardzo fotogeniczne

Japoński ogródek Anety 12:05, 24 mar 2011

Do góry
A tutaj odwiedziłam ogród w Jarkowie.

Ogród japoński ma naśladować przyrodę, nie starając się jej podbić ani zniszczyć. Należy go tak pielęgnować, aby jak najstaranniej ukryć działania człowieka. Ideałem dla japońskich ogrodników jest odpoczynek wśród dzikiej przyrody.
Latarnie - bardzo ważny element - pełniły rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną, mianowicie oświetlały ścieżki w ogrodzie wieczorami

Niezbędnym elementem w klasycznym ogrodzie japońskim to woda – wnosi do ogrodu życie, ruch. Czasem bywa zastąpiona nieregularną plamą jasnego żwiru.

Konieczny jest także kamień – symbolizuje niezmienność i trwałość przyrody. Głazy użyte do dekoracji ogrodu powinny mieć naturalną formę, taki sam kolor i fakturę.

W roślinności dominuje kolor zielony. Kwiaty zastosowane są tylko jako pojedynczy akcent.

Przywrotnik Alchemilla mollis 11:55, 24 mar 2011

Do góry
Kto reflektuje? malutkie sadzonki z podziału wielkiej kępy,kto chętny -proszę o adres na pw.

Cały rok w ogrodzie 11:47, 24 mar 2011

Do góry
Ciemierniki coraz śmielej podnoszą główki

Pierwsze przylaszczki

Wawrzynek wilczełyko

Cudny wrzosiec

Japoński ogródek Anety 11:46, 24 mar 2011

Do góry
Tutaj Ogróg Japoński we Wrocławiu (trafiłam na sesję zdjęciową)

Brama Główna

Herbaciarnia

Cudne bonsai i klony palmowe

Wieża na wyspie

Mostek

Akurat był to czas kwitnięcia rododendronów i azali

Japoński ogródek Anety 11:30, 24 mar 2011

Do góry
W ogrodach japońskich urzekła mnie prostota i harmonia. Ja jednak nie zawsze się tego trzymam (każda roślinka w centrum ogrodniczym jest godna uwagi i chciałoby się ją mieć) Jednak tu obowiązują pewne zasady i trzeba się ich trzymać.
Inspiracją i prawdziwą przyjemnością jest dla mnie oglądanie innych japońskich rozwiązań w Polsce.

Tu Szkółka Kapias w Goczałkowicach - Dni otwarte - zakątek japoński (niedawno w programie "Maja w ogrodzie")

Ogród Sylwii od początku :) 10:00, 24 mar 2011

Do góry
Syla napisał(a)
W którymś wątku zaznaczyłam swój debiut w wysiewaniu ziółek do donic ...... również w kupnie róż Rosa Kordana ?

cudne te różę Sylwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies