Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 14:24, 07 wrz 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

z moich doświadczeń wynika że pancerna roślina ja wyrwałem na wiosnę bo w zimie mi się podobały

Po prostu jak robisz wiosenne porządki to ucinasz..

O właśnie, ja jakoś wczesną wiosną te sucheloki wycięłam i tyle było roboty przy tych rozchodnikach.
Tu ma być ogród :) 14:23, 07 wrz 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

miło że pomyślałaś jak będziesz kiedyś w Krakowie zapraszam na "herbatę"

nie wiem czy to dobry czas na rozmnażanie tych rozchodników...może na wiosnę się przypomnę ? co ty na to ?

Może być na wiosnę, choć pewnie przy przesadzaniu coś się odłamie i możnaby nawet wczęniej spróbować.
Ja w zeszłym roku w Wojsławicach kupiłam Mr Goodbud i od razu z jednego zrobiłam 3 - wszystkie żyją, a to był koniec września.
A propos Wojsławic ja kombinuję żeby być, może ktoś z Waszych stron się wybiera i mógłby Ci odebrać?
Tu ma być ogród :) 14:19, 07 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
idealne dla mnie

amatorów będzie na pewno więcej - nie ma jak bezobsługowe rośliny!
Tu ma być ogród :) 13:55, 07 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak ścinamy, ale nie będę umiała określić w czasie co kiedy robiłam, zresztą intuicyjnie zupełnie działałam tej wiosny i wyszło. To są chyba takie rośliny, ktore wybaczają wszelkie błędy.

O to jest informacja i dla mnie...Chyba przez zimę będę tworzyć jakieś takie kompendium wiedzy,bo przeraża mnie ogrom tego,czego nie wiem!
Tu ma być ogród :) 13:25, 07 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak ścinamy, ale nie będę umiała określić w czasie co kiedy robiłam, zresztą intuicyjnie zupełnie działałam tej wiosny i wyszło. To są chyba takie rośliny, ktore wybaczają wszelkie błędy.

Można je też zostawić na rabacie ... po zimie są uschnięte patyki, które wystarczy zebrać i ... startują od zera
Tu ma być ogród :) 11:54, 07 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wiem, że Ci się podoba, a ja mogę się podzielić, tylko koszt przesyłki pewnie przewyższa wartość roślin, musimy coś wymyślić, może dałoby się jakoś przekazać?

miło że pomyślałaś jak będziesz kiedyś w Krakowie zapraszam na "herbatę"

nie wiem czy to dobry czas na rozmnażanie tych rozchodników...może na wiosnę się przypomnę ? co ty na to ?
Tu ma być ogród :) 11:06, 07 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
rozchodniki to chyba będą moje ulubione roślinki zaraz po różach i hortensjach ja mam dopiero od wiosny i mam pytanie..po zimie je scinamy?kiedy?i od kiedy są już znosne dla oka?

Tu ma być ogród :) 11:02, 07 wrz 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

ponoć jak duża kępa to trzeba przerywać środki żęby sie nie rozpychały i nie rozwalały na boki całej kępy ...ta przy tych najprostszych to zauważyłem ...albo odmładzać kępę przez podział i więcej sadzonej mieć

ten Twój fajowy..może go uda się zdobyć w moich okolicach...

Wiem, że Ci się podoba, a ja mogę się podzielić, tylko koszt przesyłki pewnie przewyższa wartość roślin, musimy coś wymyślić, może dałoby się jakoś przekazać?
Tu ma być ogród :) 10:04, 07 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jest tak jak mówisz, częśc odmian właśnie tak się zachowuje, za rok będę mieć już pewność, czy temu wystarczy zmienić warunki, żeby rósł wyprostowany i zwarty.

ponoć jak duża kępa to trzeba przerywać środki żęby sie nie rozpychały i nie rozwalały na boki całej kępy ...ta przy tych najprostszych to zauważyłem ...albo odmładzać kępę przez podział i więcej sadzonej mieć

ten Twój fajowy..może go uda się zdobyć w moich okolicach...
Tu ma być ogród :) 09:52, 07 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Może i faktycznie woda wpływa na te rozchodniki ale chyba dużo zależy od gatunku. Ja mam na rabacie trzy rodzaje, wszystkie rosną w kupie, dostają wodę średnio dwa razy w tygodniu bo mam tam jeszcze kosmos czekoladowy i dwa piękne zwarte a trzeci rozlazły

jest tak jak mówisz, częśc odmian właśnie tak się zachowuje, za rok będę mieć już pewność, czy temu wystarczy zmienić warunki, żeby rósł wyprostowany i zwarty.
Tu ma być ogród :) 09:36, 07 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no to dobrze ze zapytalam bo wyczytalam ze on do 30 cm...

No to mogę to zdementować, u mnie rośnie 2 razy większy.
Tu ma być ogród :) 09:29, 07 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tez mi Łuki napisał ze rozchodnik nie moze miec mokro bo sie rozłazi . Pytałam wtedy o matrone.

Im jest lepiej jak mają gorzej!
Jak sobie przypomnę układanie linii nawadniającej w zeszłym roku żeby każda roślinka swoją porcję wody dostała i popatrzę na te rozchodniki to sobie myślę taaaa.... ale człowiek głupi był
Tu ma być ogród :) 09:24, 07 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Chyba dobrze zidentyfikowałaś problem - ledwie parę dni temu przeczytałam na O, że jak rozchodniki mają za dużo wody, to się pokładają

No właśnie, one ponoć najładniejsze są wtedy, gdy warunki mają przeciętne, no chyba że ta odmiana taka podatna na wykładanie.
Tu ma być ogród :) 09:22, 07 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasiu, najwyższe pędy mają 60 cm, ale sprawia wrażenie niższego bo te pędy nie stoją na baczność tylko opadają na boki, nic dziwnego warunki ma iście nierozchodnikowe, dużo wilgoci a dodatkowo nawadnianie, czekają go przenosiny i tam tyle wody już nie dostanie, może na dobre mu to wyjdzie.

no to dobrze ze zapytalam bo wyczytalam ze on do 30 cm...
Tu ma być ogród :) 09:22, 07 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Moja szałwia sie tak rozłazi ze jak ja kocham tak jej nie znoszę i byc tu mądry

Szkółka sie kreci? Lepiej u Milenki?

Z szałwią nie mam takich problemów, jakby co to u mnie dużo sadzonek na zbyciu, wypycham gdzie się da, bo szkoda mi wywalić.

Wczoraj wieczorem napisałam do szkółki maila, czekam.
U Mileny ciut lepiej, ale powoli ta poprawa następuje...
Tu ma być ogród :) 08:45, 07 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
A do jakiej wysokosci dorasta u ciebie red cauli ?

Kasiu, najwyższe pędy mają 60 cm, ale sprawia wrażenie niższego bo te pędy nie stoją na baczność tylko opadają na boki, nic dziwnego warunki ma iście nierozchodnikowe, dużo wilgoci a dodatkowo nawadnianie, czekają go przenosiny i tam tyle wody już nie dostanie, może na dobre mu to wyjdzie.

Od frontu

łyse gniazdo w środku

Ogród dla moich synków 13:14, 06 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Cześć Monika, miło Cię było poznać w sobotę, przyjemnie się rozmawiało.
Twój wątek kilka razy już odwiedzałam, teraz zaznaczam, żeby regularnie zaglądać.

Gość niesamowity odwiedza Twój ogród, ale mnie by wystraszył na maksa, darłabym się chyba wniebogłosy na jego widok

Witaj Edytko Cieszę się że Cię poznałam osobiście
Aż tak się boisz? Bobry są pod ścisłą ochroną i nie wolno ich straszyć
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:43, 06 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonka, widzę, że sobota była do nocy intensywna.
Kurcze, gapa ze mnie, że Ci tego rozchodnika nie uszczknęłam, już w aucie jak czytałam kto będzie, to sobie myślałam, że bez sensu wyszło, ale masz jak w banku, że Ci podeślę jakby coś
Edytko, Ty taka milutka osóbka jesteś, fajnie że spotkałyśmy się nie przejmuj się tym rozchodnikiem, jak nie kupię to się przypomnę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 05 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No to ja podobnie odmieram nasze spotkanie

Tu ma być ogród :) 21:29, 05 wrz 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Możesz na privie napisać gdzie kupowałaś? zaznaczony to już będę na bieżąco, postaram się być

wysłane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies