Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 09:24, 07 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Chyba dobrze zidentyfikowałaś problem - ledwie parę dni temu przeczytałam na O, że jak rozchodniki mają za dużo wody, to się pokładają

No właśnie, one ponoć najładniejsze są wtedy, gdy warunki mają przeciętne, no chyba że ta odmiana taka podatna na wykładanie.
lojalna_ 09:25, 07 wrz 2016

Tez mi Łuki napisał ze rozchodnik nie moze miec mokro bo sie rozłazi . Pytałam wtedy o matrone.
lindsay80 09:29, 07 wrz 2016

lojalna_ napisał(a)
Tez mi Łuki napisał ze rozchodnik nie moze miec mokro bo sie rozłazi . Pytałam wtedy o matrone.

Im jest lepiej jak mają gorzej!
Jak sobie przypomnę układanie linii nawadniającej w zeszłym roku żeby każda roślinka swoją porcję wody dostała i popatrzę na te rozchodniki to sobie myślę taaaa.... ale człowiek głupi był
lindsay80 09:36, 07 wrz 2016

Kasya napisał(a)

no to dobrze ze zapytalam bo wyczytalam ze on do 30 cm...

No to mogę to zdementować, u mnie rośnie 2 razy większy.
iwka 09:44, 07 wrz 2016

Może i faktycznie woda wpływa na te rozchodniki ale chyba dużo zależy od gatunku. Ja mam na rabacie trzy rodzaje, wszystkie rosną w kupie, dostają wodę średnio dwa razy w tygodniu bo mam tam jeszcze kosmos czekoladowy i dwa piękne zwarte a trzeci rozlazły
lindsay80 09:52, 07 wrz 2016

iwka napisał(a)
Może i faktycznie woda wpływa na te rozchodniki ale chyba dużo zależy od gatunku. Ja mam na rabacie trzy rodzaje, wszystkie rosną w kupie, dostają wodę średnio dwa razy w tygodniu bo mam tam jeszcze kosmos czekoladowy i dwa piękne zwarte a trzeci rozlazły

jest tak jak mówisz, częśc odmian właśnie tak się zachowuje, za rok będę mieć już pewność, czy temu wystarczy zmienić warunki, żeby rósł wyprostowany i zwarty.
Krakus 10:04, 07 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

jest tak jak mówisz, częśc odmian właśnie tak się zachowuje, za rok będę mieć już pewność, czy temu wystarczy zmienić warunki, żeby rósł wyprostowany i zwarty.

ponoć jak duża kępa to trzeba przerywać środki żęby sie nie rozpychały i nie rozwalały na boki całej kępy ...ta przy tych najprostszych to zauważyłem ...albo odmładzać kępę przez podział i więcej sadzonej mieć

ten Twój fajowy..może go uda się zdobyć w moich okolicach...
anna_t 10:48, 07 wrz 2016

rozchodniki to chyba będą moje ulubione roślinki zaraz po różach i hortensjach ja mam dopiero od wiosny i mam pytanie..po zimie je scinamy?kiedy?i od kiedy są już znosne dla oka?
lindsay80 11:02, 07 wrz 2016

Krakus napisał(a)

ponoć jak duża kępa to trzeba przerywać środki żęby sie nie rozpychały i nie rozwalały na boki całej kępy ...ta przy tych najprostszych to zauważyłem ...albo odmładzać kępę przez podział i więcej sadzonej mieć

ten Twój fajowy..może go uda się zdobyć w moich okolicach...

Wiem, że Ci się podoba, a ja mogę się podzielić, tylko koszt przesyłki pewnie przewyższa wartość roślin, musimy coś wymyślić, może dałoby się jakoś przekazać?
lindsay80 11:06, 07 wrz 2016

anna_t napisał(a)
rozchodniki to chyba będą moje ulubione roślinki zaraz po różach i hortensjach ja mam dopiero od wiosny i mam pytanie..po zimie je scinamy?kiedy?i od kiedy są już znosne dla oka?

Tak ścinamy, ale nie będę umiała określić w czasie co kiedy robiłam, zresztą intuicyjnie zupełnie działałam tej wiosny i wyszło. To są chyba takie rośliny, ktore wybaczają wszelkie błędy.