Ja też mam ostróżki na rabacie przed murem, bo bardzo mi pasują kolorem. Najbardziej lubię te granatowe, najciemniejsze. Przycinam je po kwitnieniu, wtedy wypuszczają nowe pędy i kwitną powtórnie. Dobrze jest podlać np. Florovitem.
Elu, napisz na tym rysunku wymiary, gdzie ile jest, wtedy łatwiej będzie zaplanowac rośliny i tyle się zmieści ile będzie na projekcie, żeby nie za gęsto "nasadzić" na papierze
Do hortensji pnącej pasują byliny typu funkie (Hosta), parzydło leśne, tawułki (Astilbe), kopytnik, pachysandra.
Mógłby się tam znaleźć cis pospolity odm. Elegantissima o złocistych końcówkach, albo "Semperaurea".
Jakbyś chciała więcej iglaków to jeszcze choina kanadyjska "Jeddeloh" jasnozielona, koronkowa.
Ja bym oczywiście posadziła np. kule z cisa i bukszpanu do kompozycji, jako punkty dominujące wśród bylin niskich.
Może tam być także trzmielina np. Golden Harlequin, żeby zimą nie było pusto.
Lubię ostróżki. Mam tylko taką, ale pięknie wygląda w zestawieniu z ognistymi liliami:
Moja ostróżka niestety ciągle się pokładała, u nas wiecznie wieje . Musiałam ją przesadzić w bardziej ustronne miejsce, nie jest już tak wyeksponowana, ale przynajmniej się nie łamie.
witam Zbyszku,Haniu po'elementarzu" i kawce siadam i zdaję relację u mnie 3 st. wieje moriźny wiatr , mokro brrrr przeszłam się przez ogród w tym błocku lód na jeziorkach ech jeszcze jeszcze przyjdzie czekać...
Podobno od niedzieli ma się powoli zmieniać na lepsze ?
witam Zbyszku,Haniu po'elementarzu" i kawce siadam i zdaję relację u mnie 3 st. wieje mroźny wiatr , mokro brrrr przeszłam się przez ogród w tym błocku lód na jeziorkach ech jeszcze jeszcze przyjdzie czekać...
Ja swoje przesadziłem doniczkowce już przesadziłem i teraz nie wiem co będę robił, chyba jakieś porządki, bo o narzędziach mam piosenkę - w każdym kątku po dzieciątku
Dzień dobry skowronki !!! Jest plus 3 ale popaduje śnieżek niestety. Jesteśmy po przebieżce z przyjacielem. Teraz walnął się spać a pana zostawił przy kompie. Prezencik wiosenny przesyłam.
Witam skowronkowo w sobotni zimny poranek.Śniegu u mnie nie było,ale jednak temperatura utrzymuje się w okolicach +2.
Zimny wiatr,a tu z ciepłych betów z przyjacielem na spacer mus iść!
Życzę poprawy pogody- na Pomorzu zapowiadają cały tydzień słonecznie i temperaturę dzienną+5,+6 .No i bardzo dobrze!
Można będzie popracować.
PITY-y wypełnione,w poniedziałek kurs do US,a potem....tydzień ulubionej pracy!HURA!
Przymiotno należy do astrowatych. Charakterystyczne liliowo-różowe oraz niebieskie kwiaty o żółtych środkach, złożonych z kwiatów rurkowatych są bardzo miłe w dotyku. Kwitnie od czerwca do sierpnia a po przycięciu może ponownie zakwitnąć we wrześniu. Wysokość rośliny do około 70cm. Stanowisko słoneczne, ziemia przeciętna, wilgotna. Nadaje się na kwiat cięty, długo stoi w wazonie