Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Agnieszkowy ogródek 10:31, 13 lut 2011

Do góry
O, widzisz! Nie mogłam jakoś trafić w necie ciekawych zdjęć, a tak chyba najłatwiej wybrać co się komu podoba. Nawet jakieś fragmenty, aby potem je ładnie zestawić.
Też wolałabym bluszcz zamiast żółtej kocanki. Takie bardziej wyraziste zestawienie. A takie lubię. Do ślubu też miałam wiązankę z białych róż, bluszczu, jakiejś trawki.... Rozmarzyłam się.... Lubię białe róże, są takie eleganckie....

Zielistka właśnie na Twoich zdjęciach mi się spodobała. Też o niej myślałam. Do niej białe pelargonie, bluszcz zielony (tak jak mówisz), bakopa albo ten drobniutki wilczomlecz. Kupuję go od dwóch lat i bardzo go lubię. Czy tych kwitnących może być jeden rodzaj czy może dodać jeszcze takie rumianki czy złocienie, jakie miałam ze dwa lata temu:

Może też takie osteospermum, jak mówiła Gosia.
Agnieszkowy ogródek 10:17, 13 lut 2011

Do góry
Agnieszko, jako bazę nie kwitnącą polecam bardzo zielistkę (Chlorophytum), jej biel będzie się rzucać w oczy, wtedy na wisząco - bluszcz, raczej już zielony. No i fontanna chyba zielonej ()
kordyliny i białe, mocne kwiaty jako główna gwiazda. Trzeba tę kompozycję zrobić tuż (góra tydzień) przed komunią, żeby czasem nie przekwitła. Brązowa kordylina zgasi biel i odświętny, nieskazitelny styl.
Tak uważam, bliżej kwietnia pokazą się różne propozycje, to podsunę Ci jakiś pomysł na całość, dziewczyny też, więc będziesz mogła na coś się zdecydować.

Zielistka w tej skrzynce robi dobrą robotę, tylko u mnie kwiaty są bladoóżłte, a trzeba dać mocne duże kwiaty białe np. petunie, albo pelargonie.

I chyba duże okrągłe donice przy wejściu do domu, na tarasiku.

Tu, zamiasł kremowego - biel. Np. jak ta petunia, prawda, że bardzo biała? Jeden kwiat.

Tu bakopa wisi drobnymi kwiatkami, ale tyle kwitnących nie musi być.

Gdyby udało się zdobyć takie pełne pelargonie? Obok nich smagliczka, ale jest miododajna więc odpada.

Argyranthemum - ich kwitnienie zanika, mam mieszane uczucia

A tu bieli do wyboru, do koloru Ładnie jako wisielec by wyglądały też żółte listki kocanek Zamiast bluszczu, ale ja oczywiście bym wybrała bluszcz

Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 01:03, 13 lut 2011

Do góry
Bardzo spodobało mi się to połączenie Urocze żółte kwiatki i brązowy płotek:

Kompozycje z trawami w roli głównej 23:22, 12 lut 2011

Do góry
Ogród japoński w Pisarzowicach

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 23:04, 12 lut 2011

Do góry
Jak o jajeczkach mowa, to na fotkach moje Wielkanocne robótki z poprzedniego roku

Jajka w koszulkach

Zajączek z jajkami

Rodzinka zajączków

Róże w naszych ogrodach 23:01, 12 lut 2011

Do góry
Rose de Resht - róża damasceńska,kwiaty w pięknym kolorze i kształcie,powtarza kwitnienie,pachnie

Róże w naszych ogrodach 22:58, 12 lut 2011

Do góry

Róże w naszych ogrodach 22:51, 12 lut 2011

Do góry
Rosa "Susan Williams-Ellis"

Róże w naszych ogrodach 22:49, 12 lut 2011

Do góry
Róża burbońska "Prince Charles"

Róże w naszych ogrodach 22:47, 12 lut 2011

Do góry
Rosa "Noble Antony"

O, to róża dla naszego Antona - synka Bogdy.
Róże w naszych ogrodach 22:45, 12 lut 2011

Do góry
Magenta

Ma cudny kolor, taki zgaszony brudny róż, niespotykany nigdzie u innej odmiany

W ogródku Niage 22:43, 12 lut 2011

Do góry
Róża rabatowa, wielokwiatowa, też niestety nie znam nazwy . Kwiaty białokremowe, pachnące, obficie i długo kwitnie do jesieni. Krzaczki pierwszy rok w moim ogródku Muszę ją również rozszyfrować, co do nazwy.

Róże w naszych ogrodach 22:42, 12 lut 2011

Do góry
Arthur Bell - polecam do ogrodu,bardzo piękna,pachnąca,zdrowa,kwitnie cale lato

Moje storczyki 22:32, 12 lut 2011

Do góry
A więc
Nawożę je nawozem substrala specjalnym dla storczyków
Jak kupiłem do w 2009 to dopiero tydzień temu kupiłem nową butelkę, więc starcza na bardzo długo
Raz podlewam je z nawozem raz samą wodą
Latem podlewam je deszczówką, zimą z kranu, bo u mnie woda nie ma chloru
PODLEWA SIĘ JE, KIEDY KORZENIE ZROBIĄ SIĘ SZAROZIELONE I ROBI SIĘ TO RANO
:
Zazwyczaj wodę wlewam do osłonki, posiedzą kilka minut i je wyciągam
Potem daję im ocieknąć przez kolejne kilka minut i z powrotem wędrują na parapet w osłonce
Przy tej ilości nie opłaca mi się każdemu wymieniać wody, więc moczę w dwóch lub trzech osłonkach wszystkie po kolei
po namoczeniu każdego dolewam wody - do granicy liści z korzeniami
Zazwyczaj robię to co dwa tygodnie, bo po prostu nie chce mi się lub nie mam czasu robić z każdym z osobna
Lecz jakoś wytrzymują te braki wilgoci...
Czasem podczas podlewania je zraszam, w sumie to lubią. Trzeba tylko pamiętać, że woda nie może zalegać, gdzie wyrastają młode listki

Po przekwitnięciu zazwyczaj obcinam nad ostatnim oczkiem i wypuszcza mi pęd boczny z innych oczek

Jak widać, wyrósł mu jeden pęd z głównej łodygi i boczny pęd z bocznego pędu, który przekwitł
zauważyłem że białe nie lubią obcinania im łodyg, lecz jeśli zacznie zasychać na końcu - trzeba je przyciąć natychmiast!
Jeśli wszystkie oczka są uschnięte, a po przekwitnięciu łodyga uschnie - wytnijcie ją i czekajcie na całkiem nową łodygę kwiatową. Zazwyczaj do ponownego kwitnienia potrzebują 3 miesiące, lecz ten białasek przekwitł dopiero w zeszłym tygodniu
Lecz nie tnijcie od razu - poczekajcie kilka dni, bo pęd może się wydłużyć i wydać nowe pąki na tej samej łodyżce

U mnie stoją na wschodnim oknie z domieszką południowego - podczas upałów przenosiłem je na ławę, jednego słońce mi poparzyło, ale odzyskał wigor i od kilku dni kwitnie mi na dwóch gałązkach
Gdy nie ma 15 stopni nie uchylam przy nich okna, w sumie zawsze są przy nich zamknięte
bardzo nie lubią przeciągów i stojącej wody
Nie stosuję żadnych drenaży z wodą, bo tego nie potrzebują

Kupując zwracam uwagę nie tylko na kolor kwiatów, ale także na to, czy na liściach nie ma plam, czy nie są powyginane. Ważne jest zaglądnięcie na spód liści, bo jeśli są na nich lepkie plamy - to znaczy, że mają wełnowce
Korzenie muszą być soczyście zielone lub właśnie takie jak na zdjęciu

Chyba niczego nie pominąłem
Cały rok w ogrodzie 22:18, 12 lut 2011

Do góry
Jaśminowiec jest rzeczywiście odmianowy,to Philadelphus Innocence,natomiast irys jest bylinowy ,został mi darowany ,rozpoznany jako Iris sanguinea Albiflora ,jest bardzo podobny do irysa syberyjskiego,ma trochę mniejsze kwiaty

Placek drożdżowy (wystarczy wymieszać) 22:14, 12 lut 2011

Do góry
ale pysznie wygląda, a na kruszonce jest lukier cytrynowy?)))
Nasz przydomowy ogródek 22:03, 12 lut 2011

Do góry
hahahahaha))
Książki o tematyce ogrodniczej 21:55, 12 lut 2011

Do góry
Moja biblioteka składa się z wielu pozycji,ale te są najważniejsze dla mnie

korzystam z czasopism:Kwietnik,Mój piękny ogród,Ogrody ,kiedyś Działkowiec i Kwiaty.
Moje ranczo 21:55, 12 lut 2011

Do góry
To moja najstarsza prawnuczka
Uprawianie roślin w donicach 21:47, 12 lut 2011

Do góry
Proste, a jakie urocze. Dodatkowo zwróćcie uwagę na spatynowane doniczki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies