Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 11:50, 01 kwi 2011

Do góry

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 11:47, 01 kwi 2011

Do góry

Pogaduchy skowronków 10:31, 01 kwi 2011

Do góry
pogoda zmienia się ,pada u mnie i wieje i figa z roboty w ogrodzie została praca w domku i doskoki do monitorka
Pogaduchy skowronków 10:15, 01 kwi 2011

Do góry
Nie lub nas Marto,nie lub,my tym samym Tobie odeślemy!
Próby ogrodowe 09:06, 01 kwi 2011

Do góry
Witam, jestem mieszkanką świeżo postawionego domu i całkiem zieloną (pod względem doświadczenia) właścicielką pobudowlanego pobojowiska, z którego chciałabym zrobić ogród. Z powodu braku finansów nawet dom nie jest jeszcze wykończony, co oznacza mozolne budowanie ogrodu z małych roślin - ale przecież i tak się przecież da
Pole do popisu jest niewielkie - ale jest i chciałabym popełnić jak najmniej błędów z Waszą pomocą
Oto, jak wygląda nasza działka:

Jak widać, nie ma na niej praktycznie nic poza brabantami (zielone kropki), brzózką samosiejką (czarny x), modrzewiem (czarna choinka) oraz naturalną górką (jasnozielony owal), z której chciałabym zrobić skalniak (sukulenty, opuncje, yucca). Działka jest narożna, ogrodzenie ażurowe i chciałabym przy ogrodzeniu gęste nasadzenie, coby ukryć się przed wścibskimi (stąd brabanty).

Mam tez duży - ok 40m - taras, którego spora część zajmuje wykusz o dużym (ca 85%) przeszkleniu. W przyszłości planuję wymurować narożne donice - zaznaczone na czerwono.

Po lewej stronie na ogrodzeniu zaznaczyłam furtkę "letnią" - jest ona dokładnie naprzeciwko kuchennego wyjścia na taras, więc chciałabym na linii je łączącej - czyli mniej więcej w przecięciu tych dwóch białych pasów z wymiarami - utworzyć niedużą wyspę z zimozielonym dużym obiektem, który skutecznie zasłoni kuchnię.

Wiem, że ogród projektuje się bryłami, ale ja kompletnie nie potrafię - tym bardziej, że mam manię kupowania roślin "bo chcę je mieć" i "bo mi sie podobają". No i teraz troszkę zaszalałam i nie bardzo wiem, co gdzie. Więc proszę o pomoc

Edit: Zapomniałam wypisać, jakie mam rośliny - dwie duże azalie, dwa małe rododendrony, wierzba iwa, głóg dwuszyjkowy, miłorząb,judaszowiec, magnolia o białych gwieździstych kwiatach, tulipanowiec, budleja, wiciokrzewy, rdest auberta, winorośl, berberysy, dereń elegantissima, róża pnąca sympathie (na przedogródek - ta jako jedyna została kupiona z miejscem przeznaczenia...)
Marzę o hortensjach i bambusach. Na taras wystawiam, canny, oleandry, bugenwillę, aloesy, kaktusy.

Aha - trawnik jest jeszcze nie założony - czy na razie powinnam wszystkie rośliny wsadzić w donice i jesienią wsadzić na miejsce przeznaczenia czy najpierw wsadzić rośliny a potem się martwić trawnikiem? Ścieżki wokół domu i w ogrodzie mają być ze starych płyt chodnikowych rzuconych luźno na trawę.

Wiem, że chaos, że zaczynam ogród "od końca: bo kupuję rośliny nie mając trawnika. Ale jestem "blokersem" i chyba trochę zachłysnęłam się ta przestrzenią..

Edit2: Mam jeszcze oczar pośredni, krzewuszkę, jaśminowiec i ketmię...
U Justyny 09:00, 01 kwi 2011

Do góry
Justynko,
dużo szczęścia, radości, miłości,
wszystkiego czego pragniesz, czego szukasz,o czym marzysz
wielu pięknych chwil i niech nigdy przy Tobie nie zabraknie przyjaznej duszy

U Justyny 08:42, 01 kwi 2011

Do góry
Justynko 100 lat i jeden dzień więcej,uśmiechu,zadowolenia i marzeń spełnienia

U Justyny 08:30, 01 kwi 2011

Do góry
Justyno ,wszystkiego najlepszego

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:22, 01 kwi 2011

Do góry
Po budowie domu zostało trochę pozbijanych desek i wykorzystałam je do wydzielenia miejsca na składowanie kompostu

Dwa czerwone dęby 08:16, 01 kwi 2011

Do góry
Przez prawie dwa tygodnie magik odczarowywał mojego laptopa i po włączeniu zostałam zaplusikowana , więc idę do Waszych ogrodów .
Trochę wiosny w moich doniczkach

dziś prawie dwa tygodnie od posadzenia

Ogródek Hanusi po zimie 08:12, 01 kwi 2011

Do góry
Wczoraj nabyłam,różę wielkokwiatową żółtą Lissabon,i pytam,czy ktoś ją ma w swoim królestwie?
Powiększa mi się mój różany kącik,chyba będę musiała zrobić podobne założenie jak u Grzesia.Podoba mi się to i na dodatek mam wolny placyk.
Najgorsze,że róż jeszcze nie mam wiele. 2 żółte,wielkokwiatowe,1 różową okrywową ,1 czerwoną okrywową i 3 miniaturki -biała ,czerwona i pomarańczowa.wszystkie NN.Od biedy wystarczy na jedno okienko.O tej pnącej przy bramce nie wspominam,bo nie wiem jak przeżyła,widziałam 3 czarne martwe badyle.w tygodniu muszę poobcinać.
Ale pomysł trzeba wprowadzać w życie -na to lato do towarzystwa różom pójdą dalie.A przez rok....na następne okienko znajdą się piękne panienki.

Dwa czerwone dęby 08:09, 01 kwi 2011

Do góry
Z ciekawości jakby wyglądały jałowce po małym przycięciu , sekator do ręki i do dzieła . Miało być lekkie przycięcie bo jałowce zachodziły na siebie , ale co tam dałam trochę czadu . Patrzyłam tylko czy M. nie leci w obronie iglaków , efekt końcowy zaakceptował

Dwa czerwone dęby 08:01, 01 kwi 2011

Do góry
I początki realizacji marzenia M. czyli oczko wodne

nie jest lekko trafiają się kamienie i korzenie

Dwa czerwone dęby 07:55, 01 kwi 2011

Do góry
Jako grupa miłośników ogrodów działacie motywująco . U mnie przygotowanie terenu pod trawnik .

Pogaduchy skowronków 07:46, 01 kwi 2011

Do góry
witajcie skowronkowo u mnie ciepełko +5 padało więc mokro ale i tak da sie cos zrobić
U Justyny 07:43, 01 kwi 2011

Do góry
Kwietniowe dziewczyny są słodsze od maliny,
a te z kwietnia pierwszego w słodkości nie przyrównasz do niczego!
Nie jest to miodek,nie syrop klonowy,
nie jest to również sam sok malinowy!
O cukrze powszechnym nawet nie wspomnę!
Więc jaka to słodycz?
Nektar bogów,ambrozją zwany,
co na Olimpie był podawany niegdyś!
Taka dziewczyna , z prima aprilis dnia,
w każdej części ciała ,tego nektaru pełno ma!
I od urodzenia ,aż po życia kres-
na ten nektar łasy każdy chłop ,jak........miś.

Justynko!Wszystkie życzenia niech ci się spełniają sukcesywnie od dziś!

U Justyny 07:24, 01 kwi 2011

Do góry
18 lat temu Justi się urodziła
Ogromną niespodziankę wszystkim sprawiła.
Wcześniej Tato wszem głosił- syn będzie z ogonkiem
Jak się okazało - to tylko były mrzonki.
Od wieków 1 kwietnia niespodzianka wyrasta
Pogodzić się z tym trzeba i basta.
Przepraszam Justynko za ten żarcik mały
Aby róże w Twoim ogrodzie zawsze królowały.

Pogaduchy skowronków 07:12, 01 kwi 2011

Do góry
Pierwszy kwietnia -Bajów pletnia!
Prima Aprilis-uważaj bo się pomylisz!

Takie przysłowia na dzień dzisiejszy!Uważajcie skowronki ,żebyście nie zostali wpuszczeni w......maliny!

A na razie przyjmijcie ode mnie życzenia słonecznego dnia,bo u mnie go nie widać,Po wczorajszym nocnym deszczu ,przyszedł silny wiatr.Ładna ,ogródkowa pogoda nie zapowiada się.

U Justyny 01:35, 01 kwi 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
W sumie tylko wzorkami się sugerowałem , a jak wiosna się skończy to kim zostanę - letnim zefirkiem ?
Zgadnij jak cię nazwę zimą jak będziesz niegrzeczny ...???
U Justyny 01:34, 01 kwi 2011

Do góry
Spełnienia pragnień,miłości i życzliwych ludzi wokół Justi !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies