Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:38, 20 sty 2011

Do góry
Dzisiaj przyjechała do mnie z wizytą Gosia (Goniak). Rozmowom i emocjom nie było końca. Można było podzielić się różnymi doświadczeniami i wskazówkami, poopowiadać o ogródku i planach na przyszłość. Gosia jest zawodowcem, widać że robi to z pasją, zupełnie tak jak ja, więc się doskonale rozumiemy. Gosia chętnie podpowiada nam przecież jak zagospodarować rabaty i co z czym posadzić.

Dziękuję Małgosiu za odwiedziny i za ślicznego cyklamenika, ja niestety zawiodłam, bo nie dałam Ci obiecanej trzmieliny, ale nadrobię, już odjechałaś a ja się dopiero zorientowałam.

Oto nasze wspólne fotki.

Tutaj same sobie zrobiłyśmy zdjęcia z lustrze.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:17, 20 sty 2011

Do góry
Dzisiaj niestety znów popadało, przykryło cały mój porządek zrobiony na początku tygodnia.

Ale za to zrobiło się zjawiskowo.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:51, 20 sty 2011

Do góry
Ja też, zwłaszcza, że te róże pachną.

Wiosna idzie, tralala... 15:42, 20 sty 2011

Do góry
ależ oczywiście ja się ciesze bo jeszcze z nartami nie skończyłam zabawy

Uploaded with ImageShack.us
Książki o tematyce ogrodniczej 15:39, 20 sty 2011

Do góry
ja dołożę wspominana w innym wątku.bardzo ciekawe wiadomości na temat zestawień koloru w ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:36, 20 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

te właśnie kocham!
Wiosna idzie, tralala... 15:29, 20 sty 2011

Do góry
chciałyście wiosnę -no to ja mamy

Róże w naszych ogrodach 15:11, 20 sty 2011

Do góry

a to jej towarzyszki które miały być obydwie koralowe
Róże w naszych ogrodach 15:11, 20 sty 2011

Do góry
mam nadzieje że w tym roku nie będę musiała obcinać mojej flamantatz do zera jak w ubiegłym .
chociaż uważam że nieźle sobie poradziła jak na takie cięcie
dlatego radzę -nigdy się nie zniechęcać po zimie tylko spokojnie czekać cały sezon co czas pokaże

Przyjrzyjmy się roślinom z bliska 12:07, 20 sty 2011

Do góry
Kwiaty

Porosty

Jaszczurki w ogrodzie. 11:34, 20 sty 2011

Do góry
Jaszczurka zwinka (Lacerta agilis) – gatunek jaszczurki z rodziny jaszczurek właściwych. Występuje na terenie całej Polski i podlega ścisłej ochronie. Jest najczęściej występującym gadem na terenie kraju.
Jaszczurka zwinka jest jednym z czterech gatunków jaszczurek zamieszkujących na terenie Polski. Jej masywne ciało pokrywają ściśle do siebie przylegające łuski. Na grzbiecie są one mniejsze i szorstkie, brzuch zaś pokrywają większe i gładkie. Na głowie ma regularnie ułożone tarczki. Głowa jest krótsza, lecz większa, niż u jaszczurki żyworódki. Jej ogon jest nieco dłuższy od tułowia ale i tak jest krótszy niż u innych jaszczurek. W sytuacji zagrożenia zostaje odrzucony jako przynęta dla drapieżnika. Z czasem odrasta do pierwotnej długości. Otwory uszne znajdują się z tyłu głowy i są łatwo zauważalne. Kończyny jaszczurki są silnie umięśnione a palce długie, zakończone pazurkami. Samca można odróżnić od samicy po tym, że ma on zielonkawe podbrzusze, czasem nakrapiane drobnymi plamkami, zaś samica ma szary lub kremowy spód ciała. W okresie godowym, czyli w maju, samce przybierają intensywną zieloną barwę. Ubarwienie tych gadów jest bardzo różne. Najczęściej grzbietem biegnie szeroka pręga, często przecinana jakimiś plamkami, chociaż można też spotkać osobniki bez niej. Po bokach ciała biegną jeszcze dwie pręgi z brązowo-czarnych plam. Czasem można spotkać osobniki o jednolitym brązowym kolorze, choć są one dosyć rzadkie. Młode zwinki po wykluciu się, podobnie jak młode innych jaszczurek, są znacznie ciemniejsze niż osobniki dorosłe. (źródło wikipedia)

teraz pare zdjeć

Samica

Samiec

Razem zawsze raźniej

Wiosna idzie, tralala... 11:25, 20 sty 2011

Do góry
zobaczcie jaka wiosna u mnie za oknem, ha, ha, ha))

Zielono mi! 10:39, 20 sty 2011

Do góry
Zajrzałam też do dużych trzmielin w pojemnikach i o dziwo,mało żółtych liści,które stracą.

I jeszcze na parapet,gdzie zimują małe iglaki-płożaki rozmnożone w ub.roku. Siedzą sobie w płaskich doniczkach do bonsai,kupionych okazyjnie z przeceny i czekają na wiosenną przeprowadzkę.

Przeszłam się też po podziemnych włościach M. Jak zwykle wzorowy porządek. Patrzcie,jak zadbał o narzędzia! Wszystko uszykowane do wiosennego ataku.

Na koniec przeglądu piwnicy jeszcze deserek. Staramy się żyć ekologicznie,więc od dwóch lat tylko własny chleb,własne warzywa,przetwory i napoje. Dla zdrowotności.No to-na zdrowie!

I pomyśleć,że kiedyś nie rozumiałam po co komu piwnice...

Zielono mi! 10:06, 20 sty 2011

Do góry
Zrobiłam obchód ogrodu. Woda ze stawu sąsiadów zalała łąkę, niepokojąco zbliża się do nas i skalniak robi za wał przeciwpowodziowy. Ten staw wysychał co roku,tego lata nie wysechł. Pola mokre jak gąbka. Rolnicy chodzą zaniepokojeni i boją się,że nie wjadą na pola,gdy przyjdzie pora. Dają o sobie znać wieloletnie zaniedbania-brak nadzoru nad urządzeniami melioracyjnymi,nie czyszczone rowy melioracyjne. Lata suszy i wieszczone stepowienie Wielkopolski uśpiło ich czujność i teraz są skutki.

A pod krzaczkami zastałam takie oto widoczki. Ach,jak ja to lubię!

Namiętnie też odwiedzam moje piwnice i doglądam mieszkańców. Na razie chyba wszystko dobrze.

Mlode bukszpany i trzmieliny japoński śpią na półce.

Oleandry też mają się dobrze.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:05, 20 sty 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:04, 20 sty 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:01, 20 sty 2011

Do góry

Chyba już się domyślacie, które róże kupiłam do domu na bukiet ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:57, 19 sty 2011

Do góry
A oto efekty polowania na Broniszach w niedzielę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:52, 19 sty 2011

Do góry
Buk i miłorzęby za domem. Ten buk jako jedyny ma liście. Na pozostałych spadły w listopadzie, albo grudniu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:44, 19 sty 2011

Do góry
Te sadzonki bukszpanu kolorowego z Holandii proszę, przetrwały w tym cynowym naczyniu. Leżała na tym kopa śniegu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies