Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:23, 29 lis 2010

Do góry
Gosia chce spytać o debolistna czy przemarzła pod okryciem czy bez okrycia ,bo właśnie jesienią nabyłam

a to moje maleństwa-'Pinky Winky

Uploaded with ImageShack.us

limelight na nowo założonej jesienią rabacie trawiastej

grandiflora

i z własnej uprawy nie znam odmiany

Zielono mi! 19:05, 29 lis 2010

Do góry
Tak to bywa. Mój kwitł jak szalony,żadnej mszycy,ale posadzony tak niedorzecznie,że niszczył mi całą resztę. Było mi go żal,bo zapłacił za moje błędy...
Śnieży,sypie,zawiewa,ale to dobrze,bo przykrywa i otula nasze ogrodowe zmarzlaki. Rano widok z kuchennego okna był taki,jak na zdjęciu,teraz śniegu dużo więcej i ogrodowe zaspy.

URL=http://img831.imageshack.us/i/zimag.jpg/][/URL
Ogródek Goniak 19:01, 29 lis 2010

Do góry
Ogród mrozem malowany.

Łatanie dziur w oczku wodnym 17:29, 29 lis 2010

Do góry
To znaczy, że jest u mnie dziura bo dzieje się właśnie tak. Nawet ją zlokalizowałam, ale może jest jeszcze jakaś inna ukryta. Bo pomimo klejenia woda obniża się do starego poziomu. Dziurę (dziury) chyba zrobiliśmy sami czyszcząc oczko z około 10 - letniej zawarości. Robota straszna! Dziękuję za podpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie do miłego forum. Mianowicie o sposoby "poruszania się" nad oczkiem. Pływać nie umiem, łódka nie wchodzi w rachubę (mały stawek), wejść bosymi nogami do wody? Brrr... tym bardziej że w stawku osiedliły się jakieś stwory (jaszczurki, ślimaki). Gdzieś podpatrzyłam pomysł z położeniem drabiny w poprzek. I tak zrobiłam, ale jakoś niepewnie się czułam. Z jednej strony mam dobry dostęp do brzegu, ale z drugiej posadziłam jałowce, kłujący berberys. Więc mam problem.

Ławka w ogrodzie 17:14, 29 lis 2010

Do góry
Ławka stateczna

Ławka frywolna

Ławka w ogrodzie 17:11, 29 lis 2010

Do góry
A co powiesz na angielską kurę?

I jeszcze gołąbki

Ławka na ludowo, specjalnie dla kury

Ławka w ogródku ziołowym

Funkie - Hosta 16:36, 29 lis 2010

Do góry
Niektóre odmiany świetnie się sprawdzają w uprawie pojemnikowej.

Łatanie dziur w oczku wodnym 16:33, 29 lis 2010

Do góry
Jeśli wody stale ubywa, znaczy to, że jest dziura w folii.

Dziury najczęściej powstają na skutek uszkodzeń mechanicznych lub zimy, kiedy lód rozpycha się i przecina folię, najczęściej przy brzegu. Woda ubywa także kaskadą (nieszczelności)

Aby zlokalizować dziurę trzeba napełnić staw do pełna, wyłączyć strumień lub wodospad i czekać, aż poziom wody obniży się. Jeśli się nie obniżył, to oznacza, że wody ubywa poprzez strumień lub wodospad.

Jeśli się obniżył do pewnego poziomu i zatrzymał, to oznacza nam na jakiej linii trzeba szukać uszkodzenia. Powoli krok po kroku posuwamy sie wzdłuż tej linii i szukamy pęknięć, rozerwań itp. Oznaczamy flamastrerm dziury, albo wbijamy w ziemię patyczek na tej wysokości.

Potem odpompowujemy wodę sporo poniżej uszkodzenia. Czyścimy folię z brudu i mułu, osuszamy i papierem ściernym musimy to zmatowić. Dopiero kleimy specjalnym klejem zalecanym do folii PCV lub innej, z której jest staw wykonany.

My wykonujemy stawy z EPDM-u marki Firestone, lód go nie uszkadza, bo materiał ten ma dużą rozciągliwość.
Gdybyś nie mogła naprawić starej folii, zmień na EPDM.

Ogród u stóp klasztoru 16:03, 29 lis 2010

Do góry
Proponuję Pilgrim. Jest żółta, pokłębiona i super wygląda.

Ławka w ogrodzie 13:17, 29 lis 2010

Do góry
podoba mi się ta ławeczka .prosta ale elegancka .zauważyłam że na tym forum mamy podobne gusty ogrodowe nie ma tu plastiku i ogrodowych krasnali .w wielu detalach się zgadzamy ......zgrana paczka ....
a co myślicie o mojej kurze ceramicznej .....śmiechu warta..ale ją lubię choć taka na ludowo

Funkie - Hosta 13:00, 29 lis 2010

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 13:00, 29 lis 2010

Do góry
Danusiu te róże maja 6-7 lat.ale jesienią 2009 podkusiło mnie żeby je przerzedzić ze starych gałęzi .nigdy tego nie robiłam w jesieni ale wiesz jak coś człowieka denerwuje to nie myśli .ostra zima i wiosenne przymrozki a potem deszcze dokończyły dzieła. poradziły sobie jednak nie źle ,bo startowały od ziemi.podsypałam florowitem do róż i tyle .mam jednak plan że róża ,która jest przy tarasie będzie wymieniona na inne pnącze bo jest chorowita.podoba mi się glicynia ale ta nie nadaje się na tak niska pergolę a mocne popołudniowe słońce wymusza na mnie dość rygorystyczny wybór czy masz swoje typy na taką pergolę.na jej boczna część jest puszczony bluszcz ale tez jest dość marny

wyrzuciłam z tego spadu berberysy i myślę jeszcze dołożyć tawuł na całym zakolu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:43, 29 lis 2010

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:38, 29 lis 2010

Do góry
Wcześniej dach nie miał obróbek, tylko gołe deski. Wyklejony jest EPDM-em i zrobiony odpływ. W środku są specjalne warstwy zielonego dachu (ZINCO), i nasypana ziemia z keramzytem (warstwa 30 cm). Tzw. dach intesywny pozwala uprawiać małe krzewy, w przeciwieństwie do dachu ekstensywnego (macierzanki, rozchodniki).

Tutaj już ma zrobione obróbki blacharskie

Ławka w ogrodzie 12:29, 29 lis 2010

Do góry
Tak Przemku,komplecik ten sam,ale Twój w zieleni ładniejszy. Mój stoi w leśnej części,więc pomalowany na brązowo,a że oddalony,to poduchy donoszę,bo mi deszcz zalewa. Jako że temat "ławeczkowy",to pokazuję tu moją ukochaną ławeczkę z historią,której to historię opisałam w moim wątku. Wiosną zrobię dla niej godne miejsce w ogrodzie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:16, 29 lis 2010

Do góry
Zielony dach (ogród intensywny) powstał zamiast dachówki na dachu mojego śmietnika. Jest dwupoziomowy, niższa warstwa jest nad wnęką z lustrem (mam w ogrodzie dwa lustra), a wyższa nad śmietnikiem z wejściem od ulicy.

Rosną tam kule z bukszpanu posadzone w sposób regularny, a między nimi pachysandra, wrzośce, wrzosy, żurawki i irga płożąca "Mooncreper".

Wnęka pierwotnie miała być wykorzystana na drewutnię, ale szkoda mi było zmarnować to miejsce. W przyszłym roku będę je ładnie zagospodarowywać na fajne miejsce do siedzenia, ukrycia się. W tym roku stały tutaj kaktusy i agawy. Część zabrałam, a część dzisiaj.

Bratki 12:08, 29 lis 2010

Do góry
Znalazłam kompozycję wiosenną z tego roku (tonacja kolorystyczna zbliżona jak te u pani Danusi)

Funkie - Hosta 08:54, 29 lis 2010

Do góry
Ciąg dalszy mojej kolekcji

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:49, 28 lis 2010

Do góry

Prezentuję starą, żeliwną donicę, którą na wiosnę będę obsadzać, ale jeszcze nie wiem, gdzie ją postawię

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:43, 28 lis 2010

Do góry

Ognik szkarłatny w donicy

Odbicie w lustrze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies