Ja pochwalę się moją kolekcją, bo moją największą pasja są jednak orchidee
Mam ich 15 sztuk i tylko jeden nie chce mi kwitnąć - ten pierwszy z góry - beżowy
Jak coś to służę radą, bo ich hodowla wychodzi mi najbardziej
już brakuje mi miejsca na parapetach, bo kwitną coraz to obficiej, ale na pewno jeszcze jakieś kupię
pozdrawiam wszystkich zakochanych w storczykach
Ja podobne sfotografowałam w Egipcie i zidentyfikowałam je jako Chorisia speciosa (Bombacaceae) - drzewo, które traci liście, ma piękne, duże, pojedyncze kwiaty w zimie (grudzień-marzec). Istnieją różne odcienie fioletu, różu i bieli. Pochodzi z Ameryki Południowej
Nieważne Marta, kto przywiózł, ja ją zobaczyłam po raz pierwszy w ogr. botan w Poczdamie i potem mieli ją na Baletowej, prosto z giełdy w Holandii, więc wzięłam obydwie, ładne, dorodne drzewka.
To zdjęcie z Poczdamu. A moje widziałaś. Co do nazwy to ona się nazywa
Oprócz aparatu , notatnika czegoś do pisania posiłkuję się zbieranymi miesięcznikami mojego pięknego ogrodu, wracam czasami do nich przeglądam zaznaczam ciekawe rzeczy i zawsze cos innego znajdę
Nie tylko na patyk przydaje się taka zatyczka,ja kiedyś nadziałam się okiem na jukę ,okulistka poradziła mi ,żebym wyrzuciła ją z ogrodu,ponoć to nie są rzadkie przypadki