Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pogaduchy skowronków 02:19, 05 lut 2011

Do góry
Proszę kochane Skowronki pomóżcie mi znaleźć nasiona tych słoneczników ,może ktoś ze znajomych takie ma ,miał ???
Pogaduchy skowronków 02:15, 05 lut 2011

Do góry
danuta_baczewska napisał(a)
dla tych co śpią w nocy a wstają wcześnie czyli spać nie mogą od świtu

taki świt jest cudny, wszyscy śpią , cisza , czasami mgła zasłania dalsze widoki,tylko słychać jak po kolei ptaki wstają i sobie do wtóru śpiewają , trelują , terkocą , nawołują., mgła pomału opada pokazują się zarysy koron drzew potem całe, w dali widać chaty sąsiadów, słychać szczekanie psa...mmm kawka na tarasie gazetka .. bosą stopą po rosie przejść się po ogrodzie i jeszcze w piżamie ,popatrzeć co się urodziło , co urosło ,komu pomóc, co zerwać , zrobić plany na cały dzień pracy!
Normalnie jak rytuał co dzień tak chodzę potem siadam na ławeczce nad stawkiem patrze jak ryby żerują koła na wodzie sie robią , pluski słychać czasami takie jakby wieloryb wpadł a to karpie! nad ranem albo w ciepłą noc słychać żaby i właśnie karpie jak cmokają! tak głośno choć wodę mam jakieś 5 m od domu!

Piękne rzeczy wygadujesz Danusiu i masz rację.Czekam na taki świt ,w takim miejscu i nie mogę się doczekać...
Chociaż popatrzeć można dzięki takim ludziom jak Ty .I to za darmo)))
Wiem cwaniaczku ,że trochę kusisz ,ale to tak daleko ,ja na działce naszej nie byłam z 10 lat .W ubiegłym roku pojechaliśmy z mężem zobaczyć ile pracy nas czeka ...
Tykwa pospolita - Lagenaria siceraria 02:04, 05 lut 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
mogę przekazać w dobre ręce nasiona tykwy. Dokładnie nie wiem ile mam ale koło 50 dwóch odmian czyli stówka będzie. Niedługo trzeba będzie wysiać więc możemy założyć wątek równoległy i pokazywać jak u kogo rośnie dla porównania ja próbowałem 2 razy ale zawsze był mega niekorzystny sezon i najwięcej udało mi się wyhodować taki okaz.....

Kochani ja wiem jak bawić się z tykwami już tłumaczę
Tykwa musi być wysiana na parapecie w doniczce do gruntu daje się ją po majowych przymrozkach ,przecież to roślina egzotyczna.
Wsadza się ją na słoneczne miejsca ,musi na czymś się wić czyli potrzebne wsparcie i nie należy jej dotykać.Dotknięty kwiat zaraz usycha.Ta roślina nie pachnie specjalnie nie ma co wąchaćNależy ją zasilać ,nie należy w sezonie upalnym przesuszyć bo to lubi wodę jak dyniowate i czekać na efekty.
Emil robiłeś podstawowe błędy.Czyli ,że od razu do gruntu ,a to późno na dojrzałe owoce potem,że w półcień ...
A do gruntu wkłada się gdy roślina ma 4 liście ! Powinno się ją hartować ,ale jak jest ciepło to nie ma musu.
Miałam takie ładne tykwy dość duże za pierwszym razem,za kolejnym było już mniej owoców ,za trzecim pogoda była fatalna i odmiana gorsza na wygląd,ale bardzo liczyłam ,że zrobię z nich grzechotki .Bo chyba wiecie ,że tykwę wykorzystuje się na wiele sposobów ,a jednym z nich są instrumenty
Mój kawałek raju 23:25, 04 lut 2011

Do góry
Ostróżka 2 kwitnienie) no i jeszcze biały ogórek
Mój kawałek raju 23:04, 04 lut 2011

Do góry
moja magnolia" Ann",kwitła mi w tamtym roku 3 x) a to jej pączek z trzeciego kwitnienia)
Mój kawałek raju 22:27, 04 lut 2011

Do góry

i złota budleję))
Mój kawałek raju 22:21, 04 lut 2011

Do góry
a ja kupiłam rzodkiewkę "ognistą świecę" i 2-gi rok z rzędu wysieję rzodkiewkę" Mantang hong", a to jest odmiana bazylii kulistej, i groch odmiany Progress, co ma po 10 ziarenek, a na koniec macie kwiatka ,żeby nie było tak warzywnie
Ogród Babci Jasi 21:31, 04 lut 2011

Do góry
Eeee, to ona jeszcze taka bardzo czarna nie jest. Raczej bordowa z pomarańczowym środkiem. Będzie zatem śmiesznie: surówka o wyglądzie buraczkowej a w smaku marchewkowa. Ciekawe, nowe doznania dla ludzkiej mózgownicy
Ogród Babci Jasi 21:05, 04 lut 2011

Do góry
Sama jestem ciekawa, po co ją kupiłam, chyba z ciekawości. A opakowanie z nasionkami wygląda tak:

Przekrój ,marchwi też jest widoczny

ZAPALENIE ŻOŁĄDKA - DIETA 20:52, 04 lut 2011

Do góry
Proponuję sok z aloesu , łagodzi stany zapalne . Ja stosuję przy wrzodach żołądka . Jest świetny na zgagę , reguluje trawienie , pomocny przy zwalczaniu bakterii helicobacter pylori . Zażywam trzy razy dziennie po 30ml., dziecku dawkę należy zmniejszyć . Jeśli nie jest alergikiem ( aloes uczula ), to warto spróbować . Jest łatwo dostępny ( apteka , sklep zielarski lub ze zdrową żywnością ) .

Ja polecam ten , pochodzi z ekologicznych plantacji , a sok wyciskany od razu pakują do butelek . Nasz rynek jest zalany półproduktami tego soku , wygląda to tak , że sprowadzają przetworzony aloes w postaci proszku ,rozpuszczają w wodzie i dopiero butelkują . Idealny byłby w słojach z kawałkami miąższu , ale takiego u nas nie spotkałam .
Kwiaty 20:51, 04 lut 2011

Do góry
Hipeastrum

Begonia

W cieniu - zacieniona 20:31, 04 lut 2011

Do góry
U mnie zima zostaje.Pojechalismy zobaczyć i zastaliśmy zasypany domek ,drzewka.Wiosny nie widać.Czekamy dalej....
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:27, 04 lut 2011

Do góry
Mój przedogródek będzie się znajdował po stronie wschodniej.
Od furtki do schodów, po obu stronach chcę zrobić zawijaski bukszpanowe na białym żwirku, wyodrębnionym z trawnika. Taki nie za szeroki pas. W zawijaskach posadzić coś na pniu, może trzmielinę? Czy lepiej jakieś wierzby?
Nie mam pomysłu na miejsce pod oknami. Myślałam o hortensjach, ale czy one się aby za bardzo nie rozrosną? No i czy być konsekwentną i miejsca te wyłożyć także żwirkiem i kompozycjami z żurawek, konwalników i traw w bukszpanowych obwódkach?
Mój dom będzie wykonany w technice szkieletu drewnianego, postawienie potrwa 3 miesiące, dlatego myślę już intensywnie o ogrodzie Spędza mi to już nawet sen z powiek hihi.
W elewacji będzie dominować kamień i drewno.
Może ten rysunek coś Wam przybliży?

Kolorami nie należy się sugerować, w rzeczywistości będzie tak jak jest w projekcie:

Wszelkie sugestie mile widziane!
Tulipan - Tulipa 19:55, 04 lut 2011

Do góry
Te pełne, pachnące po prostu uwielbiam:

Tulipan - Tulipa 19:39, 04 lut 2011

Do góry
A tu, jak na prawdziwą fankę tulipanów przystało

Tulipan - Tulipa 19:20, 04 lut 2011

Do góry
Ten ma u mnie specjalne względy

Mój zielony świat.. 18:41, 04 lut 2011

Do góry
Na dworze dziś chlapa i nieprzyjemnie.Wyglądam przez okno i z utęsknieniem wypatruję WIOSNY !

A tu nic,żadnego symptomu wiosny....to nie napawa radością.Planuję sobie w głowie co i gdzie posadzę,co zmienię....tylko kiedy???

Wyszłam w końcu na dwór i porobiłam kilka ,,zimowych zdjęć"

Mój 4 arowy azyl... 18:31, 04 lut 2011

Do góry
Betonowa ścieżka - nazywam ją złośliwie 'autostradą' - to pozostałość po poprzednikach. Nie lubię jej, ale musiała zostać, bo sama zmienić jej nie byłam w stanie. Ścieżka dzieliła działkę na dwie części: sadowniczą i warzywną. Wzdłuż ścieżki natomiast królowały kwiaty. Taka była moda
W pełni sezonu 'autostrada' jest znacznie pokryta roślinami. To zdjęcie jest z połowy kwietnia 2009r.

Rododendron 'Album Novum' i 'Lee's Dark Purple', ktory kwitnie nieco później /oba przed wejściem/

Zbliżenie kwiatów 'Lee's Dark Purple'

Rododendron 'Boursault' z lewej strony okna:

W ubiegłą zimę rododendrony bardzo ucierpiały. Sporo gałęzi połamało się pod ciężarem złodowaciałej skorupy
Dwa czerwone dęby 17:35, 04 lut 2011

Do góry
Podczas ,, grzebania " w ziemi można znalezć różne rzeczy np. coś takiego 4 i 1/2 podkowy i piłka golfowa
Rozmnażanie hortensji 17:21, 04 lut 2011

Do góry
Moja zeszłoroczna sadzonka wierzchołkowa. Właśnie przeniosłam do ciepłego pomieszczenia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies