Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bezpieczny dla dzieci, czyli rośliny trujące, parzące i wabiące owady 19:51, 18 sty 2011

Do góry
Z domowych roślin należy wymienić Diffenabachię, zawiera strychninę.

Poniżej zdjęcie nieco nietypowej odmiany

Tutaj tupowy wzór na liściu

Sosnowo 19:49, 18 sty 2011

Do góry
Sosnowo przepiękne , ciekawa jestem ile lat ma ogród. Moje sosenki dopiero 4-letnie, też zaczęłam je uszczykiwać. Kiedy kucam przy nich, czuję ich zapach, chciałabym doczekać się dorosłych okazów.
Ten szpadel do obrzeży,z tego co widzę i czytam na forum, to super narzędzie. A ja, do tej pory, to po kolanach, z malutką łopatką . Jakby co, to też jestem chętna .

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 19:06, 18 sty 2011

Do góry
Gosiu, jeszcze raz wielkie dzięki !!!!!!!
Zwłaszcza, że pomagasz Agnieszce ogarnąć jej sporą rabatę))
U mnie co prawda trochę mniej, ale też trzeba było pomyśleć - efekt jak dla mnie rewelacyjny !!!!

To propozycja Gosi:

Na mojej rabacie - teraz to widzę, że przedobrzyłam z gatunkami - za dużo tego było ...
Gosia ograniczyła się do kilku gatunków i dzięki temu rabata zrobiła się bardziej elegancka i spójna
Funkcjonalność forum 18:59, 18 sty 2011

Do góry
O ! Łobuziaki ! Fajna zabawa.
Ogrodowa fauna 18:50, 18 sty 2011

Do góry

dziękuję za miłe komentarze Biedroneczki dla Was
pozdrawiam
Ania
Funkcjonalność forum 18:34, 18 sty 2011

Do góry
Dla Bogdy i czekamy

Funkcjonalność forum 18:09, 18 sty 2011

Do góry
Funkcjonalność forum 18:07, 18 sty 2011

Do góry
Funkcjonalność forum 17:46, 18 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pokaż go swoim dziecioczkom. Bogda tyrałam dziś do wieczora, ale myślałam o Tobie i Twoich sadzonkach.

Bogda zgadnij co ma Święty Mikołaj w tym worku ?

Funkcjonalność forum 17:29, 18 sty 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
Admin przestał o nas dbać, co to będzie ja się pytam co to będzie!??

Nieprawda, siedzi i robi, tylko to nie to samo co napisać pościk, trzeba się naprztykać tych kaligrafów, nie mogę zdradzić, ale kilka rzeczy robi już od jakiegoś czasu, zarówno na FB, jak i na forum główne, które jest najważniejsze.
On lubi dodać wszystko naraz, to poważny facet, a nie taka trzpiotka jak ja, co paple" jęzorem" i "bije pianę". On robi a nie gada.
Ucieszymy się na pewno.

Testowe dodawanie zdjęć 17:11, 18 sty 2011

Do góry
U

Ogrodowa fauna 16:49, 18 sty 2011

Do góry
Ten świat jest tak mały, że prawie niezuważalny. No, może motyle i ważki widać lepiej. Dzięki zdjęciom Ani można się przyjrzeć z bliska osobnikom dość nieuchwytnym i ciągle w ruchu. Widać wszystkie szczegóły, nawet w powiększeniu.
Dziekujemy Aniu za przybliżenie nam tego świata w tak ujmujący sposób i przy pomocy tak doskonałych zdjęć.
Czekamy na więcej.

Ogrodowa fauna 16:28, 18 sty 2011

Do góry
żylistek, oblepiony był kwiatami i pszczołami...

Ogrodowa fauna 16:02, 18 sty 2011

Do góry

Uploaded with ImageShack.us
Ogrody historyczne we Wrocławiu 11:51, 18 sty 2011

Do góry
Średniowieczny wirydarz w Muzeum Architektury

Średniowieczny budynek Muzeum Architektury we Wrocławiu kryje we wnętrzu uroczy wirydarz. Cztery symetryczne kwatery otoczone bukszpanową obwódką wypełniają cieniolubne byliny, na samym środku u zbiegu ścieżek stoi rzeźba. Do tego mamy bramki obrośnięte pnącymi różami i na obrzeżach krzewy hortensji. Najpiękniejszą ramą, jaką można sobie wyobrazić dla tego założenia są średniowieczne, ceglane mury byłego klasztoru bernardynów.

Adres: ul. Bernardyńska 5, Wrocław
Godziny otwarcia: Wtorek 11:00-17:00, Środa 10:00-16:00 (wstęp wolny), Czwartek 12:00-19:00, Piątek, Sobota, Niedziela 11:00-17:00
Bilety do muzeum: normalny - 10.00 PLN, ulgowy - 7.00 PLN, grupowy - 5.00 PLN

linki:
Muzeum Architektury we Wrocławiu
saturejka.blogspot.com
Ogrody historyczne we Wrocławiu 11:35, 18 sty 2011

Do góry
Kiedy odwiedza się Wrocław, warto wiedzieć, że mamy tutaj oprócz pięknego Ogrodu Japońskiego i Botanicznego trzy małe ogrody barokowe i jeden piękny wirydarz w średniowiecznym stylu.

Barokowy ogród przy Pałacu Królewskim we Wrocławiu
Tak jak wszystkie inne ogrody historyczne we Wrocławiu, tak samo i ten jest rekonstrukcją. I to bardzo nową - powstał w 2008 r. w miejscu, które przez lata było zdewastowane. Po odremontowaniu Pałacu Królewskiego powstała potrzeba przywrócenia jego świetności i odtworzenia z dawnych rycin barokowego ogrodu.

Składa się on z dwóch "komnat" - parteru haftowego, który tworzą obwódki z bukszpanu wypełnione sezonowymi kwiatami, trawniki i żwirowe ścieżki oraz parteru bylinowego, który jest dużo bardziej swobodny, mimo że również ujęty w ramę z bukszpanów. Całości dopełniają żywopłoty z cisu, topiary cisowe w formie stożków, pnąca róża oraz rzeźby i fontanna.

Ogród jest otwarty przez cały rok w godzinach działania muzeum: wt - sob 10:00-17:00, niedz 10:00-18:00, wstęp wolny
Adres: ul. Kazimierza Wielkiego 35, Wrocław

Od dwóch lat pracuję w tym ogrodzie - najpierw jako ogrodnik uczący się od firmy ogrodniczej ANTI, potem już jako samodzielny ogrodnik specjalista. Najwięcej problemów mam z cisami. Nie opanowałam plagi misecznika, przez co część osłabionych krzewów nie przeżyła zeszłej zimy. Problemem są też choroby grzybowe pojawiające się i na cisach i na bukszpanach. Ale formalny ogród bez problemów chyba nie istnieje, w takim najtrudniej o odpowiednią równowagę. Pozostaje walczyć z chorobami i szkodnikami za pomocą oprysków.

linki:
wikipedia.org
saturejka.blogspot.com
Agnieszkowy ogródek 11:17, 18 sty 2011

Do góry
Ja jeszcze w kwestii Giganteusa: znalazłam odmianę paskowaną Jubilar:

Mógłby być czy zostać przy tym czystym klasyku?

Co do rozplenicy: podoba mi się Herbstzauber:

Ciekawe miejsca ("ogrodniczo") do zwiedzania 10:56, 18 sty 2011

Do góry
Ja polecam odwiedzenie Galerii Przymorze w Gdańsku w celu zobaczenia zielonej ściany autorstwa znanego na całym świecie botanika Patrick'a Blanc'a. Na świecie od kilku lat panuje moda na podobne instalacje na elewacjach budynków, a mało kto wie, że takie cudo w miniaturce mamy w Polsce. Od światowych projektów różni ją tylko skala - jest dość mała - i to, że jest we wnętrzu.

http://saturejka.blogspot.com/2010/11/zielona-sciana-w-galerii-przymorze-w.html
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:45, 18 sty 2011

Do góry
Do Dobrzycy wybrałyśmy się z koleżankami ogrodniczkami latem dwa lata temu. Specjalnie przejechałyśmy pociągiem całą Polskę z południa na północ, a później łapałyśmy stopa, żeby dotrzeć do samych ogrodów. Jak na złość cały dzień lał deszcz! Mimo, że zwiedzałyśmy ogrody pod parasolami i w pelerynach przeciwdeszczowych, byłyśmy zachwycone i przeszczęśliwe. Jak cudownie więc musi to wyglądać w słońcu! Dzięki waszym zdjęciom można to sobie wyobrazić.

Duże wrażenie zrobiły na mnie ogrody zmysłów - oczywiście najpiękniejszy był biały ogród z lustrem, oraz ogrody zapachu i dźwięku. Ale wszystko inne też było piękne, zadbane, zaprojektowane z myślą o najmniejszych detalach. Oraz NIESAMOWITE centrum ogrodnicze z przepięknymi dekoracjami do domu i ogrodu. Były tam oczywiście również narzędzia, ale to właśnie różne rzeźby, szklane kule, domki dla ptaków i książki zrobiły na mnie największe wrażenie. Ogromna powierzchnia pełna rzeczy, które kocham Jeśli jest gdzieś w Polsce drugie takie miejsce, to chętnie poznam!

Postaram się poszukać jeszcze więcej zdjęć, ale na razie:

Ogrodowa fauna 00:06, 18 sty 2011

Do góry
u mnie też bywają

Uploaded with ImageShack.us
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies