Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Sylwii od początku :) 19:41, 03 gru 2010

Do góry
to teraz trochę z innej bajki mój przedogródek ...... zasypany. Piękna tegoroczna zima a przy okazji pozdrawiam cieplutko

Ogród Sylwii od początku :) 19:22, 03 gru 2010

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 19:05, 03 gru 2010

Do góry

Zielono mi! 18:15, 03 gru 2010

Do góry

Zobacz, jak pięknie z tym żywopłotem. Ja bym dała nawet mieszany z tym ligustrem, nawet krzewy kwitnace jakieś, tawuły, jaśminowce

Zielono mi! 18:10, 03 gru 2010

Do góry
Łąkę kwietną kosi się kosiarką listwową

A tutaj żywopłoty w Kornwalii

Wrota na specjalne zamówienie

Testowe dodawanie zdjęć 17:49, 03 gru 2010

Do góry

Uploaded with ImageShack.us
Ogródek Goniak 17:05, 03 gru 2010

Do góry
jolanta_kaminska napisał(a)
oglądam Twoje najnowsze zdjęcia i słucham Vivaldiego - uczta duchowa
pozdrawiam ciepło
Jola

Wyczuwam u Ciebie artystyczną duszę
Moje liliowce.

U Justyny 14:08, 03 gru 2010

Do góry

2009, większość zdjęc od czerwca do ok 20 wrzesnia:
przybyła altanka w zachodniej części działki:

i jeszcze parę ujęć:

moja katalpa w okresie kwitnienia:

W altance spędzaliśmy każda wolna chwilę....szczególnie smakowały nam niedzielne obiady na świeżym powietrzu, wreszcie chciało się przesiadywać w ciepłe, letnie wieczory....

od strony północnej przybył solidny płot, dając nam dużo komfortu, budynek stoi na granicy działki, sąsiadka wciąż zaglądała przez szyby przechodząc obok siatki...)

ciąg dalszy nastąpi juz wkrótce....
Ogród Sylwii od początku :) 13:44, 03 gru 2010

Do góry

Klon palmowy - Acer palmatum 13:34, 03 gru 2010

Do góry
Faktycznie, niesamowity widok

Takie okazy widziałam w Holandii, rosły sobie w przydomowych ogródkach.

Ogród Sylwii od początku :) 13:19, 03 gru 2010

Do góry
Na początek, scan działki. Proszę się nie sugerować zaznaczonymi rabatami oraz kaskadą. Istotne jest usytuowanie domu i garażu oraz położona kostka.

Zmiany zmiany zmiany 12:59, 03 gru 2010

Do góry
agnieszka_baklarz napisał(a)

To lubię
Zmiany zmiany zmiany 12:25, 03 gru 2010

Do góry
Pieski wkładają nos wszędzie .

A teraz dla zainteresowanych kilka zdjęć z efektów wędzenia .

Osmalona wędzarnia

Psiaki na piwniczce

Psiak pod piwniczką

A to jest odpowiedź na pytanie: "Dlaczego psiak jest pod piwniczką".

Mniam mniam

Klon palmowy - Acer palmatum 12:19, 03 gru 2010

Do góry
Najmniejsze jakie spotkałam to po 12,50 w Alei Krakowskiej, ale w tym prywatnym, u Melona też podobnie, większe też były około 35 zł.
W Starej Iwicznej u Szklarzewskiego też kupowałam, w Green Garden w Słomczynie, na Baletowej we Floriallu.

A i znalazłam klon palmowy w trawie, urzekający krajobraz

Uprawianie roślin w donicach 12:13, 03 gru 2010

Do góry
Jak słodko na tym stole, ja też miałam szczawik kiedyś.

Więcej o mojej kolekcji czarnych roślin tutaj
Konewki 12:09, 03 gru 2010

Do góry
Można ją ustawić wśród roślin. Będzie ładny detal.

Zielono mi! 11:58, 03 gru 2010

Do góry

A może taką chatkę z kamienia z grillem?

Zobacz jak fajnie ścieżka koszona zawinęła wokół drzewa i ławki. Gdybym miała tyle ziemi, coś takiego bym zrobiła wokół drzewa

No i jeszcze nie mogę się oprzeć urokowi klonów palmowych na łące w Wisley, niby nie pasują a jednak wygląda to znakomicie

Zobacz

No i koniecznie duże drzewo dla cienia i podziwiania łąki

Propozycje drzew: jabłonie ozdobne, judaszowiec, grujecznik japoński, bordowe buki, świdośliwa, śliwa wiśniowa. A z dużą koroną? Nie wiem, platan mi się nasuwa, ale nie jestem pewna, dąb czerwonolistny?

Zielono mi! 11:44, 03 gru 2010

Do góry
Grażynko, jako granice ogrodu też bym zrobiła żywopłot, może niski do 1,20 , ale chociaż żeby zaznaczyć, gdzie kończy się ogród i jakaś zapora niech będzie. Nawet bym pofalowała nieco granicę, jak w krajobrazie Kornwalii (zobacz Tribah Garden).
Liguster może być, ale chyba lepszy będzie grab. Można go kupić na pęczki wiosną, a liście zimą brązowe dadzą trochę innego koloru.
Co o tym myślisz?

Podzieliłabym ogród ścieżkami i tam kosiła trawę, reszta to rabaty wyspowe z łąką kwietną narazie, potem można na wyspach robić rośliny i drzewa, jak w Bressingham
Kosić tylko szerokie ścieżki 2 m, również jakoś falujące.

Trawy trzeba też posadzić, a w pobliżu ogniska w plecach pachnące jaśminowce, budleje, kalinę angielską, hortensje bukietowe i derenie o czerwonych gałązkach.

Poniżej garść inspiracji

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:17, 03 gru 2010

Do góry
Jest Bogdo też uniwersalny do ogrodu (można nim podlewać np. byliny, krzewy liściaste itp.)
Róże, hortensje, różaneczniki, te lepiej specjalnymi podlewać. Są też do pomidorów i truskawek nawet.

MOJE ARCHIWUM

Teraz postaram się pokazać swoje archiwum, najstarsze zdjęcia z roślinami. Na schodach eksperymentowałam z kolorami, zaczynałam od mocnych, jak widać poniżej.

Tutaj widać, że nie miałam jeszcze świerków posadzonych, ani żywopłotów tujowych.

Zielono mi! 09:29, 03 gru 2010

Do góry
Zasypało,zawiało,jest czas na myślenie. Ja myślę o tym,co zrobić z miejscem za skarpą. Jest tam spory kawał ziemi,chyba ze 40 na 15 m,dotychczas niezagospodarowany,na szczęście niewidoczny,łączący się z łąką sąsiadów. Składujemy tam drewno na opał, jest pryzma kompostowa i od roku ogród warzywny,a jeszcze sporo miejsca zostaje- chwastowiska,trzymanego w ryzach Roundapem. Dotychczas było,bo było,ale jesienią obłożyłam tył skarpy kamieniami,wyrównałam,wyczyściłam,no i myślę. Drewno kiedyś zniknie,pryzmę przeniesiemy obok warzywniaka....i co dalej? Mąż chce teren od łąki oddzielić żywopłotem z ligustra,ja nie chcę oddzielić,niech się łączy i trwamy w zawieszeniu. Z pewnością nie będzie to część reprezentacyjna. Ponieważ nie znoszę grili w ogrodach, chciałabym tam zrobić miejsce na ognisko,może wyłożone plastrami dębowymi,z dębowym prostym stołem i siedziskami, odgrodzić jakąś zieloną osłoną z roślin[nie wiem jakich] kompostownik, na pozostałej części wsiać trawę z koniczyną,niech rośnie razem z chwastami,kosić to,aż zostanie to co zwycięży i utrzymywać taki dziki trawnik. Na skarpie najpierw zniszczę chwasty,potem obsadzę irgą,iglastymi płożącymi,żeby zakryć kamienie. Z pewnością nie chcę w to miejsce wkładać ani dużo pracy,ani pieniędzy,tanio i bezobsługowo,ale jakoś to musi wyglądać! Gdyby komuś coś przyszło do głowy,to czekam na pomysły.

URL=http://img146.imageshack.us/i/zask.jpg/][/URL
To to miejsce za skarpą,niby mało,a jest. No i jak się dogradzać,od takiego widoku?!

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL
Wiem,kamienie okropne,ale pokryje je zieleń,innych nie było.

URL=http://img818.imageshack.us/i/51065262.jpg/][/URL
Widok od środka tyłu skarpy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies