Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ostnica - Stipa 17:24, 16 lut 2015

Do góry
Moja stipa taż kiełkuje, wysiana 4 lutego:
Ogród na glinie 16:33, 16 lut 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
To chwyciłam sekator w dłoń, ale obcięłam same suchelce.
- imperatę
- miskant ML
- hakone
- byliny i rozkruszyłam i rozsiałam nasiona jeżówki oraz krwawnika
- maliny-suche szturpaki
- jesienną poziomkę
- wysiałam do opakowania po jajkach stipę (jak bleebla)

Krwawnik puścił już zielone liście.
Myślę, że dużych mrozów już w naszym regionie nie będzie.
Nic nie można poradzić na przedwczesną wiosnę.
W zeszłym roku gdy tulipany były w pełnym rozkwicie przyszedł przymrozek i wszystkie wisiały łukowato przywiędnięte. Ale się potem wyprostowały.

Przede mną jeszcze wysiew werbeny. Ale muszę poczytać o tym sianiu.
Stipa poszła trochę na gęsto, ale skoro siewki są potem silne i dobrze się przyjmują, to będę rozsadzać.

Myślę nad patykami hortensji. Połowa w słoiku z wodą a połowa do gruntu? Tylko skąd teraz ukorzeniacz wziąć. Mój sklep ogrodniczy zamknięty.

Czyli takich narwanców jak ja nie brakuje

Ogródek Iwony 16:31, 16 lut 2015

Do góry
Iwonko, a Ty kupowałaś nasiona pod nazwą stipa, czy ostnica? Bo może dlatego nie mogłam znaleźć?
Żywopłotki cisowe. 15:57, 16 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Haniu kłosowiec i jeżówka piękne nasionka wysiałam tydzień temu nie wiesz ile czasu potrzebują na wykiełkowanie? Stipa ruszyła jest ze 30 igiełek dzięki jeszcze raz Co już wysiewałaś?

Kłosowiec b. mi się podoba i zakwitnie jeszcze w tym roku.
nie pamiętam le czasu wschodziły. Wysiałam w jednym platoniku kłosowiec, werbenę i ożankę. w ubiegłym roku jak siałam wyczytałam, muszą powschodzić w cieple a potem hartować, to wynosiłam na dwór, chowałam do domu i tak trwało do chwili rozsady.

Jeszcze nie siałam zaczęłam poniedziałek od latania urzędowego. we środę do ortopedy. ale wcale tak mnie nie rwie do siania.
Skąpana w słońcu 14:05, 16 lut 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

cóż to za piękne trawki?
na drugim zdjęciu chyba śliczna stipa?

Na pierwszym zdjęciu, na pierwszym planie jest turzyca Amazon Mist. Jest cudna. Niestety była ostatnia sadzonka. Różnie o niej piszą o jej zimowaniu. Jak się sprawdzi to dokupię więcej.
Oto ona w całej okazałości

W głębi za tawułą ciętą w kulkę rośnie rozplenica japońska Moudry

Na drugim zdjęciu to stipy, cudne, u mnie szalone, mocno się rozrosły

Ich kwiatostany przepięknie mienią się w słońcu i falują na wietrze
Lawendowy zawrót głowy 13:50, 16 lut 2015

Do góry
Pozdrawiam w ten pochmurny dzień.
Jola, jak w tym sezonie powykańczasz sobie rabaty, to jesienią będziesz mogła zaszaleć z cebulowymi.

Piękna stipa jak na początkującą ogrodniczkę
Ogródek Iwony 13:28, 16 lut 2015

Do góry
Horcia, były w Obi, może znajdziesz Trzymam kciuki. A może ktoś ma nadwyżkę nasion, napisz w wątku stipa

Agnieszko, na dniach powinno się coś pokazać. Cierpliwości.

Ogródek Iwony 12:58, 16 lut 2015

Do góry
Moja stipa jeszcze nie ruszyła była siana 9 lutego, znaczy się, że powinna chociaż pokazać się odrobin€. A tu nic ... cisza
Ogródek Iwony 11:46, 16 lut 2015

Do góry
Moja stipa od Joasi była siana 4 lutego i dziś wygląda tak:

Też długo wschodziła. Ale teraz przeniosłam ją na parapet nad kaloryferem. Powinno jej być cieplej.
Najbardziej cieszę się, że cokolwiek wyszło, bo ja prócz turków niczego nigdy nie siałam.
Tutaj jest wątek o stipie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:45, 16 lut 2015

Do góry
macham
daj znać jak stipa zacznie kiełkować
Skąpana w słońcu 11:25, 16 lut 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Są też trawy bo one nadają lekkości

cóż to za piękne trawki?
na drugim zdjęciu chyba śliczna stipa?
Makowo na Kociewiu 07:32, 16 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

Hmmm... Mirko, czyli postawić tak, by słonko świeciło na doniczki? W jakiej temperaturze trzymałaś? Ja postawiłam w bardzo jasnym pomieszczeniu, pod oknami dachowymi, ale jest tam 17st, a okna północne, więc bezpośrednich promieni nie ma... a może jednak są potrzebne...?

Martuś do tego aby stipa ruszyła nie jest potrzebne słoneczko ale dopiero jak wystawi kiełki, wtedy potrzebuje dużo światła ...w przypadku stipy nasionka w 17 stopniach będą stratować nie co dłużej. Ale Ty chciałaś rozplenicę siać ???
Ogródek Iwony 07:15, 16 lut 2015

Do góry
Iwonko moja stipa siana 9 luty już ma całkiem ładne kiełki a już myślałam że nie wzejdzie u Joanny szybciej ruszyła Miłego tygodnia
Żywopłotki cisowe. 07:02, 16 lut 2015

Do góry
Haniu kłosowiec i jeżówka piękne nasionka wysiałam tydzień temu nie wiesz ile czasu potrzebują na wykiełkowanie? Stipa ruszyła jest ze 30 igiełek dzięki jeszcze raz Co już wysiewałaś?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:24, 15 lut 2015

Do góry
Joasiu, melduję, że moja stipa wzeszła. Ma dwa dni opóźnienia w stosunku do twojej. Siałam 4 lutego. Część wzeszła, ale chyba jeszcze są jakieś, co walczą o przebicie ziemi. Tylko przyprószyłam ziemią. Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 22:25, 15 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje

no to się rozszalałaś z nasionkami! ja dziś też już trochę posiałam, ale to nie koniec
pozdrawiam
Co z tym ogródeczkiem począć 22:09, 15 lut 2015

Do góry
Ewuś, stipa od Ciebie posiana nasionek było sporo-obaczymy ile mi wzejdzie
pozdrawiam
Makowo na Kociewiu 22:01, 15 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Umnie Stipa wzeszła po tygodniu.Wczoraj nie było nic cały dzień swieciło słonko ziemia się nagrzała i ruszyła Niesamowita ta natura

Hmmm... Mirko, czyli postawić tak, by słonko świeciło na doniczki? W jakiej temperaturze trzymałaś? Ja postawiłam w bardzo jasnym pomieszczeniu, pod oknami dachowymi, ale jest tam 17st, a okna północne, więc bezpośrednich promieni nie ma... a może jednak są potrzebne...?
Makowo na Kociewiu 21:51, 15 lut 2015

Do góry
Umnie Stipa wzeszła po tygodniu.Wczoraj nie było nic cały dzień swieciło słonko ziemia się nagrzała i ruszyła Niesamowita ta natura
Ogródek Iwony 21:49, 15 lut 2015

Do góry
Olu, dziękuję, ze chciało ci się szukać. Przydatne. ja mam przez kilka ostatnich dni zaległości na forum.

Reniu, u mnie stipa też wzeszła, werbena nie, a resztę nasion wg przepisu na opakowaniu wysieję. Jutro zrobię przegląd, co mam. Ogrodowisko zobowiązuje. Nigdy takich siewów jeszcze nie robiłam. M patrzy i w duszy się cieszy i też robi plany ogrodowe. Pytał się, jak wygląda werbena? Chodzi i mówi pod nosem "żmija patagońska" hi, hi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies