Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 06:59, 29 cze 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Madziu to szałwia lekarska

myślałam ,że ma konkretną nazwę , czyli będziemy zdrowiutkie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:39, 28 cze 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Wszystko piękne ,szałwia cudna , też taką mam tylko nazwy nie znam

Madziu to szałwia lekarska
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 21:45, 28 cze 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Wrzucam wypociny roślinne - na mapce to co raczej będzie jak narysowane, wolne zaś miejsca mogą ulec zmianie Płytki są 30x30cm i one wyznaczają taki ,,moduł" innych nasadzeń. Pytanie o lokalizację misy z wodą i grujecznika - czy nie poprzesuwać tego jeszcze jakoś. Generalnie sporo ,,upychania".

Nie do końca jestem przekonana do przedłużania skośnej ścieżki... jakoś tak głupio, że do kompostownika prowadzi Misę z wodą przesunęłabym może na rabatę, by była w zieleni.

Po lewej zostawiłam jeszcze miejsce, bo chcialabym tam hamak, ale nie wiem czy wyjdzie, a może to być przechowalnia dla tych roślinek które nie znajdą miejsca i będą czekać na ,,lepsze życie" jak je komuś oddaruję
No i nie wiem czy nie przesadzić tej wierzby na pniu na prawą strone... w sumie tam będzie mieć bardziej mokro, choć cieniście... hamak/huśtawka w jej miejsce by się zmieściły

Rośliny, które posiadam do posadzenia (prócz tych na mapce)
- Lawenda 'Hidcote' x4
- Kocimiętka 'Walker's low' x2
- Szałwia (ciemna odmiana) x3
- Róża 'Green Eye' (karł.) x2
- Brunnera x1
- Stipa x5
- jeżówki (nieznane kolory) x3
- ostróżka x2
- choina 'yedelloh' (niekoniecznie) x3
- owies wieczniezielony (niekoniecznie) x5
- przywrotnik x1 (malutka sadzonka)
- liatra biała x3, liatra róż x3
- jakieś hosty
- p.s. lubię jeszcze trzykrotkę

Olena to co widzę na planie jest ok. ale upychania na razie proponowałabym uniknąć .potem jest zdziwienie jak coś nie rośnie bo go towarzysz zatłamsi

między płyty macierzanka nadaje się świetnie ale tylko jak tam jest dużo słońca i tylko jak to jest odmiana poduchowa ( macierzanka piaskowa )
tu można dać oczywiście sławny karmik ościsty tylko pytanie czy masz tam podłoże piaskowe , bo w innym przypadku wyrywanie chwaścików będzie udręką.
kompostownik jednak zasłoniłabym czymś wyższym niż hosty i paprocie , no chyba że to kompostownik mini, ale wątpię .masz na liście hojne , ta się nadaje i to idealnie szt.3 dałabym zamiast paproci tak aby zasklepiały się z cisem i tylko wąski przesmyk zostawić na przejście .
wpadaj do mnie kochana nadchodzący tydzień popołudniami jestem .....
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:21, 28 cze 2014

Do góry
Wszystko piękne ,szałwia cudna , też taką mam tylko nazwy nie znam
Co z tym ogródeczkiem począć 18:02, 28 cze 2014

Do góry
Moje doniczkowe po akcji z opuchlakami ciężkie chwile przeżyły ,ale wzięły się rosną

I proszę powiedzcie dlaczego moja szałwia tak się wyłożyła ?
Leży praktycznie na ziemi

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:09, 28 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Justynka zamawiałam u Finki to nemorosa compacta bright rose

Ale ta szałwia pójdzie w carexy a na rabacie dokupię deep blue

Burgundy ma nawet niektore kwiatki jasne i środek niby czarny guziczek ale niekiedy obwódkę biała. Zrobię Ci zdjęcia środka

Za zdjęcia będę Ci dozgonnie wdzięczna
Moja "przyziemna" :) pasja 12:43, 28 cze 2014

Do góry
Lawenda w końcu ma taki kolor, na jaki czekałam.

Hedcote rzeczywiście warto polecać (ja wybrałam ją na podstawie zaleceń Danusi).

Różowa szałwia wciąż kwitnie, nawet przekwitłe kwiatostany w kolorze bordo są dekoracyjne

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:14, 28 cze 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Różano się zrobiło
...szałwia mnie zachwyca
Madżen...czy ty masz Amanogawę?

Miałam 3, jedna zechła, wymieniłam, dwie padly, jedna przesadziłam w kąt.... Zdechły od nadmiru wody u mnie... W czym Ci pomóc?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:01, 28 cze 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Marzenko, jaki środek ma Burgundy? Czy dobrze widzę, że jest ciemna?
I jeszcze jedno pytanko, czy pamietasz nazwę odmiany fioletowej/różowej szałwii obok Sensation deep blue?

Justynka zamawiałam u Finki to nemorosa compacta bright rose

Ale ta szałwia pójdzie w carexy a na rabacie dokupię deep blue

Burgundy ma nawet niektore kwiatki jasne i środek niby czarny guziczek ale niekiedy obwódkę biała. Zrobię Ci zdjęcia środka
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 11:48, 28 cze 2014

Do góry
Wrzucam wypociny roślinne - na mapce to co raczej będzie jak narysowane, wolne zaś miejsca mogą ulec zmianie Płytki są 30x30cm i one wyznaczają taki ,,moduł" innych nasadzeń. Pytanie o lokalizację misy z wodą i grujecznika - czy nie poprzesuwać tego jeszcze jakoś. Generalnie sporo ,,upychania".

Nie do końca jestem przekonana do przedłużania skośnej ścieżki... jakoś tak głupio, że do kompostownika prowadzi Misę z wodą przesunęłabym może na rabatę, by była w zieleni.

Po lewej zostawiłam jeszcze miejsce, bo chcialabym tam hamak, ale nie wiem czy wyjdzie, a może to być przechowalnia dla tych roślinek które nie znajdą miejsca i będą czekać na ,,lepsze życie" jak je komuś oddaruję
No i nie wiem czy nie przesadzić tej wierzby na pniu na prawą strone... w sumie tam będzie mieć bardziej mokro, choć cieniście... hamak/huśtawka w jej miejsce by się zmieściły

Rośliny, które posiadam do posadzenia (prócz tych na mapce)
- Lawenda 'Hidcote' x4
- Kocimiętka 'Walker's low' x2
- Szałwia (ciemna odmiana) x3
- Róża 'Green Eye' (karł.) x2
- Brunnera x1
- Stipa x5
- jeżówki (nieznane kolory) x3
- ostróżka x2
- choina 'yedelloh' (niekoniecznie) x3
- owies wieczniezielony (niekoniecznie) x5
- przywrotnik x1 (malutka sadzonka)
- liatra biała x3, liatra róż x3
- jakieś hosty
- p.s. lubię jeszcze trzykrotkę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:37, 27 cze 2014

Do góry
Różano się zrobiło
...szałwia mnie zachwyca
Madżen...czy ty masz Amanogawę?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:29, 27 cze 2014

Do góry
bozka napisał(a)
/img]

Kochana a co to jest takie mocne fioletowe niskie? Szałwia? Jeśli tak to jaka odmiana bo ja mam ale jakaś taka bladsza i wyższa.

To jest szaławia, prawdopodobnie sensation deep blue (kupiłam rok temu kwitnąca) rok temu nie była tak mocno wybarwiona, w ogóle w tym roku i na tej rabacie inne kolory. Ta szalwia ma niskie pędy z liśćmi a wysokie kwiatki. Dosadziłam purpurową ale chyba będzie przeprowadzka w carexy przy tarasie a tu dosadzę niebieskiej bo mi się podoba.
Czekam jeszcze na przetaczniki christa, już za chwileczke, już za momencik
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:08, 27 cze 2014

Do góry
/img]

Kochana a co to jest takie mocne fioletowe niskie? Szałwia? Jeśli tak to jaka odmiana bo ja mam ale jakaś taka bladsza i wyższa.
Marzy mi się Siedlisko.... 21:35, 27 cze 2014

Do góry
Króluje przywrotnik i szałwia

Życie w wiejskim ogrodzie 21:00, 27 cze 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Wpadlam zobaczyć nazwę tej róży z szałwia no i juz wiem i zapisze a potem będę wybierać jaka kupic

Piękna ta róża a mam ją dzięki też Przemkowi który mi ją polecił za co jestem mu ogromnie wdzięczny

Ja na jesień będę robił duże zamówienie róż

Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 20:18, 27 cze 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...i bliżej

Cudnie masz Bogusiu szałwia trójbarwna wspaniała
Będę zaglądać i podziwiać piękne zdjęcia robisz!
Mój ogród 20:14, 27 cze 2014

Do góry
Tez zaczełam lubic marune i krwawniki a Ty masz taki jakbym chciała rózowy bo mam tylko biały. Pieknie Ci kwitnie. Szałwia biała u Ciebie fajnie Ci kwitnie no i widoczki Twoje jak zawsze zachwycają)) Pozdrawiam
Raj Ewy 09:24, 27 cze 2014

Do góry
jeszcze raz taras górny
hortensje w donicach

petunie pachnące zaczynają kwitnać

i w dużych donicach - petunia, szałwia, trawka i cyprysik
Życie w wiejskim ogrodzie 07:48, 27 cze 2014

Do góry
Wpadlam zobaczyć nazwę tej róży z szałwia no i juz wiem i zapisze a potem będę wybierać jaka kupic
Ania z zielonego wzgórza :-) 01:06, 27 cze 2014

Do góry
Ogródeczek dziękuję szałwia jest w dwu odmianach , moja to ta niższa i o bardziej intensywnej barwie , ta druga jest wyższa i występuje w kolorach: róż, fiolet i biała, niestety odmian nie pamiętam, jest opisana w wątku Madżena2007 w czerwcu br
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies