Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:03, 16 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)

To niby niedługo i wszystkie zrobione..
Ja niby też na emeryturze, ale dalej pracujemy i ciągle zalatana, w ogrodzie z doskoku stale.
A inna sprawa, że jakoś wolniej wszystko mi idzie. Ja bardzo wcześnie się budzę, nawet nie umiem poleżeć włóżku

Pracowałam prawie dwa lata dłużej niż było trzeba. Wystarczy. Czuję się zrealizowana zawodowo. Pora na nowy etap życia. Zasypiam z reguły po północy. Przesypiam osiem godzin. I wreszcie jest to spokojny sen.

To normalne, że wydolność organizmu spada, ale spada również napięcie związane z tym, że coś koniecznie trzeba teraz, natychmiast. Można korzystać z tej możliwości "na niespieszność".

Wczoraj na 99% zakończyłam sezon w ogrodzie. Uporządkowałam rabaty, zebrałam kosiarką liście, dokończyłam kancikowanie. Muszę dokończyć jedynie rozsypywanie dolomitu w warzywniku i na trawniku. Dzisiaj zakupiłam karmę dla ptaków i mogę już czekać na nowy sezon.

Długa prosta w jesiennej mgle.

Na wiosnę znowu muszę odchudzić miskanty przy tarasie.

Chryzantem nie ścinałam, bo wciąż kwitną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:43, 16 lis 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękna, dojrzała ta jesien już!

Kiedy tak zerkam na ten mój wciąż kolorowy zaokienny listopad, to dochodzę do wniosku, że teraz mam te cudne barwy dzięki takim zwykłym, pospolitym roślinom. Berberysy, mahonie i tawuły japońskie późną jesienią są niezastąpione.

Tawuła japońska Golden Princess

Mahonia zimą czasem się przebarwia. Listki robią się wtedy purpurowe. Nie wszystkie. Niestety. U mnie uzupełnia pustkę pod dereniami. Po wiosennym kwitnieniu mocno ją przycinam.

Zieleń, drewno i antracyt 20:38, 16 lis 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Lubię oglądać takie porównania, na zdjęciach dopiero widać, jak się zmieniają rabaty i rozrastają rośliny. Takie podsumowanie całego sezonu. Teraz możesz już odpoczywać i planować następny rok ogrodowy.
Pozdrawiam.

Haha, dobrze by było
Trochę mi jeszcze pracy zostało, muszę dokończyć rozwozenie obornika na rabaty, ogarnąć szklarnię i bardzo bym chciała przygotować pas przy truskawkach na mini rabatę daliową. Chciałam ją zrobić metodą no-dig. Może do pierwszych przymrozków się wyrobię Zostanie mi jeszcze tylko wsadzenie resztek tulipanów do donic i wtedy będę mogła odpoczywać

Tutaj (na czerwono) chciałabym dalie dać. To przekopane, to teraz jest poletko truskawek.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 16 lis 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Odwróciłam się od pewnych rzeczy, zwróciłam ku tym kojącym duszę i umysł, to pozwala mi zachować równowagę i spokój. Inaczej byłabym bliska szaleństwa i obłędu. Ciepło pozdrawiam

Ogród wielu osobom daje ukojenie. Nie zawsze da się całkowicie wyeliminować myślenie o tym, co dręczy umysł i emocje, ale mocno można je ograniczyć.
Mnie najbardziej koiło przekopywanie ugorów pobudowlanych. Całe szczęście, że mam już to za sobą. Teraz wreszcie mam w życiu dobry czas. Wiele jeszcze mogę, ale już niewiele muszę. Nie wiem, ile takiego czasu zostało mi dane, więc korzystam.
Bez napięcia mogę omiatać jesienne mgły. Uwielbiam takie klimaty.

I jestem wdzięczna losowi, że na wyciągnięcie ręki mam coś więcej niż beton i asfalt.

Ogród... 20:24, 16 lis 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
Witam serdecznie. Oszroniony ogród tydzień temu wyglądał pięknie.

Beatko, rzeczywiście bajkowo w oszronionym ogrodzie, pięknie.
Każda pora roku inna, ale każda piękna, właściwie to fajna jest ta różnorodność.
Zieleń, drewno i antracyt 20:09, 16 lis 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Sezon pomidorowy uważam od dzisiaj za zamknięty. Jeszcze tylko jutro zbiorę papryki i pozostaną porządki do zrobienia.

Ale masz jeszcze piękne zbiory, o tej porze, super.
Sadzimy cebulki kwiatowe 20:03, 16 lis 2021

Do góry
Nie wiem czy już nie za późno na sadzenie cebul, ale w OB. mają wyprzedaż cebulek -75% (tulipany, narcyzy, krokusy i czosnki).
Może komuś przyda się to info.
Ja nie mogłam się powstrzymać i kupiłam kilka paczek

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:01, 16 lis 2021

Do góry
Justyna i Basiek to jest mały nadzorca, tylko czeka kiedy wybiorę się do ogrodu.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:56, 16 lis 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
Moje nowe nabytki ciemiernikowe

Moją uwagę przykuł kot
Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:52, 16 lis 2021

Do góry
Moje nowe nabytki ciemiernikowe
Ogród z zegarem 18:00, 16 lis 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Kontrola nasadzeń

Nasadzenia bardzo ładne, ale kotrola nasadzeń podoba mi się jeszcze bardziej.
Wszystko sprawdzone, zaakceptowane, może rosnąć.
Teraz możesz już odpoczywać.
Brzozowy raj 17:16, 16 lis 2021

Do góry
Cieszy mnie ta jesień w tym roku❤️

W ogródku Martki 16:01, 16 lis 2021

Do góry
Z innych nowości - przykryłam plandeką teren pod oranżerię - zgodnie z zaleceniami panów montażystów, by ziemia nie była namoknięta. Daje mi to także konkretne wyobrażenie przestrzenne, gdzie będzie stała. Plandeka przykrywa obszar oranżerii i opaski wokół niej (Mgduska, dzięki za tak praktyczną radę z opaską). Jak zima sobie pójdzie, tu zajdzie zmiana

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:56, 16 lis 2021

Do góry
Pracowitego dnia c.d.
wczoraj odcięty jeden element siedziska (eksmitowana kanapa narożna)
teraz muszę sprytnie skrócić skrzynię by nie wystawała poza schodki wejściowe

poranna kawa na tarasie dla czworga+ (na luzie) bo z odciętych elementów będzie wygodny hoker na kółkach

W ogródku Martki 15:50, 16 lis 2021

Do góry
Lubię działać zgodnie z planem, bez niego grzęznę i panikuję. Dziś udało się zakupić berberysy, punkt pierwszy odhaczony. Szukałam też długo ambrowców kolumnowych i buków, niestety bezskutecznie, za to mam namiar na wiosenne zakupy, też nieźle.
Berberysy Erecta i dwa Green Carpet przyjechały. Ładne sadzonki, ale …

Ale znów mnie ciągnie do sadzenia w rządkach, nie umiem inaczej. Muszę się poinspirować, bo ta rabata miała być dzika! Może jakieś podpowiedzi???

Ogród Basi i Romka 15:14, 16 lis 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)

Jedno i dwu groszówki, mam takie dzbanuszki z mosiądzu i donica będzie im towarzyszyć

Bardzo ładne te dzbanuszki, misa będzie super pasować. Ty to masz pomysły! Podziwiać.
Metamorfozy ogrodowe 14:58, 16 lis 2021

Do góry
2016r

2021r
Ogród w dolinie 14:51, 16 lis 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
I jeszcze na dowód, że ażurowych hortensji nie widać.
Tu rosną pomiędzy runianką, a nie widać, nawet na foto

To prawda, nie widać. Chociaż przyglądałam się bardzo.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:50, 16 lis 2021

Do góry
Witajcie

Wieki nie zaglądałam, ten rok nie był u mnie wybitnie hortensjowy, ale 'coś' tam kwitło Kilka wrześniowych portretów
@MarcinKRK zerknij w wiadomości

Dębowe zakątki 13:30, 16 lis 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko już i u mnie mało się dzieje.
Wieczory już dłuższe. Coś trzeba zaraz wymyśleć twórczego.Na razie odpoczywam i czytam książki.
Ja też lubię patrzeć na migający ogień w kominku.I Fiona też.

Wschody słońca teraz są późno i możemy je podziwiać.
A i ostatnie zachody słońca też są malownicze, wyjątkowe, piękne
Takie widoki z okienka

Piękne zachody słońca złapałaś

Marzę o wolnym popołudniu... takim sam na sam z książką i ciszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies