Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:59, 04 paź 2021

Do góry
Taki październik uwielbiam
Czekam na przebarwienia a póki co wrzucę parę fotek...

Z serii co jeszcze u mnie kwitnie...
Niezmordowane bodziszki tłoczą od czerwca

Werbena wygląda idealnie jak w środku sezonu...

Ogród bacowej 11:35, 04 paź 2021

Do góry
bacowa napisał(a)
Dawno nie pokazywana moja angielska rabata , koniec lipca

[img [/img]

Angielska rabata bardzo ładna. Podobają mi się kolory.
A jaki powojnik masz na pniu drzewa? Ma tam jakąś kratkę pewnie?
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:33, 04 paź 2021

Do góry
Big Ben.....................................................................Rhapsody in Blue

Sezon 2017 u Hanusi 11:25, 04 paź 2021

Do góry
Jolu. Staw jest z tyłu za konikiem. Woda pod nosem. I nawet karpiki pływają. Szkapami wychudzonymi nie są. I czasami wnuki na nich hasają.

Miejsce niewymuszone na ekstra ogród, może w przyszłości będzie jakieś siedlisko, na razie totalny ugór. Oboje pracują, a po pracy, wiadomo.

U mnie mżawka, zostaję w domu. Trzeba wymyślić zajęcie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:17, 04 paź 2021

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:15, 04 paź 2021

Do góry
Jest słońce, jest pięknie

Aster - astry bylinowe 10:46, 04 paź 2021

Do góry

Jedne z niższych bez nazwy.

Wysokie bez nazwy.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:26, 04 paź 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Fiołek, mam jego całe ściezki
Jest moc zieleni

Zastanawiał mnie zawsze ogrom fiołków, aż zrozumiałam że u mnie nigdy go nie będzie liście ładne na wiosnę a po kwitnieniu zjedzone, więc wycinam i do końca sezonu są schowane pod hostą
Miskant - Miscanthus 10:25, 04 paź 2021

Do góry
Tak, z tego powodu zdetronizował Malepartusa na wjazdowej

Malepartus- kiedy dostałam sadzonkę - ok. 2004 r. - nie wiedziałam jaka to odmiana.

Memory dzisiaj.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 10:09, 04 paź 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Żeby nie było że tylko na hamaczku się wyleguję to pokaże takie oto brzydkie zdjęcie w trakcie. Idzie po malutku ale do przodu. Mam jednak nadzieję że za rok taras będzie otoczony falującymi trawami

Świetny plan Uwielbiam takie zanurzone w trawach tarasy. U Johanki cudnie obrosło. Niestety u mnie cień, więc tylko podziwiam u innych ten patent
Hortensjowo 10:04, 04 paź 2021

Do góry
Helen napisał(a)
Zamarcinkowałam się. Nie wiedziałam, że wszystkie bzyczki takie chętne na marcinki.

Wspaniałe te astry. Bardzo mi się podoba połączenie z brązowymi trawkami.
Donice ŁAŁ. Ciekawa jestem sposobu łączenia z drewnem. Masz zdjęcie "od góry"?
Trawiasto liściasty bez thui 10:03, 04 paź 2021

Do góry
Zgadza się, żywopłot się poszerzy choć będę próbował tak go ciąć żeby bardziej przyrastał za ogrodzeniem a mniej na rabatę. Niemniej, kilka roślin będę musiał od żywopłotu odsunąć albo całkiem przesadzić w inne miejsce.

Dzięki za rady z nawożeniem, polifoska już przyszła i podsypałem nią część roślin. Wiosną zapodam obornik granulowany, już raz go stosowałem pod trawy ozdobne i faktycznie pięknie rosną.

Tymczasem zaczyna się polska złota jesień, ale niestety nie u nas w ogrodzie. Wszystkie liściaste drzewka które teraz powinny się pięknie przebarwiać na złoto, mają jakies ciemne plamy na liściach i chyba kolorów nie zdążą złapać bo wcześniej opadną.
Mam tu na mysli:

-tulipanowiec - u sąsiada rośnie większy i zaczyna się przepięknie złocić, liście mojego są ciemnobrązowe z czarnymi plamamu i wiele już opadło. Plamy zaczęły pojawiać się w lecie, stosowałem zamiennie środki przeciwgrzybicze - topsin, discus, scorpion.

-buk tricolore - też ma ciemne plamki na liściach i zamiast żółknąć liście brązowieją

-azalie wielkokwiatowe - w zasadzie cały sezon chorują, podobnie było w zeszłym roku, środki przeciwgrzybiczne stosuję ale chorowanie nie ustępuje

-klon Crimson Sentry już wyciąłem - miał klasyczne objawy werticiliozy

Wieczorem wrzucę zdjęcia chorujących roślin, jest tego też więcej, np hortensja bukietowa która pięknie rosła całe lato teraz też ma poskręcane i przebarwione liście.

Poniżej klon z werticiliozą
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:57, 04 paź 2021

Do góry
Agania napisał(a)
Październik 2021

[img

Hejka
Co tu rośnie po prawej od bergeni? Fajnie się przebarwia.
Motylarnia świetna, u mnie też ich sporo.
Znasz odmianę tego białego astra? wiążesz go żeby był zwarty, czy taki jest z natury? Super
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:56, 04 paź 2021

Do góry
Ala on i jeszcze jeden niski paskowany padł, może gdybym go zabezpieczał tak jak Cabaret to kto wie .
Pięciolistkowy faktycznie zostawiony sam sobie zagłuszy wszystko.
Trójklapowy przy Horstmanie parę razy przymarzał do ziemi ale odbijał i tylko raz udało się mi go ukorzenić przez odkład

mały niedzielny spacer bo nie samym ogrodem człowiek żyje

wejmutka Green Twist jeszcze parę latek i bedzie ją widać z daleka

Melba

Zieleń, drewno i antracyt 09:27, 04 paź 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
)

Bardzo fajne połączenie wyszło. Podobają mi się astry, od niedawana Teraz szukam odpowiednich. Nie jest to łatwe bo czasem kupuje się niskie a wyrasta po roku nie wiadomo co...
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 09:10, 04 paź 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Siedzę na fotelu i pije kawę
Patrze przez okno
Niektorzy maja jeszcze późne lato a u mnie tak

I tulipanowiec juz zolty

Piękny pejzaż...Kolory jesienne zachwycają, u mnie jeszcze letnie widoczki ale lada dzień będzie podobnie jak u Ciebie
W ogródku Martki 08:05, 04 paź 2021

Do góry
Moje zalupy musiałam upychać kolanem

cd. przyjdzie w listopadzie …

Spełnione marzenia 08:02, 04 paź 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)
Cześć Julka Oglądam sobie ogród, który jest na pierwszej stronie Masz świetną nawierzchnię. Dom- nieziszczone marzenie mojego M
W kwestii rabaty: moim zdaniem jest trochę wąska. Rozumiem, że patrzysz na nią wychodząc z domu. Żeby to "ograć" można (powiem to, co bym zrobiła w tej sytuacji)
a) U góry płotu przykręcić dechę, która równałaby betonowe fale. Nie wiem, czy płot jest Wasz.
b) Pomalować płot, lub okleić czymś, co stanowiłoby tło. (deski, lico cegły). Nie wiem, czy technicznie jest to możliwe.
c) Wtedy aranżować rośliny.
Bluszcz tak od razu nie zakryje powierzchni i wtedy puste miejsca będą akceptowalne. Co się stanie z tymi dwoma świerkami? Jako pionowe zimozielone akcenty proponowałabym wąziutkie, nie owocujące cisy w dowolnej konfiguracji. Kulki też. Potem trawy hortensje i co tam uważasz. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała buka gdzieś bardziej po prawej. Forma płacząca.
Pozdrawiam, miłego planowania

Cześć No jest właśnie wąsko a ja chcę tam zrobić cuda . Szkoda ze marzenie męża się nie spełniło ale może jeszcze się spełni ?? My na początku mieliśmy mieć dom murowany, kiedy projekt był już gotowy, przyszła ze szkoły najstarsza córka i opowiada ze oglądali na lekcji film o drewnianych domach, jakie to zdrowe itp., film obejrzeliśmy, zaczęliśmy drążyć temat no i się stało. Mamy dom z bała . I nie żałujemy tej decyzji. Biorę wszystkie wasze uwagi do serca. Coś mi się powoli klaruje. Dziękuje pozdrawiam i zapraszam.

I specjalnie dla ciebie zdjęcie domku jeszcze z czasów budowy.
W ogródku Martki 07:59, 04 paź 2021

Do góry
Powrót zupełnie bez róż byłby jednak smutny. Dzięki Ewie trafiłam pod ten adres, 20 km od Berlina, w okolicy Poczdamu.... zdjęć mało, miejsce o innym klimacie, wybór róż angielskich mocno ograniczony, ale za to ładne okazy. Wózek załadowałam Gertrudą i Oliwią, wzięłam jedną Lady of Shalott. Wracałam upojona zapachem róż, z cebulami i książkami, ale przede wszystkim widokami pięknego, klimatycznego miejsca.

W ogródku Martki 07:52, 04 paź 2021

Do góry
Klimat, jakich mało…. Upajałam się….

Jednak.... nie znalazłam tu tego, po co przyjechałam, róż angielskich! Przybyłam co najmniej cztery tygodnie za późno, została tylko ta jedna...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies