Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

DariaB 13:02, 29 kwi 2022

Marto jednak się czerwone zrobię zdjęcie jak wrócę do domu, bo rano tylko okiem rzuciłam
Judith 16:57, 29 kwi 2022

Moje EE jak najbardziej kupione w B. Wszak ogrodowiskowy zmasowany atak był na nie jesienią przy moim aktywnym udziale .
Nie mam nic przeciwko kolorowi kogla-mogla, pod warunkiem, ze bedą kwitły co roku, tak jak EE...

EDIT: do kancikowania nie potrzebujesz instrukcji . Jets moc!
Gruszka_na_w... 22:18, 29 kwi 2022

Martka napisał(a)

Haniu, sporobolusa mam na jednej rabacie przy różach i właśnie dlatego rozważam go w tym miejscu. Ponieważ zaskoczył mnie i okazał się bardzo wdzięczną, niewymagającą trawką, a w tym sezonie kępki będą zapewne jeszcze bardziej okazałe. Dlatego nie obawiałabym się tej trawy aż tak, jak to by mogło wynikać z opisu. Rozważam go od strony oranżerii pomiędzy cisami i sesleriami, od strony róż byłaby sesleria i ... przywrotnik może? Mam go sporo do wsadzenia.

Ten sporobolus to nie jest często spotykana trawa wśród forumowych ogrodniczek. Ze znanych mi miała go tylko Zana z "Ogrodu z rzeźbą". Wyrobiłam więc sobie (podświadomie)mniemanie, że być może jest to trudna w uprawie trawa. Jeśli masz już z nią doświadczenia, to świetnie. Wiesz, czego się spodziewać.
Przywrotnika dla estetycznego wyglądu trzeba by ciąć tuż po jego czerwcowym kwitnieniu. Zbiegałoby się to z kwitnieniem róż. Trzeba by dopytać Ewę /Andę, co o tym sądzi. W uporządkowanych nasadzeniach raczej nie mam doświadczenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:20, 29 kwi 2022

Martka napisał(a)

Pracuje się. Rabata z różami Princess Alexandra of Kent.
Wczoraj i dziś:

Trawnik Ci znika w błyskawicznym tempie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ElzbietaFranka 23:16, 29 kwi 2022

Bo werbena dosyć długo siedzi w ziemi zanim Wykiełkuje.
Jeszcze każe siebie chłodzić w lodówcen(stratyfikacja).

Ja tylko raz siałam i do tej pory siewki wyrzucałam. Teraz będę flancowac gdzie się da nawet na osiedlu.
Wiolka5_7 23:57, 29 kwi 2022

Poszerzona rabata wygląda super
Magara 00:12, 30 kwi 2022

Martka, nie możesz NIE MIEĆ jarzmianek, one cudne są Testuję od dwóch albo trzech lat, jedne kwitną dłużej, inne krócej, trochę mi się wysiało, ale nie wiem jakie, część się rozrasta super, inne nie super (ale to pewnie zależy od miejsca). Skuś się, nie pożałujesz
Agatorek 01:31, 30 kwi 2022

Się dzieje. Jak zwykle tempo zawrotne, brawo Ty .

Piękne tulipany i klony już w listkach . Moje EE też wpadają w leciutki żółty, kupowane na Allegro. Ale to taki naprawdę leciuteńki odcień.
Kanciki na 6 z plusem !
Anda 08:39, 30 kwi 2022

To fakt z tymi przywrotnikami, że trzeba je przycinać, ale można zrobić taki myk, że najpierw przycinamy tylną połowę, której nie widać, a 2 tygodnie później przednią połowę, na którą będzie się przewieszać ta poprzednio cięta połówka. Wtedy nie ma tej całkowitej łysości
Poza tym na brzegu rabaty można posadzić Geum. Ma piękne liście zdobiące całe lato i nie trzeba jej przycinać. Mam odmianę Bell Bank, nie jest tak żarówiasta jak niektóre inne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 08:46, 30 kwi 2022

Przywrotnika nie przycinam, bo nie mam czasu ciągle na zabiegi kosmetyczne w trakcie sezonu. Ale w tym roku na pewno przytnę wszystkie kwiatostany. Mam dosyć kolejnego przedszkola na rabatach.