Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 18:09, 04 paź 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Basen posprzątany, trawnik skoszony. Powolne przygotowania do zimy .

Ładny kawałek ogrodu, a nadmiar jabłuszek zaraz wykorzystałabym do jakiegoś wianka.
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:05, 04 paź 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja nigdy opuchlaków nie miałam a w tym sezonie cały rodek pogryziony. Róże, azalie widzę też.
Masakra z tym robactwem i jak tu nie stosować chemii, jak jest tyle komarów, że z domu do samochodu leci się biegiem i szybko zamyka drzwi, bo jak sępy czekają, żeby się wepchać. Pogoda piękna i nie da się jej wykorzystać. Mam zaplanowane, że jutro syn wykopie 3 anabelki obok altany. Wieczorem opryskałam ten rejon, może da radę mi to zrobić.

Te zimują w domu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:59, 04 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze kilka lat wstecz opuchlaki miały okres, że żerowały teraz cholerniki całą dobę grasują po roślinach. Mam róże zagryzione nawet do klona się dorwały. A czym pryskssz Dorotka. Miałam taki dobry środek i go wycofali.

Piękne półmiski. Półmiski chyba zimują.
Oglądała ta róże różowa Ma... Jest bardzo ładna i jak piszą dosyć zdrowa a to dla mnie najwazniejsza cechą. Dorotka a jak kwiat czy nie obwisa czy jest sztywna.

Co to się dzieje u ciebie z tym adresem
Mam zatrzęsienie opuchlaków, komarów i innego robactwa. Komarów mam tak dużo, że nie ma szans na jakąkolwiek aktywność na podwórku. Wygrabiłam liście z pod orzecha, bo miałam wrażenie, że jest ich tam najwięcej. Pogryzły mnie okropnie, wszędzie i na dodatek kilka wniosłam na ubraniu do domu. Masakra.
Ja pryskam Dursbanem,bo mam taki. To jest litrowa butelka, więc na długo mi wystarcza.
Myriam ma piękny, duży kwiat, wzniesiony do góry, nie obwisa. Ja mówię, że to taki kwiaciarniany kwiat. Długa, prosta, sztywna łodyga i tylko 1 kwiat na niej.
Łódkowate misy z rojnikami zimują pod okapem przy ścianie domu, albo na zewnętrznym parapecie.
Odnośnie adresu napisałam do ronina już 2 wiadomości i nie ma odzewu. Czekam.

Róża Myriam

W ogródku Martki 17:56, 04 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Ale fajna wycieczka Najważniejsze, że będzie to co potrzebujesz
Miłego tygodnia Marta

Asiu, w tym miejscu można się poczuć jak w krainie czarów. Nasze ogrody też kiedyś nabiorą klimatu Tobie też dobrego tygodnia!

Wiaan napisał(a)
Marta Ty to potrafisz sobie zafundować wycieczkę

To prawda

effka napisał(a)
Matko, Marta jaka wycieczka!!! Koniecznie musze pojechać
Miałabym olbrzymi problem, żeby nie wykupić połowy szkółki... tylko jak je przywieźć haha

Ewuś, piękne miejsce, warto być. Wybiorę się tam z pewnością na jakiś wykład albo warsztaty o cięciu róż  połączony z pysznym jedzonkiem

BASIA8 napisał(a)
Witaj Kochana Piękna wycieczka zakupy mega ale miejscebajka
Buziaki zostawiam.

Basiu, bardzo dziękuję i pozdrawiam! Róże pachną nadzwyczajnie. Mam dziś na schodach aromaterapię, a w przyszłości z płatków będzie konfitura.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:46, 04 paź 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Dzięki Dorotko, czyli mogę nie mieć naparstnic w przyszłym roku.
Myślę, że nie będzie, ale na wszelki wypadek zostaw te co mają zdrową rozetę liści może któraś zakwitnie. Też mam taką jedną, co kwitła i nadal ma piękne liście. Przesadziłam ją w inne miejsce i będę obserwować.

TE ROZCHODNIKI ZIMUJĄ W OGRODZIE. Staram się je tak ustawić, żeby zimą nie zalewały ich deszcze.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:20, 04 paź 2021

Do góry

Aster kwitnie! Po dwóch latach z jednej małej doniczki jest potwór

Ogród z koniczynką 16:10, 04 paź 2021

Do góry
W tej dziurze mieszkają 2 jaszczurki...
Ogród z koniczynką 16:03, 04 paź 2021

Do góry
Ogród z koniczynką 15:54, 04 paź 2021

Do góry
Moja ostoja 15:11, 04 paź 2021

Do góry
Adela napisał(a)
Basiu, tak ładnie to wygląda tylko na zdjęciu
Rzeczywiście rozrosły się drzewa i krzewy, że coś już trzeba eliminować. Najpierw pod toporek poszły bukszpany. Człowiek starzeje się, więc trzeba tworzyć ogród mniej kłopotliwy.

Ale mam do Ciebie, Basiu pytanie, bo jesteś ekspertką w uprawie powojników: czy u Ciebie też w dolnej partii liście żółkną i usychają?
Tak wyglądał mój powojnik Etoile Violette na początku sezonu (zdjęcie)
Teraz też ma bujną czuprynę, ale dołem do ca 80 cm jest goły. Czy to jakaś choroba?

Elu, u mnie z powojnikami jest podobnie. Od dołu tracą liście. Nie wiem czy to normalne ale ja nic z tym nie robię.
Elu, a jeśli będę cięła cisy Hicksii to też mogę z nimi nie dać rady, w sensie utrzymać na niskiej wysokośći? Mają mieć docelowo około 30-35cmx30-35cm.
System automatycznego nawadniania 15:10, 04 paź 2021

Do góry
Dołączam zdjęcie.

Trawnik zakąłdany to ten jaśniejszy kolor zieleni.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:27, 04 paź 2021

Do góry
Witam wszytskich, jestem "zielona" w kwestii zakładania trawnika, dlatego z pratnerem zdecydowaliśmy się na ogrodnika... Niestety pan ogrodnik zaczął pracę w połowie lipca, do połowy sierpnia trawa miała rosnąć, a miał do zrobienia umocnienie skarpy, schody, plac z płyt chodnikowych pod domek narzedziowy, rozwiezieni ziemi, zrobienie obrzeży z kostki no i upragniony trawnik....
z połowy sierpnia zrobił się 1 września, potem połowa września, na końcu zaczął zmieniać stawki.... 21 września podziękowaliśmy panu i zostaliśmy z 2/3 nie rozwiezionej ziemi, brakiem obrzeży i trawy.
w czwartek skończyliśmy robić część działki jakieś 90 metrów, w sobotę ugrabiłam teren, zwałowałam, zlałam wodą, a niedzielę rano przegrabiłam, wysiałam ręcznie trawę krzyżowo według normy 1kg na 40 m2, przegrabiłam, zwałowałam, solidnie zrosiłam wodą. Niedziela była trochę wietrzna, starałam się siać nisko, ale i tak część ziaren na pewno wiatr poniósł

tak wyglądał teren przygotowany pod sianie

a tutaj już po ziasianiu

czy to dobrze wygląda?

zostało nam do zrobienia jeszcze 60 m2, ziemia prawie rozwieziona, tylko wyrównać, zrobić obrzeża i przygotować pod siew.... robię po pracy więc tylko 2-2,5 godziny dziennie, wiec wolno idzie, ale w sobotę chciałabym też już zasiać trawę.
Ale zwątpiłam czy dobrze zrobiłam wszystko przy pierwszej części trawnika?
jeżeli coś nie tak zrobiłam to poradźcie co poprawić żeby druga część trawnika była jak należy?
Za drzwiami do ogrodu... 12:53, 04 paź 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, no, no, no, ale się u Ciebie dzieje
Poszerzone rabaty super, dinozaury dla wnuków świetny pomysł, no i fajna wycieczka z fajnymi dziewczynami, czyli same przyjemności
Jesień to u Ciebie widać tylko w przebarwionych hortensjach, reszta kwitnie w najlepsze i cieszy moje oko

Trochę jestem opóźniona z fotkami,na bieżących już tą jesień bardziej widać
Ciągle coś teraz sadzę i przesadzam, ale te zmiany raczej kosmetyczne
Ogród wieczorową porą:
Ogrodowe wariacje 12:43, 04 paź 2021

Do góry

Koniec
Ogrodowe wariacje 12:41, 04 paź 2021

Do góry
Ogrodowe wariacje 12:40, 04 paź 2021

Do góry
Ogrodowe wariacje 12:37, 04 paź 2021

Do góry
Ogrodowe wariacje 12:35, 04 paź 2021

Do góry

Ogrodowe wariacje 12:32, 04 paź 2021

Do góry
Taką jesień jak dzisiaj uwielbiam

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:27, 04 paź 2021

Do góry
Na grabowej zakwitły pseudogracki,podobają mi się...

Tutaj też kwitną pseudogracki...

Koniec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies