Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 13:39, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Obydwie inspiry są super (a ja w sumie nie przepadam za stylem nowoczesnym)!

Ta druga, to dokładnie tak jak sobie wyobrażałam twoje kwadraty na froncie!
Szachownicę z różanki wyobrażam sobie doskonale - też super by wyglądała. Co więcej - w tej wersji skarpa jest zaletą, bo można by było zrobić ją schodkowo. Aż się zaśliniłam
Tylko czy dwie szachownice to nie za dużo jak na jeden ogródek?

Co do obelisków, to mam złą wiadomość - w tej wersji zostawiłabym tylko te trzy przy oknach. Razem z trawami niech robią tam zieloną ścianę. Planujesz jeszcze gdzieś róże? Tam bym przeniosła pozostałe

Asia to ja też się przyznam że posliniona siedzę
rozrysujemy to?? jezu...
dobra..eee aa co do frontu to wiesz tam szachownica bylinowo-trawkowa raczej - nie przeszkadza

a i jeszcze jedna sprawa skarpa ma ok 1,8-2m szer, taka wieeeelka kostka w rogu i przy schodach??
Ogród z pergolą 13:35, 30 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ja to taki trochę chaos jestem więc pewnie mnie tu zaraz od heretyczek powyzywacie, ale ja to bym wzięła lewą stronę z rysunku pierwszego a prawą stronę z rysunku drugiego. A przy schodach tak jak jest na pierwszym. Jak gooopio piszę to się nie przejmujcie i napiszcie, że gooopio

lewa czyli skarpy z tego

i bloki z tego

Anula a co z moimi obeliskami na skarpach? :/ ja je tam chcę, czy to sie będzie zgrywac?
Ogród z pergolą 13:34, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

pamiętajmy Asia ze to sa skarpy...czy to będzie dobrze wygladać gdy kostki będę cieła poziomo a obo bedzie róża ktora rośnie pod kątem skarpy?

Myślę, że bardzo dobrze. Kostki będą wydzielać poziomy. Nie powinno nic wtedy spływać.
Oszuka się oko i bardzo dobrze.

Pierwszej inspirki nie mogę otworzyć. Link nieaktywny. Druga skojarzyła mi się z inspirką Danusi. Zaraz poszukam. I wcale nie jest szalona. Mi się podoba

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1045024/original.jpg
Ogród z pergolą 13:29, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

pamiętajmy Asia ze to sa skarpy...czy to będzie dobrze wygladać gdy kostki będę cieła poziomo a obo bedzie róża ktora rośnie pod kątem skarpy?

Wiem, też się tego boję i dlatego ta wersja jest bardziej ryzykowna.

Czy Ty planujesz między blokami same róże czy wymieszać z bylinami?

Ja bym mieszała - nie tylko rabata dłużej będzie atrakcyjna, ale też rozwiąże się problem, jak zakryć nóżki różom na dole różanki i problem ze skarpami: róże na dole, a na górze, przy samej krawędzi tarasu jakieś niższe byliny. Taka odwrotność "na górze róże, na dole fiołki..."
Ogród z pergolą 13:22, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia bierzmy już pod uwagę tylko Twoj wariant. nie chce jednak trumienek.jak zauwazyłaś wczoraj na swoim watku trochę mnie poniosło na pinterest i podobają mi się bloki!https://pl.pinterest.com/pin/166422148710141850/

przeszła mi przez myśl jeszcze taka szalona inspirka
https://pl.pinterest.com/pin/166422148710142245/
szachownice zrożanki zrobićale taką w miarę zejścia wdoł rozsuwającą się ale nie potrafiłabym tego raczej dobrze ułozyć

a co do róż to na skarpach rosną okrywowe the fairy,niskie raczej.
a co zobeliskami dwoma na skarpach?moze ta narozna kostka przed obeliskiem? tam mam swany która doprowadza mnie do pasji

Obydwie inspiry są super (a ja w sumie nie przepadam za stylem nowoczesnym)!

Ta druga, to dokładnie tak jak sobie wyobrażałam twoje kwadraty na froncie!
Szachownicę z różanki wyobrażam sobie doskonale - też super by wyglądała. Co więcej - w tej wersji skarpa jest zaletą, bo można by było zrobić ją schodkowo. Aż się zaśliniłam
Tylko czy dwie szachownice to nie za dużo jak na jeden ogródek?

Co do obelisków, to mam złą wiadomość - w tej wersji zostawiłabym tylko te trzy przy oknach. Razem z trawami niech robią tam zieloną ścianę. Planujesz jeszcze gdzieś róże? Tam bym przeniosła pozostałe
Ogród z pergolą 13:13, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz bardziej się do Twojego przychylam
tylko dopracujemy go jeszcze ok?

wczoraj mi pewna osoba będąca dla mnie autorytetem w kwestii ogrodu powiedziala że moja wersja to taki troche ogrod francuski, nie koniecznie pasujacy do reszty mojego ogródka

jestem dokładnie tego samego zdania
wersja 1 to styl bardziej klasycznie formalny, jest bezpieczniejsza
wersja 2 to styl zdecydowanie nowoczesny, w mojej wyobraźni super, a w rzeczywistości?
tutaj masz podobny pomysł, choć nasadzenia pomiędzy blokami inne
https://pl.pinterest.com/pin/568649890431911296/
Ogród z pergolą 13:11, 30 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Czytałam ostatnio, więc pamiętam :

(str. 817, drugi post od góry )

pogubiłam się, niewiem co to Marta wnosi do naszej dyskusji?
Ogród z pergolą 13:09, 30 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Ja się nie odzywam, bo nie ogarniam

to kawal jakis napisz albo swoją historyjke wiesz że uwielbiam
Ogród z pergolą 13:09, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Obawiam się, że o odpuście wspomniała sama Ania

Jeszcze sobie rozrysowałam ten ostatni wariant i ten narożny sześcian wyszedł zaskakująco duży. Ale powinno być ok. Co sądzicie?

Jakaś podejrzana cisza zapadła na wątku. Zwykle oznacza to, że pomysły się nie podobają, tylko forumki są zbyt uprzejme żeby to wyartykułować

a tak nie powinno to wyglądać

Ogród z pergolą 13:06, 30 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Wszystkie są dobre, serio

Mi się wydawało, że Ania była zadowolona ze swojej różanki, ale wystarczyło, że ktoś wspomniał coś o "odpuście" i automatycznie nastąpił proces rewolucji
Dlatego Iwonka wcześniej dobrze, napisała, żeby zaufać bardziej sobie. Bo przecież Ania nie dała nawet szansy swojej różańce. Wiadomo, że rośliny w pierwszym sezonie nie powalają, ale w drugim potrafią już zachwycić.

widzisz jestem idealnym użytkownikiem forum, czerpię garściami!

Marta zauważ że my z Asią wogóle róż nie planujemy tylko zimozielone, szkielet. tu nie chodzi o sezony róż tylko o rabatę poza sezonem róż
Ogród z pergolą 13:03, 30 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
jakos zaczelam to widziec oczami wyobrazni i chyba wariant ostatni wg mnie najlepszy

dziękuję Kasiu za opinię Ty widziałaś moją różankę na żywo to latwiej Ci to sobie wyobrazić
Ogród z pergolą 13:01, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Przemyślałam

Wersja 1 jest prosta:

W miejsce ciemnozielonych kwadratów można dać albo ostrosłupy z cisów albo kulki(sześciany?) na pniu z trzmieliny. Wsio rawno.

Wersja 2 trudniejsza. Chciałam po prostu pociągnąć te pasy na drugą stronę

ale nie podoba mi się sam lewy górny róg, tam gdzie skarpa łączy się z rabatą podokienną.

No więc może tak:

te zielone kwadraty, to sześciany buksowe, strzyżone dokładnie tak samo jak bloki po prawej - poziomo i na tą samą wysokość. Pomiędzy nimi to samo co po prawej stronie, czyli albo same róże, albo róże ze stipami, szałwiami - czym tam będziesz podsadzała.
Od razu uprzedzam, że technicznie to będzie chyba dość trudne do wykonania, bo nie wiem, jak róże będą sobie radziły na skarpie. Trzeba też dobrze dobrać odmiany, żeby nie wystawały zbyt wysoko nad buksy.

Asia bierzmy już pod uwagę tylko Twoj wariant. nie chce jednak trumienek.jak zauwazyłaś wczoraj na swoim watku trochę mnie poniosło na pinterest i podobają mi się bloki!https://pl.pinterest.com/pin/166422148710141850/

przeszła mi przez myśl jeszcze taka szalona inspirka
https://pl.pinterest.com/pin/166422148710142245/
szachownice zrożanki zrobićale taką w miarę zejścia wdoł rozsuwającą się ale nie potrafiłabym tego raczej dobrze ułozyć

a co do róż to na skarpach rosną okrywowe the fairy,niskie raczej.
a co zobeliskami dwoma na skarpach?moze ta narozna kostka przed obeliskiem? tam mam swany która doprowadza mnie do pasji
Ogród z pergolą 12:46, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
A wystarczyłby jeden, a dobry

wiesz bardziej się do Twojego przychylam
tylko dopracujemy go jeszcze ok?

wczoraj mi pewna osoba będąca dla mnie autorytetem w kwestii ogrodu powiedziala że moja wersja to taki troche ogrod francuski, nie koniecznie pasujacy do reszty mojego ogródka
Ogród z pergolą 12:44, 30 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bo padło stwierdzenie, ze rabata będzie płaska.Gracki i LO dadzą wyższe piętro. I róże, jak się rozrosną, też nie będą płaskie. Będzie dobrze.
Aniu, może te szpalery z bukszpanu daj węższe. Wyjdzie taniej.

Ja mam żywopłot bukszpanowy - taki jeden twój pas posadzony z pojedynczych bukszpanów, ale mają już swoje lata, dlatego są już ładnie szerokie.
Myślę o kosztach. Jak dasz na szerokość dwóch sztuk, to powinno wystarczyć. Chyba, że dostaniesz kopane z gruntu, niby kulki czy jakoś tak i posadzisz z tego te ekrany jeden przy drugim ...

A może cisowe dostaniesz? Tylko cis chyba wąski jest?

właśnie bardziej się na cisy szykuję, w następnym tygodniu sprawa się rostrzygnie bo jade w jedno miejsce i wszystko od cen zalezy.

tylko cisy w przeciwieństwie do buksów chyba wolniej rosną??

cisy w obwódce podobno co 30cm się sadzi...
Ogród z pergolą 12:42, 30 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Obecny stan różanki jest nie halo tobie, z tego co zdążyłam się zorientować. Ciągle powtarzasz że masz "wsiurowy" gust. Więc rozumiem, że obecną różankę zaplanowałaś sama, a projekt nowej różanki powierzasz dziewczynom. Czy tak?

tak obecna to moje dzieło, wrzucałam na forum jej plan i nie było sprzeciwów. a teraz róż dokupilam i trzeba je jakoś ulokować i wyszedl temat zimozielonych. są tu na szczęście osoby ktore ładniej komponują np. Ty i wierzę że wkońcu przestanę przerabiać tą różankę
Ogród z pergolą 11:23, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Obawiam się, że o odpuście wspomniała sama Ania
Czytałam ostatnio, więc pamiętam :

anna_t napisał(a)

...
widzisz ja róż dokupiłam bo myslałam że z różanką jest wszystko ok a tutaj dopiero mnie dziewczyny uświadomiły (i dobrze) że busz i odpust tworzę

(str. 817, drugi post od góry )
Z Pszenicznej ... 09:24, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wow ale masz tych skrzyń! na zjazdowej bedziesz handlować, przyznaj się

u siebie stoisko otworzę
Szmaragdowy Zakątek 07:59, 30 wrz 2016

Do góry
Urszulla – tak, Urszulko TROLL jak wszystkie miłorzęby lubi wygrzewać się na słoneczku; to mało znana odmiana, ma nieco bardziej zwarty pokrój niż mariken.

Monka – nie ma sprawy Monia. Weekend 15-16 października mam jak na razie wolny, umówię się z Carolą i jeśli będzie jej pasowało to wpisuję cię na czerwono w mój kalendarz.

Klaudia 10140 – witam Klaudia w moim szmaragdowym ogródku

Ewik – ta rabata powstała troszeczkę przez przypadek. Kupiłam nowego rododendrona i coś trzeba było wokół niego zaaranżować. Trawki w tle już były, dosadziłam żurawki i 2 kulki bukszpanowe, znalazła się też latarenka. Kuleczki jednak zaczęły coś kombinować i z tygodnia na tydzień wyglądały jakoś nie teges. Dzięki Joli mam nowe, śliczne kulki buksikowe i nareszcie jest ok.

Robertop – Hej Roberto, już biegnę do Cię zobaczyć nową rabatkę.

Anna_t – oby jak najdłużej Aniu było tak zieloniutko, choć Bogdzia pisała już o pierwszych przymrozkach…brrrrr
Ogród z pergolą 07:31, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

nie bardzo rozumiem co ci jest nie halo?obecny stan różanki czy planowany? bo cytujesz zdanie dotyczace planowanej wersji różanki a pytasz wcześniej o obecny stan różanki?
Obecny stan różanki jest nie halo tobie, z tego co zdążyłam się zorientować. Ciągle powtarzasz że masz "wsiurowy" gust. Więc rozumiem, że obecną różankę zaplanowałaś sama, a projekt nowej różanki powierzasz dziewczynom. Czy tak?
W oflisowym ogrodzie 07:18, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
śliczny jest ten winobluszcz!

Fajna przesłona robi co roku nowa kompozycja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies