wilca szkoda.....
ja obserwuje moje pomidorki i papryki w donicach- taka lodówa że ja bym się zbutowała i zastopowała z rośnieciem. Oby im to do głwoy nie wpadło.
A chwastom nic- ani deszcz, ani zimno, rosną zdrowo. Nie nadązam za nimi w tym roku zupełnie.
generalnie uwielbiam wszelkie szczepione i płaczące formy. Podobają mi się drzewa kolumnowe i o kulistej koronie.
Generalnie uwielbiam symetrię i uporządkowane formy oj miał się ze mną mój mąż ze mną w czasie budowy i urządzania domu, ale wytrzymał to dzielnie
Mam kilka konkretnych okazów, które szczególnie mi się podobają:
Buk purpurowy,
Miłorząb Marieken,
Śliwa wiśniowa Pissardi lub Nigra
Modrzew - tylko szczepiony pendula,
wiąz górski 'Camperdownii'
brzoza brodawkowata Youngii
Wiąz holenderski 'Wredi) (złoty)
Klon jesionolistny 'Flamingo' szczepiony
Katalpa
Wiśnia Amanogawa
Magnolia
Głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet
Kolory spokojne, ale może być i mocniejszy akcent
Kolory roslin w ogrodzie: bordo, jasny róż, fiolet, biel, żółty - w tym kierunku chciałabym pójść.
Co prawda to prawda. Magnolia już kwitnie kilka tygodni i nie zamierza spasować.
Pojawiają się wciąż nowe kwiaty.
Podlałem rano gnojówką roślinki i połowa wiaderka "poszła". Za 2 tygodnie następne i może już będzie dostępny skrzyp. Co kilka godzin pada deszcz i nie da się kosić. Laba na całego.
Faktycznie to ja wprowadziłem Cię w błąd pisząc o tej szybkiej kawie w altance. Żeby zrobić taras 3x4 m to musiałbym zrobić ten drugi, niski poziom tarasu, gdzieś w okolicy środka budynku. Wysokiego tarasu nie jestem w stanie zrobić w dużych wymiarach ze względu na zbyt mało miejsca pomiędzy garażem a budynkiem. Plan nie jest narysowany w skali, jest schematycznie, ale z dość dużą dokładnością. Pomiędzy budynkiem a granicą działki jest dokładnie 15 m. Co prawda trawnik by się przydał i powierzchnia pod boisko, ale trzeba brać pod uwagę fakt, że dzieci szybko rosną i za parę lat taka powierzchnia nie będzie potrzebna. Drzewa ozdobne wrysowałem jako takie odseparowanie sadu od drogi, tak aby sad zbytnio nie rzucał się w oczy. Chodzi mi o jakieś ładnie kwitnące drzewka liściaste typu magnolia itp.
konwalie ...uwielbiam ich zapach do tego stopnia, że przesadziłam do doniczek i mam je w domu
magnolia nn to nie Susan ...podobna?
migdałka szkoda...podobał mi się u ciebie
a warzywniak...świetna rzecz ale wiem ile wysiłku trzeba włożyć by zajadać się zdrowymi jarzynkami
Magnolia Genie dostała drugiego kwiatka chyba trzeci się szykuje. Jakieś liście ma pozwijane nie wiem czemu bo żadnego szkodnika nie widzę. Bez pod ciężarem kwiatów sie położył
Zakwitły pierwsze rododendrony i różanecznik japoński
Na to czekałam całą zimę. Wiosną okrywałam na noc niezliczoną ilość razy. Było warto
Magnolia jest u nas trzecią wiosnę. I zdecydowanie to był jej najlepszy rok, do tej pory.