Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Typografia ogrodu 16:49, 31 mar 2016

Do góry
inag napisał(a)
No przestań! Akurat Ty to się nie masz czego wstydzić! Brzozy wyglądały na piękne wiec tak samo a nawet lepiej się pewnie prezentują w gruncie. Nie będziemy patrzeć na nic innego tylko na drzewka

na żywo widać, że do t=duże drzewa ale w naszej przestrzeni na razie to tylko patyczki. czasem chciaąłbym się przenieśc w przyszłość na 10 sekund by zobaczyć jak będzie...tak dla motywacji

mam nadzieję, ze nie tylko na te drzewa będę patrzeć
Typografia ogrodu 16:46, 31 mar 2016

Do góry
No przestań! Akurat Ty to się nie masz czego wstydzić! Brzozy wyglądały na piękne wiec tak samo a nawet lepiej się pewnie prezentują w gruncie. Nie będziemy patrzeć na nic innego tylko na drzewka
Typografia ogrodu 16:45, 31 mar 2016

Do góry
no dobrze, ogarnęłam. choć zajęlo mi to dwa razy tyle czasu co sadzenie. zdarcie darni, wywiezienie jej, nawiezienie czarnej ziemi z drugieg końca działki, spalenie zbędnych gałezi, wybrabienie wszystkiego, podlanie... a to wszystko w gęstych korzeniach wierzb.
no właśnie wierzby widać bardziej niż brzozy z oczywistych względów. musicie sobie zwizualizować, ze wierzb nie ma zgoda na wycinke jest tylko czekamy na piłe (a właściwie pilarza) i traktor. budki bęgowe zdjęte z wierzb i zawieszone na starszych brzozach juz są zamieszkane.

to starsza część zagajnika (południowo zachodni narożnik) drewniany "budyneczek" który widać za płotem nie należy do nas. swoją drogą w czasie przedwczorajszego wiatru zerwał nam płot. może na jesień albo na wiosnę przyszłego roku dosadzimy tu serby

brzozy nowe są posadzone pojedyńczo, podwójnie albo w grupach po 3

haha mówiłam, że mam ugór

a to widok z wgłębnika i z tarasu - prawie brzóz nie widać a maja po 3 i 4 metry

Typografia ogrodu 16:28, 31 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Poszalalas z brzozami - nie mogę się doczekac!
ale to zwykłe brzozy rosnące w polu. stresuje się
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:08, 31 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ewo, brzozy posadziłam 4 lata temu, kilka małych samosiejek przyniosłam, zostały trzy, bo mi je mąż wykosił, niedobry.
Sfocę i pomierzę skrzyneczki dzisiaj w domu, jutro zdjęcie załączę.
Ha ha no a ja w życiu szklarni holenderskich nie widziałam A tam to byłoby co oglądać

To ja poproszę o instrukcję. Ja widziałam na filmie.

Bo u mnie pod brzozami rosną ciemierniki, trawy, rozchodniki, derenie ciężko ale dają radę. Szałwie. Cisy rosną przy samych pniach.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:02, 31 mar 2016

Do góry
Ewo, brzozy posadziłam 4 lata temu, kilka małych samosiejek przyniosłam, zostały trzy, bo mi je mąż wykosił, niedobry.
Sfocę i pomierzę skrzyneczki dzisiaj w domu, jutro zdjęcie załączę.
Ha ha no a ja w życiu szklarni holenderskich nie widziałam A tam to byłoby co oglądać
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:57, 31 mar 2016

Do góry
Brzozy posadziłaś?

Czy te drewniane skrzyneczki mają jakieś wymiary i jakie dno? Podasz mi instrukcję? Mam resztki desek.

W życiu nie widziałam tylu zasiewów poza szklarniami holenderskimi , podziwiam.

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 11:54, 31 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)

Aniu, nie rozebrałam skalniaka. On jest w takim miejscu, że tam mi brzozy i ławeczka nie bardzo pasują, chociaż może i spróbuję tak zrobić.
Napisałam,że drugiego nie mam zamiaru robić

oj to mi o drugi nie chodziło, gdzie tam. wiem ze juz ten jeden gra Ci na nerwach ale szczęście ema jest tego warte
zgadzam się z Agatą, linie proste są poprostu prostsze i ładniejsze. ja tez mam kostke ułożoną w wachlarze a będę robić linie proste. nie ma co przesadzać
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:07, 31 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jak to rozebrałaś skalniak?!kiedy?

Aniu, nie rozebrałam skalniaka. On jest w takim miejscu, że tam mi brzozy i ławeczka nie bardzo pasują, chociaż może i spróbuję tak zrobić.
Napisałam,że drugiego nie mam zamiaru robić
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:58, 31 mar 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Hej Gosiu...poważne zmiany się u Ciebie szykują....zajrzałam i jestem też za wersją nr.2...ale nie byłabym sobą gdybym nie zostawiła jakiegoś "ale".
Brzozy......wiem, że wszyscy tutaj mają inne zdanie...nie mniej ja swoje podtrzymuję...nadal....jak brzozy to pustynia pod nimi nawet trawa mi nie rośnie.....rosła piękna zieloniutka jak były małe a nawet już 7-8 letnie. Teraz mają latek 15 i zjadły wszystko w promieniu 6-7 m, nawet tulipanowiec zaczyna marnieć.
Korzenie po wierzchu nie mają litości i spijają wszystko. Jedyna opcja z brzozami to tak jak robi Danusia - nawadnianie.
Nie wiem czy Ty je masz.
Nie wiem też, bo nie doczytałam jeszcze czy te brzozy już posiadasz, czy dopiero planujesz.
Nie wkleiłaś wymiarów rabat, ale te brzozy to jakoś za blisko siebie mi się wydają.
W swoim zawiłym wywodzie, dążyłam do tego, że żywopłot pod brzozami wcześniej czy później wyleci...tyle.
Nie przepadam również za oliwnikiem - za zbyt dla mnie intensywny zapach i kolce (mam na myśli ten wąskolistny), więc jestem za świdośliwą.

Bardzo Ci dziękuję za to "ale". Nawadniania nie mam i nie planuję. Brzózki już są, małe jeszcze. Od brzózek do żywopłotu jest kilka metrów, ale nie mierzyłam, ile dokładnie.
Jeden oliwnik nie zaszkodzi ogrodowi Bo chyba będzie jeden, a dwie sidośliwy.

Rozplenica purpurowa jeszcze całkiem zielona. Doczekałam się trzech irysków. I złotnicy.

Typografia ogrodu 09:34, 31 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Troszku niestety muszę się zgodzić z Mirką Pytałam cię Asia czy to pożyteczne to odpowiedziałaś że tak, a potem wyszło że polne brodawkowate- no to takich to ja nasadziłam w swoim życiu I rzeczywiście gorzej się przyjmują teraz, jeszcze z miesiąc temu byłoby łatwiej. Sama też teraz spijam sok brzozowy więc wiem że za chwilę będą pączki. Ja w zeszłym roku jeszcze dosadzałam wiosną dwie brzózki bo mi brakowało i też robiłam to na wiosnę. Przeżyły chociaż upalne lato dało im się we znaki i już w połowie sierpnia nie miały liści Jedna żyje na pewni, a z drugą zobaczymy. Ja już sporo dużych drzew naprzynosiłam z pola więc ci powiem jedno: takie nieszkółkowane duże drzewa przez pierwszy sezon, a być może i przez drugi będą rzadsze niż byś oczekiwała i liście będą drobniejsze. Nie wyrzucaj wtedy od razu, one muszą odreagować i nic tu nie przyspieszysz. Piszę to z perspektywy ogrodowego wężacza czyli człowieka podlewającego z węża. Może jak ty będziesz miała rozciągnięte linie kroplujące to u ciebie szybciej to pójdzie Tak myślę
Tak czy inaczej będzie super. A jak (tfu tfu) coś padnie to przytargasz na wymianę

moja wina. brodawkowate. miesiąc temu właściciele się nie zgadzaliwiem jak wyglądały moje brzozy te wcześniejsze po posadzeniu -wypłosze straszne a teraz to kolory. lini na pewno tam nie będzie. raczej nigdy. będę człowiekeim z wężem
Typografia ogrodu 09:30, 31 mar 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Jesli mogę wyrazić swoją opinię to tak duże brzozy przesadza się na jesieni jak soki przestaną krążyć teraz mozesz mieć problem żeby się przyjęły bo soki w brzozach już krążą i będą chorować.Teraz jest najlepsza pora do zbioru soku brzozowego.Ja swoje sadziłam 2lata temu w listopadzie i w pierwszym roku chorowały.Trzymam kciuki aby u ciebie było inaczej.Pozdrawiam
tyle, że jesienią nie było planu ich sadzenia a do nastepnej jesieni oferta wykopania mogłaby wygasnąć.

poza tym poprzednie 15 sztuk sadzilismy w środku lata, podlaliśmy raz - przy sadzeniu. a teraz mają 6 metrów. te też dadzą rade
Typografia ogrodu 08:29, 31 mar 2016

Do góry
Jesli mogę wyrazić swoją opinię to tak duże brzozy przesadza się na jesieni jak soki przestaną krążyć teraz mozesz mieć problem żeby się przyjęły bo soki w brzozach już krążą i będą chorować.Teraz jest najlepsza pora do zbioru soku brzozowego.Ja swoje sadziłam 2lata temu w listopadzie i w pierwszym roku chorowały.Trzymam kciuki aby u ciebie było inaczej.Pozdrawiam
Typografia ogrodu 08:08, 31 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
zagajnik brzozowy- ale zazdroszczę oczywiście nie sadzenia ale tego widoku i szumu łopoczących na wietrze liści

Dzięki Ewus(ale fajnie to brzmi)
Nie chcielismy od polydnia zakladac zywoplotu by nie zaslaniac sobie horyzontu.boki dzislki obsadzamy serbami bo wieje u nas bardzo. Ale wysokie brzozy naja gole nogi a korony wysoko wiec nie powinny zaslaniac za wiele i cien odbnich tez jest azurowy wiec powinno byc dobrze.
Typografia ogrodu 08:05, 31 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Świetne brzozy, od razu takie gotowe na fotki
Czekam na efekt sadzenia

Ps. Moje graby na przedplociu kwitna, mają długie wąsy...

Musze zatem porzadnie posprzatac.
Choc to tyłu tyłów.nigdy tam nic pozabkoszeniem trawy nie robilismy.

Serio kwitana? Az musialam wyguglac jak to wyglada czekam na fotki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:51, 31 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

tez uwielbiam ich klimat...choć w maju ciut mniej..bo nie widze ich wtedy przez załzawione oczy z powodu alergii na brzozy

Rozwalasz mnie normalnie! Piękna kolekcja! Też się przymierzam do brzóz pożytecznych - tylko sie nie mogę zdecydować które. Chcę posadzić 3-5, a jak podrosną wywalić jedną (przynajmniej) z wierzb. Mąż mnie za to ubije...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:43, 31 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Ech i u Ciebie zagajnik brzozowy ale zazdroszczę i się cieszę bo uwielbiam ich klimat

tez uwielbiam ich klimat...choć w maju ciut mniej..bo nie widze ich wtedy przez załzawione oczy z powodu alergii na brzozy
Ogród z uśmiechem 07:39, 31 mar 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Przyszło mi coś do głowy. Może w tym rogu z platanem nie robić żywopłociku cisowego a nasadzenia np. rododendronowe - tam jest cienia więcej , a zamiast tego lepiej wokół żwirowego kółeczka i tak pociągnąć coś takiego jak w ogrodzie Sylwi? Z lewej strony dałabym osłonę ze Szmaragdów a prawej od lasu np. ze świerków omorika (albo choiny kanadyjskiej)
To zdjęcie lepiej pokazuje miejsce z platanem.

Co o tym myślicie?

Właśnie to chciałam Ci zaproponować, masz naturalną kwaśną ziemię i przepuszczalną, idealna dla rododendronów, tylko ją wzbogać w korę i torf kwaśny. Rh stworzą wspaniały żywopłot , naturalny, dobrze będzie się komponował z lasem, a sosny jak podrosną będą idealnym towarzystwem dla Rh, nie zasłonią bo gałęzie będą wyżej a dadzą delikatny cień, nie zabiorą wody bo mają głęboki, palowy system korzeniowy. Swierki i brzozy nie są dobrym sąsiedztwem dla Rh bo one mają płytki i szeroki system korzeniowy i wysuszą każdą okolicę .
Typografia ogrodu 06:33, 31 mar 2016

Do góry
Świetne brzozy, od razu takie gotowe na fotki
Czekam na efekt sadzenia

Ps. Moje graby na przedplociu kwitna, mają długie wąsy...
Typografia ogrodu 22:40, 30 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Hahaha! Jak to punkt widzenia szybko może się zmienić

Asiu, ja mam też brzozy oddalone od tarasu, ale pyłek to pyłek... leci z wiatrem. Poza tym za płotem mam kilkunastoletnie brzozy sąsiada i one najbardziej pylą...

Przezyjemy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies