Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Nasz przydomowy ogródek 20:36, 05 maj 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękna jest Twoja magnolia
Muszę tez się wybrać po pokrzywy Pieska nie mam, ale na spacer mogę wybrać się z dzieckiem. Wrotycz zbierasz taki niekwitnący? Myślałam, że do gnojówki tylko kwitnący się daje.

tylko sie spiesz bo juz pokrzywa zaczyna pomału zakwitać i nie będzie już taka cenna
Mój ogród pod górkę... 19:57, 05 maj 2016

Do góry
Było remontowo, to teraz ogrodowo

Magnolia nadal kwitnie

Kupiłam takie hortki do donic -śliczny kolor, aparat tego nie oddaje

Ostatnie chwile różowych tulipanów obitych gradem

Ogród Mirelli 19:19, 05 maj 2016

Do góry
Mój nowy nabytek - nowość Magnolia "Sunsation" zakwitła jednym kwiatem, drugi kwiat jeszcze w pąku

Do raju daleko - u Ewy 16:57, 05 maj 2016

Do góry
yolka napisał(a)
U mnie też magnolie i tulipany powoli kończą kwitnienie, ale czekam na inne, które są przed. ładne masz białe tulipany, Ja takie zamówiłam , ale przyszły strzępiaste, Ja wolę te proste w kształcie

U mnie tulipany jeszcze się super trzymają. Niektóre dopiero zaczynają się otwierać. Jedna magnolia kończy, a druga zaczyna kwitnąć. Tak więc nie jest źle Te tulipany białe są z ubiegłego roku. Nie wykopywałam ich. Muszę lecieć podlać ogród, bo u nas sucho.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:28, 05 maj 2016

Do góry
same foty też sprytne, ujęcia świetne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:26, 05 maj 2016

Do góry
Gosia ale obłęd! Już nic więcej nie potrzeba na sobotę, masz zagwarantowane wieelkie wrażenie.
Nie wiem co piękniejsze- Night cluby z królowymi ( pięknie gra ten zestaw) czy sapporo- cudne są!

czerwońce w których kocha się mała Kokoszka tez brzydkie nie są, tylko razem z tym różem nie grają. jakby tam były do nich królowe, już by lepiej było.
I do tego buk!- cudnie!

Pytałaś czy podobają mi się u mnie night cluby- pewnie, piękne są. A Merloty mają pewnie 65- 70 cm i wielkie kwiatuchy
Nasz przydomowy ogródek 14:38, 05 maj 2016

Do góry
Piękna jest Twoja magnolia
Muszę tez się wybrać po pokrzywy Pieska nie mam, ale na spacer mogę wybrać się z dzieckiem. Wrotycz zbierasz taki niekwitnący? Myślałam, że do gnojówki tylko kwitnący się daje.

U Matki... 14:21, 05 maj 2016

Do góry
Magnolia po 6latach w końcu zakwitnac....chyba dlatego, że przesadzana sto razy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:44, 05 maj 2016

Do góry
Aga, a sapporo? A inne wiosenne kadry? dawaj jeszcze!
Moja działka na Dębowym Lesie 10:38, 05 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Aniu dziękuję Ci za informacje poparte fotkami Bardzo mi pomogłaś

Ależ proszę
Magnolia Ann, ona jak zaobserwowałam,jest nie co późniejsza niż inne.krzaczkowata, i ładna i moja imienniczka

Tulipan Dolls Minuet
Ogród Wioli 06:50, 05 maj 2016

Do góry
Jak będziesz sadziła Rh po prawej to myślę, że będzie za mało miejsca na duże drzewo. Musisz wiedzieć że Rh rozrośnie się przynajmniej do1.5 metra albo więcej i zostanie Ci tam ok 1.5 metra miejsca, a magnolia też wielka rośnie. Szkoda, że nikt inny się tu nie wypowie w tej kwestii. Szkoda by było, zebyś później żałowała i musiała przesadzać. Masz duży ogród, więc może tam posadzisz zakupione drzewa. Wiem, że teraz roślinki wydają się małe, ale za 5-10 lat będzie busz, tym bardziej, że magnolie, klony jap. nie lubią cięcia i Rh raczej też nie.
Co i jak? Nowicjuszka 00:50, 05 maj 2016

Do góry
W końcu całość mi się udało wątku przeczytać. No sporo tych samych chciejstw mamy to święta prawda. Royalty u ciebie szukałam już z kwiatami ale chyba jeszcze nie masz. Z lawendami też się dublujemy ) malutka magnolia piękna. Kwiaty większe niż ona sama. Może one jednak cięcie umiarkowane dobrze znoszą. A roboty kawał to ostatnio odwaliłaś. Dwa razy czytałam. Szacun proszę szanownej Pani.na koniec eMa przez przypadek obudziłam śmiejąc się znów z dyskusji o kupie. Opcji Olxa i kupy nie znałam i nigdy by mi do głowy nie przyszło kupy na nim szukać. U mnie krowi w workach po 10 zł ale końskiego ni widu.
Wilcza Góra 22:32, 04 maj 2016

Do góry
poczyniłam nowy, wiosenny kolaż

MAGNOLIA "ELIZABETH"

Nadmorski... 21:44, 04 maj 2016

Do góry

Różanka - jesienią poszła do przeróbki. W tle mój tyci żywopłocik bukowy, ja go chyba za mocno tnę.

A tu właśnie przesadzona magnolia, tycia, ale tej wiosny cała obsypana była kwieciem, a ja nie obfociłam gapa

Rododendronowy ogród II. 21:16, 04 maj 2016

Do góry
U Ciebie się zaczyna Magnolia w pełni kwitnienia.
U mnie wstawiłam foto rh wyhodowanego z odkładu, mam prośbę, zajrzysz?
Zielono-drewniany, duży taras 20:56, 04 maj 2016

Do góry
W okolicy końca roku będę miała do zagospodarowania taras 52m2, w kwadracie, około 7,5x7 metra. Taras na 8 piętrze, dachowy, nieosłonięty, ekspozycja południowa.

Na powierzchni około 20m2 planuję zadaszoną altanę z drewnianym podestem oraz meblami ogrodowymi.

Pozostałą część tarasu chcę pokryć sztuczną trawą (tak, wiem, że to nie ok, ale znalazłam trawę do zastosowań zewnętrznych, do złudzenia przypominającą naturalną, a na hodowlę naturalnej się nie zdecyduję).

Wschodnia strona tarasu zostanie osłonięta panelami ogrodowymi, pozostałe zostaną nieosłonięte.

Na każdym z trzech boków tarasu planuję zabudowę z donic o szerokości 50cm i głębokości 50cm, na całej długości. Donice będą wyłożone styropianem oraz agrowłókniną.

Proszę o pomoc w doborze roślinności, która ma szanse, przy systematycznej pielęgnacji i nawożeniu, wytrzymać tarasowe warunki i przez lata cieszyć zielenią nasze oczy.

Zieleń o której marzę to:
- klon palmowy w wersji wysokiego krzaka, zielony
- berberysy
- miskanty
- na altanie coś pnącego - czy jaśminowiec da radę?

Co jeszcze wytrzyma? Zależy mi na roślinach zielonych, najchętniej zimozielonych, raczej wieloletnich.

Moim marzeniem jest magnolia, chciałabym posadzić ją w części osłoniętej panelami, w podwyższonej do 70cm donicy (klon również).

Czy ten plan ma szanse na powodzenie.

W załączeniu moja inspiracja, z odcinka "Maja w ogrodzie"
To tu... 19:19, 04 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Magnolia zakwitła tulipanowo. Tak mi się zlały te zdjęcia, że po sekundzie zakumałam. Magdziu, przepiękne tulipanowe kadry. Gratuluję efektu rabat, naprawdę super.

Fakt, magnolia zgrała mi się kolorystycznie z tulipanami. A magnolia szaleje i ma całe dwa kwiaty. Ale to tegotoczny młodziak.
Co i jak? Nowicjuszka 18:53, 04 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
wesprę się autorytetem
widać, że w kwestii lawendy nie podczytujecie wątku Malkul u której to Magnolia pisała, jak musiała rozsadzać lawendę, bo było za ciasno...

Aniu
Odnośnie kopytnika to nie wiem, mówiłam ci, że mam go od kilku miesięcy - trza pytać kopytnikowej matki - Tessy. I tak go masz na razie mało - sadź tak, by dobrze mu było i przyrastał w siłę

tak marta przesadzała bo jej te w środku chorowały bardzo , za ciasno za mało slońca za mało powietrza
Pszczelarnia 18:22, 04 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Ja tez bardzo lubię
Sprawdzilam ta o której pisalas u mnie , śliczna
Mam 3 szt, cieżko wiecej u mnie zmieścić

odmiana Pom'zai w zeszłym roku była w szkólce 3 km od Ciebie. Małe cudo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:00, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A mam jeszcze takie jedno zdjęcie ... może mało techniczne ale na jego podstawie chciałabym prosić Was o opinie czy na tej białej ścianie garażu zamiast tulipanowca nie lepiej prezentowałaby się magnolia? a jeśli tak to jaka?

Uważam (w nawiązaniu do posta Nawigatorki), że tutaj jest masywnie - bryły: tuje, jałowce i kule, kule, kule oraz formy kulo-, stożkopodobne. I te 3 świdośliwy to za mało, nawet jak urosną to będzie dalej mało ciekawie. Dlatego myślę o drzewie wielopniowym ale innym niż świdośliwy. Żeby pokazać jakąś różnorodność ale z jakimś reżimem doboru (nasadzenia niskie nie zrównoważą nam tej skali kolumn i kulek) i żeby było nie nudno i przytłaczająco.
Mnie by nawet i tulipanowiec pasował. Nie ciąć jałowców, bo to będzie groteskowo. Dać im duże drzewo.

To tylko taki luzny przyczynek do rozważań o ożywianiu ogrodu szmaragdowego.

Co to za smukłe drzewko bordowe?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies