W okolicy końca roku będę miała do zagospodarowania taras 52m2, w kwadracie, około 7,5x7 metra. Taras na 8 piętrze, dachowy, nieosłonięty, ekspozycja południowa.
Na powierzchni około 20m2 planuję zadaszoną altanę z drewnianym podestem oraz meblami ogrodowymi.
Pozostałą część tarasu chcę pokryć sztuczną trawą (tak, wiem, że to nie ok, ale znalazłam trawę do zastosowań zewnętrznych, do złudzenia przypominającą naturalną, a na hodowlę naturalnej się nie zdecyduję).
Wschodnia strona tarasu zostanie osłonięta panelami ogrodowymi, pozostałe zostaną nieosłonięte.
Na każdym z trzech boków tarasu planuję zabudowę z donic o szerokości 50cm i głębokości 50cm, na całej długości. Donice będą wyłożone styropianem oraz agrowłókniną.
Proszę o pomoc w doborze roślinności, która ma szanse, przy systematycznej pielęgnacji i nawożeniu, wytrzymać tarasowe warunki i przez lata cieszyć zielenią nasze oczy.
Zieleń o której marzę to:
- klon palmowy w wersji wysokiego krzaka, zielony
- berberysy
- miskanty
- na altanie coś pnącego - czy jaśminowiec da radę?
Co jeszcze wytrzyma? Zależy mi na roślinach zielonych, najchętniej zimozielonych, raczej wieloletnich.
Moim marzeniem jest magnolia, chciałabym posadzić ją w części osłoniętej panelami, w podwyższonej do 70cm donicy (klon również).
Czy ten plan ma szanse na powodzenie.
W załączeniu moja inspiracja, z odcinka "Maja w ogrodzie"