Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:23, 10 maj 2016

Do góry
kilka fotek

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 10 maj 2016

Do góry
ja jej daję ile mogę. A potem pytam gdzie to masz, czy żyje, to wcale nie pamięta, nawet nie wie gdzie posadziła. Rozplenicę - małe sadzonki dawałam jej kilka razy. Ani razu nie przeżyła. Dopiero jesienią sobie kupiła , ale jęczała że drogo że mało, to jej mój M wielką kępę na taczce zawiózł- trawsko było mega wielkie. No to była zadowolona.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:15, 10 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

częśc ludzi nie widzi, nie słyszy, nie wącha, a częśc odbiera te wrażenia ,ale to ich wkurza- moja sąsiadka tak ma,że wie co mam, co kwitnie, ale nie chwali. Czasem tylko jęknie, że tez sobie takie chciała kupić, ale drogie ( to pretensja że się nie podzieliłam)

No jak możesz....nie dać sąsiadce hahahahah
Ja też mam takich sąsiadów co uważają nas za milionerów, jak tylko stolarz z pomiarów wyszedł to odrazu do płota i "A co z drewna robicie? Nas nie stać...(tylko że my kurde nie zmieniamy auta co rok)" jak ja ich nie lubie...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:43, 10 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

częśc ludzi nie widzi, nie słyszy, nie wącha, a częśc odbiera te wrażenia ,ale to ich wkurza- moja sąsiadka tak ma,że wie co mam, co kwitnie, ale nie chwali. Czasem tylko jęknie, że tez sobie takie chciała kupić, ale drogie ( to pretensja że się nie podzieliłam)

Bywają i tacy Niestety znam takich, którzy dobrze mi radzą, żebym wszystko zaorała i trawę posiała, bo po co mi takie kwiatki? Sami u siebie tak robią- wykarczowali wszystko, trawę zasiali i posadzili tuje wokoło Smutne, wielkiego bukszpana przygarnęłam do siebie, bo skończyłby w ognisku i tak pukali się w głowę po co mi on??
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:31, 10 maj 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Też jestem tego zdania. Nie dość, że nie zwracają uwagi na ogrody, to jeszcze jak już zwrócą uwagę to myślą, że samo się zrobiło, raz posadziło i sobie rośnie i żadnej pracy ogród nie wymaga.

Śliczne miałaś dekoracje, takie proste, eleganckie, a biały obrus z szarą zastawą musiał wyglądać obłędnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:26, 10 maj 2016

Do góry
Gosia Sapporo na stole.... nie mogłabym przy nich jeść, bo sa tak sliczne w tym płytkim talerzu/misce.
Wszystko piękne- i dom i ogród.
Małego szkoda faktycznie. Biedaczek.
Ale szybko się zagoi
Ogród z widokiem na jezioro 04:32, 10 maj 2016

Do góry
śliczne tulipki, magnolia cudna
Ogród z rzeźbą 23:31, 09 maj 2016

Do góry
Magnolia po Dziadku, jeszcze w kwiatach, ale już gubi. I tak miała je w tym roku wyjątkowo długo, chyba przez ten zimny kwiecień:

I druga, tez po Dziadku. Przez tę suszę w ubiegłym roku mało ma teraz kwiatów:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:12, 09 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Tawuły z berberysami piękne.
Moją magnolię Genie też przymrozki załatwiły,tegoroczna sadzonka ale zawiązała sporo pąków i mróz wszystko zniweczył.

Czy na tę rewolucję to masz już plan???
Ja próbuję trochę zrewolucjonizować swój zakątek tylko nie radzę sobie i chętnie będę podglądać,bo podoba mi się u Ciebie tj. Magnolia napisała jest z rozmachem ale i swobodnie i to mi odpowiada

Tak, tawuły i berberysy mają moc! To rozmach Magnoliową ręką machnięty
Na rewolucję już kiedyś plan był, ale to tak dawno było, że trochę zapomniałam. Na razie młodzież w wolnych chwilach ściąga darń. Najprawdopodobniej na razie zasieję gorczycę na późniejsze przekopanie, a główne obsadzanie nastąpi bliżej jesieni chyba. Na razie roślin mam mało, a i roboty wszędzie pełno. Połowa rabat jeszcze nie tknięta.
Co do planu na tą rabatę, to ma to być taki zakątek leśny. Z roślin planowanych pamiętam paprocie, miodunki, żurawki, epimedium, hosty, rododendrony, kacze dzioby (nie pamiętam nazwy), dwa krzaki tawuły brzozolistnej i hortensja płożąca w tle. A co wyjdzie, zobaczymy. Namnożyło mi się jarzmianek i zawilców, więc nie wiem czy nie wykorzystam. Muszę gdzieś odnaleźć planik.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:39, 09 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, fotki Agnieszki są zawsze zachwycające.
Chyba pierwszy raz nie mamy opóźnienia w stosunku do Waszych rejonów. U nas na szczęscie nie było przymrozków.
M pytał czy w tym roku nie omijają Was deszcze? Nie macie suszy?
Stożki różane jak zwykle skłaniają do brzydkich uczuć zazdrości- niby zwykłe prote a takie piękne w tej prostocie.
Rzeka sapporo cudna. Już mocno podbita kępami trzcinnika, stąd ta masa zielona, tak?
Donice świetne- to nówki chyba?

Magnolia- szkoda trochę, ale może za to pójdzie jej we wzrost energia.

Pięknie macie. bardzo lubię Wasz ogród.
Jest z rozmachem ale i swobodą.

A czosnki niedźwiedzie, klują się?
Moje nie wszystkie przeżyły poprzednia suszę, ale są

Dziękuję. Oj tych przymrozków to sporo było u nas. Przez tydzień prawie co rano. W mieście wegetacja do przodu, to na wsi na odkrytym terenie tak.
Kwiecień był mokry, nawet bardzo. Padało często. Teraz słońce ostre i wschodni wiatr, więc szybko wysycha, ale w ziemi wg mnie sporo wody. Byłam wieczorem siać marchew na zimę i jak lekko ruszy się ziemię, to pod suchą warstwą zaraz wilgotna jest. Przed weekendem ma padać, w sumie przydało by się już.
Trzcinniki słabe są, mam nadzieję, że się rozbujają. Ta masa zieleni to twoja sesleria heufleriana.
Donice nówki, ale u mnie, a wcześniej używane zapewne przez jakąś Niemkę. Na rynku jesienią kupiłam.
Czosnki niedźwiedzie dobrze się mają. Mi żaden nie wypadł. Aż jestem zdziwiona. W parku już kwitną, bo tam zacisznie, a u mnie jeszcze nie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:35, 09 maj 2016

Do góry
Marzenko mam pytanko odnośnie magnolii podsadzonej bukszpanami ..Magnolia lubi kwaśno a bukszpany chyba niekoniecznie,jak Ty rozwiązałaś ten problem?

Bo ja posadziłam bukszpany pod magnolią a potem pomyślałam,ze one lubią inne rodzaje gleby.
W ogródku Iwony 22:13, 09 maj 2016

Do góry
Klon Sangokaku zmienia kolor na jaśniejszy.

Magnolia NN

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:10, 09 maj 2016

Do góry
To miejsce przed wejściem do domuz boku czeka w kolejce rododendron i magnolia)

Ogródek Iwony II 22:04, 09 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
U mnie magnolia zawiązała dużo pączków kwiatowych ale mróz uszkodził. Listki ,które już były też uszkodzone i taka byle jaka teraz. Tyle,że ja ją sadziłam tej wiosny ,więc na te pączki zapracowali szkółkarze.Dopiero za rok okaże się czy się przyjęła i czy zimę u mnie przeżyła.

Iwonko posadziłam dziś trzmielinę ,są to dość wysokie sadzonki a chcę je prowadzić nisko i mam pytanko czy mogę je od razu przyciąć?

Przytnij. A te ucięte - wsadź do ziemi albo do doniczek i podlewaj. Bedziesz miała swoje sadzonki.
Ja dziś też bawiłam się z trzmieliną. Zaraz o tym napiszę
Ogródek Iwony II 21:50, 09 maj 2016

Do góry
U mnie magnolia zawiązała dużo pączków kwiatowych ale mróz uszkodził. Listki ,które już były też uszkodzone i taka byle jaka teraz. Tyle,że ja ją sadziłam tej wiosny ,więc na te pączki zapracowali szkółkarze.Dopiero za rok okaże się czy się przyjęła i czy zimę u mnie przeżyła.

Iwonko posadziłam dziś trzmielinę ,są to dość wysokie sadzonki a chcę je prowadzić nisko i mam pytanko czy mogę je od razu przyciąć?
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:26, 09 maj 2016

Do góry
tyle pisma obrazkowego lubię

clematisów już nie kupuję w tym roku, znowu mam opóźnienie z ich sadzeniem
u mnie też choinki puszczają nowe przyrosty - tniesz je żeby się zagęszczały? ja tak, uwielbiam towarzyszący temu zapach
magnolia piękna
na dereniach i azaliach się nie znam...
Ogród na piasku i z wielkim murem 18:44, 09 maj 2016

Do góry
I na koniec magnolia, młodziutka, pierwsze kwitnienie

Moja działka na Dębowym Lesie 17:55, 09 maj 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Macham na powitanie dawno mnie nie było bo mnie choróbsko dopadło. Teraz nadrabiam zaległości. Pieknie u ciebie wszystko kwitnie

Witaj Basiu!!
Oj mam nadzieję,że choroba juz za tobą
Zdróweczka życzę
Magnolia Ann chyba przekwita.Koniec różowości, piękności
i smagliczka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:06, 09 maj 2016

Do góry
Tawuły z berberysami piękne.
Moją magnolię Genie też przymrozki załatwiły,tegoroczna sadzonka ale zawiązała sporo pąków i mróz wszystko zniweczył.

Czy na tę rewolucję to masz już plan???
Ja próbuję trochę zrewolucjonizować swój zakątek tylko nie radzę sobie i chętnie będę podglądać,bo podoba mi się u Ciebie tj. Magnolia napisała jest z rozmachem ale i swobodnie i to mi odpowiada
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:29, 09 maj 2016

Do góry
BasiaB napisał(a)
Proszę Was o pomoc w wyborze dwóch drzew nad rododendrony. Na tle żywopłotu z tui brabant (na razie mniej niż metrowy) posadziłam 5 rododendronów od strony północnej. Chciałabym między te rododendrony posadzić dwa jednakowe drzewa. Myślałam o śliwie wiśniowej Nigra. Czy to jest akceptowalny wybór? Czy są jakieś przeciwskazania do sadzenia Nigry między rododendrony bo nigdzie takiego połączenia nie znalazłam.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

w zestawieniu z roślinami ewidentnie kwasolubnymi będzie pasować tam magnolia (kwasolubna także). W takich przypadkach trzeba dobierać rośliny o podobnych upodobaniach siedliskowych, ew. bardziej wyrafinowany bordowy klon japoński
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies