Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Olili 22:35, 09 maj 2016

Marzenko mam pytanko odnośnie magnolii podsadzonej bukszpanami ..Magnolia lubi kwaśno a bukszpany chyba niekoniecznie,jak Ty rozwiązałaś ten problem?

Bo ja posadziłam bukszpany pod magnolią a potem pomyślałam,ze one lubią inne rodzaje gleby.
tusiawka 23:01, 09 maj 2016

Tulipany zachwycają u Ciebie jak co roku.
U mnie na razie ślimaków bardzo mało.
Posypałam profilaktycznie przy jeżówkach i jeden skorupkowy się złapał.
Ale co się dziwić jak jeszcze dwa tygodnie temu śnieg padał, a w nocy mrozy były.
Nagie jak spotykam to są jeszcze bardzo malutkie i szkody lilią nie zrobią.
A wzeszłym roku też mi ogryzły lilie jak bobry drzewa.
Kindzia 08:32, 10 maj 2016

U mnie goszczą na razie skorupiaste ślimory, znalazły sobie azyl we floksach szydlastych. Z orlika zdejmowałam zielone lichy, z lilii poskrzypkę. Wczoraj nie zaszczyciła mnie żadna nornica! Ogólnie wesoło
wrobelki 09:18, 10 maj 2016

Witam, Twój ogród jest wspaniały przyznam szczerze że właśnie dzięki niemu trafiłam do ogrodowiska i wsiąkłam całkowicie. Dwa miesiące całymi wieczorami podglądam Wasze ogrody. Jestem pełna podziwu dla Waszej kreatywności, cierpliwości i konsekwencji w ich tworzeniu. Ja zmagam się co prawda z małym kawałkiem ogródka, ale cały czas zmieniałam koncepcję i nie mogłam się zdecydować. Teraz coś zaczyna się klarować w mojej głowie, ale nadal nie jestem pewna czy w dobra stronę idę. Mam nadzieję, że za sprawą Waszych rad i inspiracji Waszymi ogrodami wyjdzie i iu mnie cos fajnego
lojalna_ 10:33, 10 maj 2016

Dogladam listki ale inwazji jeszcze nie ma.

Az mi trudno uwierzyc ze juz 10 maja tak mi czas miedzy palcami ostatnio leci.
Pszczelarnia 14:51, 10 maj 2016

Marzeno, czy ja mogę ogłoszenie u Ciebie?

Poszukuję kul cisowych różnej wielkości.
Zna ktoś źródło w woj. dolnośląskim? Gdzie szukać nie po omacku?
MirellaB 18:02, 10 maj 2016

Ślimaków u mnie nie ma, ale jakieś inne zarazy się pojawiają. Na mszyce już oprysk robiłam i chyba teraz muszę na ssące spryskać, bo liście dziwnie się zwijają
Madzenka 18:42, 10 maj 2016

Wróbelku witaj wśrod naszej rodzinie ogrodowiskowej

Pszczólko - tablica ogłoszeń zawsze do Twojej dyspozycji

Dziewczyny walczące ze slimorami, mszycami, nornicami zjednoczymy się i wygramy
Madzenka 18:43, 10 maj 2016

Olili napisał(a)
Marzenko mam pytanko odnośnie magnolii podsadzonej bukszpanami ..Magnolia lubi kwaśno a bukszpany chyba niekoniecznie,jak Ty rozwiązałaś ten problem?

Bo ja posadziłam bukszpany pod magnolią a potem pomyślałam,ze one lubią inne rodzaje gleby.

Bukszpany wytrzymaja takie warunki, ale gelebę dla magnoli rzeczywiscie trzeba dać kwasna. Po kilkunlatch i tak zmienia sie PH, ktore odpowienim nawożeniem mozna regulować. Na szczęscie magnolie nie są tak wrazliwe jak rh a tym bardziej bukszpany
Madzenka 18:45, 10 maj 2016

kasia_w napisał(a)

Wydaje mi się że orlików nie lubią- mam orliki koło jeżówek- jeżówki mi wyjadły w zeszłym sezonie, a orlików nie ruszały. Mus granulat zakupić, a jak Twój pies, nie je trucizny ślimakowej? Boję się o kota

Od lat sypie granulki a Tytus ich nie rusza. Dodatkowo sypie tylko wkolo roslin wrażliwych i omijam ściezki Titi. Tam gdzie mógłby wejśc na rabaty nie sypię