Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Mirelli 20:58, 18 mar 2016

Do góry
Te brzozy są fenomenalne . Ale u Ciebie nie ma być liści to odpadają . I
Co z tym ogródeczkiem począć 20:55, 18 mar 2016

Do góry
Marzenko zaryzykuję jednak i przesadzę trawy ,bo posadzić chcę wiśnie .
Zrobię jak radzisz ,okryje i będę dmuchać .

Donice poznałaś skąd pomysł ?
Brzozy z lasu ,wycinka teraz jest
Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:59, 18 mar 2016

Do góry
kobito tyle tematow naraz jak to ogranac u Ciebie gapie sie na ten plan ....brzozy to juz moja wyobraznia szaleje ...bo nigdy ich nie bede miala ...wszystko to wyglada bajecznie L))) ja nosiłam zele 14 lat to mogły mi zniszczyc płytke a Tobie tak od razu nic nie bedzie
Co z tym ogródeczkiem począć 18:28, 18 mar 2016

Do góry
Ewo ja dwa lata z rzędu przesadziłam miskach pod koniec lutego, ale ja ryzykantką jestem jesli wykopiesz i zetniesz to Rob im na razie kopczyki np z kory aby w przypadku jakis nagłych niespodziewanych mrozów nie wymarzły
Ale jak sie pytasz czy powinnaś przesadzać to napisze nie

Amonogaw na razie nie ruszaj, posadż, niech ci kwitna. Wisnie osdobne lepiej po kwitnieciu ciac. Poza tym więcej kwiatów będziesz miała

Sliczne doncie. Komu urąbalaś brzozy ?
Co z tym ogródeczkiem począć 11:31, 17 mar 2016

Do góry
Beata no przestań trzy minuty robione
Więcej mi zeszlo szukanie brzozy i zbieranie mchu
W piaskownicy 07:40, 17 mar 2016

Do góry
ewa_k napisał(a)
Będę podglądać, ciekawa co udało Ci się wychodować.Też mam ten problem - ziemia VI i V klasa.
Ale Twój ogród starszy chyba patrząc po roślinach.
Od kiedy go tworzysz?

Cześć Ewa!
Pierwsze nasadzenia pojawiły się w 2009 roku: brzozy wzdłuż drogi, żywopłot i jarzębiny. Później okazjonalnie coś kupione było gdzieś sadzone i nie koniecznie teraz pasuje. Słabo znam się na ogrodnictwie, więc nie mam odwagi przesadzać. Mam nadzieję, że wiele nauczę się od Was i Ogrodowiska.

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 21:04, 16 mar 2016

Do góry
gosiam napisał(a)
A ja zadam głupie pytanie...kiedy sadzić Nigrę? i w ogóle liściaste (platany, ambrowce, brzozy), czy teraz już można do gruntu-czy nie przemarzną?

Jak widzisz po pączkach ze żyją to sadz. Teraz juz na pewno nie zmarzną.
Z Pszenicznej ... 20:24, 16 mar 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
A będziesz tam mieć tylko graby i hortki? Czy coś jeszcze?
Pokaz nawadniania obejrzałam i pogadałam mojemu m - będziemy chyba działać co ile masz linie ułożone równolegle?

Lucy sugerowałam się tym, że linia nawadnia do 30 cm z jednej strony, ale nie trzymałam się dokładnie tego. Wytyczną były nasadzenia starałam się jednak by cały teren miał podlewanie, z tego co zauważyłam muszę dodać linię pod koniec przy siatce, bo jednak brzozy wypijają wodę trawom ozdobnym
Z Pszenicznej ... 20:13, 16 mar 2016

Do góry
Tutaj masz z 2014 roku, nie widać go całego ale w tamtym roku go przycinałam właśnie ze względu na przejeżdżające auta. Kiedyś nie było tu takiej ulicy tylko droga szutrowa a samochodów przejeżdżało 2-3 na cały dzień

Otworzył się widok, tam akurat zachodzi słonko więc będzie ładny widok.
Rodki i tak mają cień od brzozy, ona nawet większa od kasztanowca jest
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 15:50, 16 mar 2016

Do góry
Widziałam dziś w szkółce brzozy dorenbos wysokie ok 2- 2,5m po 60zł ale wszystkie miały takie narośla na pniach. Co to takiego?

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 15:31, 16 mar 2016

Do góry
gosiam napisał(a)
A ja zadam głupie pytanie...kiedy sadzić Nigrę? i w ogóle liściaste (platany, ambrowce, brzozy), czy teraz już można do gruntu-czy nie przemarzną?

sadzic ? czemu nie ?

ja tylko nie radze kupowac teraz bo mozna niechcacy kupic przemrozoną rosline ktora bedzie zle rosla
lepiej poczekac i kupic z dobrze wyksztalconymi listkami
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 14:34, 16 mar 2016

Do góry
Ogródek Iwony 09:42, 16 mar 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
U mnie Iwonko nie dosyc ze mroz to jeszcze regularna zima
Chyba nie uda mi się drzew przed świętami posadzić
A mam zamówione na sobotę, mus zmienić termin

Ja poprosiłam w Rozarium, aby róże przysłali po świętach.
Zimno jest, a myślę, ze zdążę, nawet jak poczekam tydzień.
Zima trzyma i puścić nie chce

Muszę tylko pomyśleć, kiedy e-Ma dostanę, bo teraz i w soboty pracuje, a marzy mi się wyprawa po brzozy, takie z leśniczówki, zwykłe, za płotem na miedzy posadzę 3 sztuki, aby mieć lepszy widok z tarasu - nie na sąsiedzkie domy, tylko na drzewa. Za płotem jest pole, a w oddali widać domy. Brakuje krajobrazu zapożyczonego, to sobie go zrobię. Jak rolnik coś będzie marudził, to powiem, że się ... wysiały
Dlatego nie chcę tych ze szkółki, żeby na ścięcie gdyby co nie poszły

Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:06, 15 mar 2016

Do góry

"Mogę wtrącić 3 grosze?

-jezówki w brzozach- może na początek, ale z czasem jak drzewa zacienią to nie będzie im tam dobrze. Zresztą, w moich obserwacji ( i nie tylko moich) jeżówki lubia odkwaszanie ziemi , a tu tworzy sie klimat leśny, raczej kwasny( liście gnijace )."

Rezygnuję więc z jeżówek tam na brzozowej

"Zamiast nich lepiej daj plamy zawilców ( nie przy samych pnaich dzrew, albo jarzmianki- nie chcesz jarzamianek tu plamami powtórzyć?. Ja bym je dała i do reszty brzozowej"

Czyli na 1 brzozowej :
Liriope +tawułki różowe dwa odcienie+liatry i tawulki białe
Na 2 brzozowej środkowej - brzozy w żwirku i rozplenice
Na 3 brzozowej liriope +plamy zawilców + jarzmianki

Czy jarzmianki dać też na 1 brzozowej i 2 brzozowej ?

"Rozplenice na brzozowej trzeba tak ułożyć, żeby były nie w cieniu, raczej słońce lub lekki półcień.Nierówno je wrzuć
Wydaje mi sie, że masz w brzozach wieelkie powierzchnie, więc dodanie dużych host nie będzie psuło harmionii. ja bym ich dodała- fajne gry odcieni zieleni i struktur liśći by się tworzyły."

Pomyśle jak to ulożyć. Wyjdzie chyba w praniu. Najpierw posadze brzozy a później będę latać z doniczkami i foty wstawiać żeby wybrać najlepsze ułożenie.

jak chcesz powótzyć gdzieś jezówki, to może w stipę przy domu?- nie na gęsto bardzo, plamami, jakąś odmianę ok 60 cm. Ale tez nie musisz oczywiście.

Niekoniecznie z tymi jeżówkami więc chyba odpuszczę

Od frontu gdzie jest hasło nie wiem-
może znów hortki?- byłby mocny widok a znów nie zbyt obsługowy ( przy tej powierzchni trzeba o tym myśleć). Przed nimi na części sesleria jesienna, ( na części lub na pasy podzielić można )a gdzieś berberysy Atropurpurea Nana z bergenią , najlepiej drobną odmianą.

Tam może być duużo miejsca to można jeszcze znowu z miskantami podziałać jako tłem

A o tej rabacie bardzo malo myślę bo napewno nie na ten rok realizacja będzie więc ciężko mi tam planować no nie mam jakos mobilizacji. Ale hortensje jakoś mnie nie przekonują żeby je powtarzać . Może dlatego że ich do tej pory nie miałam to nie doceniam ich piękna . Jak posadzę tam gdzie mam zaplanowane i pokocham to moż zmienie zdanie. Ja wiem tylko że chcialabym tam na froncie tak jakoś żeby zwiewnie bylo lekko bo tam będzie taka szeoka perspektywa i widok na cala tą rabatę i miskanty tam bardzo widzę i myślę tam o Morning light bo jeszcze ich nie mam w planie i seslerie mus dać

Muszę jeszcze porysować trochę ten taras i pomyśleć nad różnymi opcjami ,rozmieszczeniem, nawierzchni ale nie wiem kiedy
Ostatnio wszystko w biegu
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 20:36, 14 mar 2016

Do góry
Kwitnienie w tym roku niestety pod znakiem zapytania będzie. Zobaczmy jak sobie poradzi w donicy.
Pogoda paskudną i u mnie, zimno i wietrznie a dziś deszcz. A tyle pracy w ogrodzie czeka.
Co prawda wczoraj udało nam się przesunąć brzozy, ale zmarzliśmy dosyć mocno
Typografia ogrodu 16:09, 14 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wyznaczyłam sobie w terenie brzozy te za przyszłą molinią bedzie ich ok 10 z czego ok 3 planyje dać wielopniowe (kilka w dołek) więc potrzebuje ok 16 brzóz.

Nie długo bedzie mi potzrzebny kompost liściowy a w worku dalej liscie. jak przyspieszyć ten proces z bezpieczeństwem dla przyszlych sadzonek, któe mają na tym pomposcie rosnąć?

i doradzicie coś w temacie tych gnijących trochę kapustek rozchodników?

Jeśli liście masz suche to kosiarką je przemiel i zmieszaj z kompostem.

Jeśli liście mokre to trzeba je rozbić i zlej 5% roztworem mocznika. Zmieszaj z kompostem
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:56, 14 mar 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pewnie, da lirope u siebie w brzozy.
Ginnala mój-zrobiłam fotki, ale nie zbyt widoczne, bo już ponuro.
i widać co za ogrodzeniem.
Jest jednopniowa ( dopiero pędy idą od dołu) bo mój M wykazał się i wyciął mniejsze bez zrozumienia o co mi chodzi.

Taki jednopniowy pokroj ma zupelnie inny niz te ktore Ci przesylalam prawda? Ale powiem Ci ze ten ztwoj jest bardzo fajny przez to ze taki troche pochylony.dobrze widze?super to wyglada.i on juz pewnie pod trzy metry podchodzi.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:47, 14 mar 2016

Do góry
pewnie, da lirope u siebie w brzozy.
Ginnala mój-zrobiłam fotki, ale nie zbyt widoczne, bo już ponuro.
i widać co za ogrodzeniem.
Jest jednopniowa ( dopiero pędy idą od dołu) bo mój M wykazał się i wyciął mniejsze bez zrozumienia o co mi chodzi.

Typografia ogrodu 15:40, 14 mar 2016

Do góry
wyznaczyłam sobie w terenie brzozy te za przyszłą molinią bedzie ich ok 10 z czego ok 3 planyje dać wielopniowe (kilka w dołek) więc potrzebuje ok 16 brzóz.

Nie długo bedzie mi potzrzebny kompost liściowy a w worku dalej liscie. jak przyspieszyć ten proces z bezpieczeństwem dla przyszlych sadzonek, któe mają na tym pomposcie rosnąć?

i doradzicie coś w temacie tych gnijących trochę kapustek rozchodników?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:40, 14 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
może i ja sobie te liriope pod brzozy dam...
Magnolio ten twój starodrzew jest superowy
może masz tam gdzies fotkę ginnali Twojej?

No raczej że daj Ja już dawno sobie to liriope upatrzyłam i tak mi się spodobało że musiałam je gdzieś u siebie upchać Tylko mnie te ilości przerażają bo na 1 brzozowej przy rozstawie 40 cm wyjdzie 240 sztuk jak dobrze liczę nieźle co ? Pasowałoby ze 100 na początek zamówić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies