Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:57, 30 sty 2022

Do góry
Oznaki nadchodzącej wiosny na świdośliwach już są Lekko nabrzmiałe pąki .
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:56, 30 sty 2022

Do góry
Cisy sadzone jesienią z gołym korzeniem. Martwi mnie ich stan. Czy powinnam je mocno przyciąć z wysokości? Czy to może im pomoże?

Mniejsze sadzonki sadzone z doniczek mają się dobrze.

czekam aż to cudenko przybierze na masie... mocno bo za parę lat będę potrzebowała ogromu.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:53, 30 sty 2022

Do góry
Odwiozłam córkę na imprezę urodzinową i miałąm chwilę żeby skoczyć na szybki rekonensans sytuacji po zimie, odwiedzić swoje inne "dzieci" i może coś pomierzyć i poplanować .

Chyba mam miejscowki na dalie i cynie. Muszę jeszcze poszukać miejsca na inne kwiatki.
Z ub roku mam też sporo siewek jeżówek. Były za gęsto posiane i zastanawiam isę czy je przesadzać. Kiedy najlepiej?

Zaczęłam się zastanawiać czy szczaw można przesadzać. Szkoro można go rozmnażać przez podział kęp to zakładam że przesadzenie też przetrwa.

Łąka kwietna. Czy jest szansa że wysiała się sama i wyrośnie również ładna w tym roku w tym samym miejscu? Czy ją mogę teraz przykryć kompostem i ona się przez niego przebije? Przyznam, że pasowałoby mi tam też kompost rozłożyć bo poszła bardzo cienka warstwa.

Truskawki pierwszoroczne - sadzone w dużym odstępie rządek, chyba z 1m pomiędzy rzędami. Chyba mogę między nimi posadzić np sałaty, rzodkiewkę, koperek? A może cynie i inne kwiatki? A może mogę posiać cukinie czy patisony?

Kiedy najlepiej namnażać przez podział trawy? Mam Carex morrowii Variegata, która na działce już ładnie przyrosła. Myślę że mogę ją podzielić. Kwestia kiedy najlepiej?

Dom sąsiada już prawie wykonczony.Będziemy mieć podjazd tuż obok jego kuchni .Pewnie postawią sobie żywopłot biorąc pod uwagę okno od podłogi. Odnowili też punkty graniczne bo robiąc tarasowanie ogrodu je zasypali. Po zrobieniu sobie tarasów na spadku, w jednym rogu podniesli teren o conajmniej 1m. Nie przeszkada mi to w zasadzie wcale, grunt żeby ich grunt potem na moje rabaty sie nie obsuwał. Niewiem jakie ogrodzenie będą robić, ale maja jakieś w planach.

LInie to grządki. Myślę że odległości ok 70-90 między rzędami. Obiecuję sobie siać mniej! Pietruszki naciowej [na tabbouleh] mam od zatrzęsienia, nawet przezimowała. Chyba ją zetnę całkiem i może ruszy świeżymi liścmi?!

Ogród Basi i Romka 22:41, 30 sty 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Basiu, wiem doskonale o czym piszesz...My oboje z eM byliśmy wówczas w centrum tej nawałnicy nad jeziorem Mausz, a konkretnie w Frydrychowie. Tej grozy nigdy nie zapomnę... po nocnej nawałnicy, rano nie poznaliśmy tego miejsca, które było piękne, a po wichurze zostały same sterczące kikuty złamanych (jak zapałki) drzew...a w Rytlu było jeszcze gorzej...

a to przykre wspomnienie tamtej nawałnicy z 2017r.

Tego się nie da opisać u nas na drugi dzień pełno straży, policji, do wioski wpuszczali tylko po okazaniu dowodu osobistego, helikoptery później wyglądało to tak jak zaczęli to sprzątać to droga na Suszek tam nadal jest pusto, jakieś dziczki porosły, jest sporo nowych nasadzeń, ale dużo jest jeszcze do zrobienia

Zacisze Alicji 22:11, 30 sty 2022

Do góry
Dzisiaj u nas wieje okropnie. Na szczęście prądu brakowało tylko przez ok. pół godziny.
A tak wyglądał ogród podczas ostatniej pełni.

Ogród Basi i Romka 21:45, 30 sty 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Coś o tym wiem cały czas mam w głowie nawałnicę jaka u nasz przeszła w 2017, niby to już kilka lat, ale każda wichura napędza u mnie strach

Basiu, wiem doskonale o czym piszesz...My oboje z eM byliśmy wówczas w centrum tej nawałnicy nad jeziorem Mausz, a konkretnie w Frydrychowie. Tej grozy nigdy nie zapomnę... po nocnej nawałnicy, rano nie poznaliśmy tego miejsca, które było piękne, a po wichurze zostały same sterczące kikuty złamanych (jak zapałki) drzew...a w Rytlu było jeszcze gorzej...

a to przykre wspomnienie tamtej nawałnicy z 2017r.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:30, 30 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja jeszcze też judaszowca posadzę tylko z dala od domu i od werticiliozy Czekam na te fotki z zeszłorocznych wyjazdów ogrodowych i na Bolestraszycowe

Mówisz i masz Wiem, że to niewiele, ale nowe "hobby" wygrywa.

Zapraszam na relację z ogrodu w Szkocji na wyspie Skye -Zamek Dunvegan i jego ogrody.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3783-isle-of-skye-zamek-dunvegan-i-jego-ogrody?page=6

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 21:19, 30 sty 2022

Do góry
Stipa w roli głównej
wiosna

lato

jesień

zima
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 20:50, 30 sty 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)
Halinko, przyszłam obejrzeć te 3 Nove Zemble u Ciebie. Szukałam ich ale jakoś nie znalazłam. Za to widziałam piękne azalie japońskie w 2019 na wiosnę. Przepiękne. Ja też je mam ale moje to mizeroty. Czy swoje okrywasz na zimę? I jeszcze zapytam, czy dawałaś im torf do dołka?
Pozdrawiam ciepło.

Zrobię jutro zdjęcie Ty zebibom jak siedzą w jednym rzędzie . Azalie mam 4 ty rok rosną fajnie i powiem Ci że u mnie im dobrze bo na wiosnę kwitną jak szalone .jedne mam kupione a inne ,, dostanięte ,,czyli dostałam np na imieniny czy urodziny to jak przekwitły poszły do ogrodu .

żadnych azalek nie okrywam. Jak wsadzam do ziemi kopię dużo większy dołek daję kwaśny torf ,mieszam z ziemią i bez nawozu wsadzam rośliny. Nawóz daje w drugim roku po posadzeniu. Pozdrówka ślę.
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:36, 30 sty 2022

Do góry
Na wyspie Skye jest też drugi ogród wart odwiedzenia - Armadale Gardens and Castle.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10183-armadale-gardens-and-castle-szkocja

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:30, 30 sty 2022

Do góry

Koniec
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:29, 30 sty 2022

Do góry

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:27, 30 sty 2022

Do góry
Aby wrócić na parking trzeba wspiąć się na wzgórze. Ta część ma zupełnie inny charakter.

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:21, 30 sty 2022

Do góry

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:16, 30 sty 2022

Do góry

Wszystkiego po trochu 20:15, 30 sty 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
A tu w głębi NZ i RE kwitną a CG jeszcze w pąkach

Łoł, ale przecudne zdjęcie, aż musiałam zacytować bo jest nieziemskie.
U mnie rododendrony jakoś nie chcą rosnąć, już kilka oddałam bo szkoda ich było. Może za jakiś czas, jak ta kupowana ciężarówkami ziemia "przegryzie" się w końcu z rodzimą i drzewa podrosną na tyle, że będzie więcej cienia to znowu spróbuję.
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:14, 30 sty 2022

Do góry

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:13, 30 sty 2022

Do góry
A w centralnej części taka niespodzianka.

Ogród z uśmiechem 20:07, 30 sty 2022

Do góry
Buki to jednak fajny wynalazek, listki cieszą cały rok:

Ptaszory jeszcze mają co jeść:

A tego to nie lubię, naliczyłam dzisiaj chyba ze 20.

Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 20:04, 30 sty 2022

Do góry

Na wszystkim górowała Araucaria araucana.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies