Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

ElzbietaFranka 07:20, 02 maj 2022

Monika83 napisał(a)
Justyna przecież to są rabaty hortensjowe 4 i 5 zdj dlatego tak pusto one są już parę lat te rabaty

Jedną rabatę poszerzyłam żeby posadzić rozchodnika którego miałam na rozsadniku i posadziłam jego przed rozplenicami hameln, doszło trochę cebulowych i ciemierniki pod drzewami , to jest ta rabata na tym zdj

Witam Monika

Piękne narcyzy ogród nie przeładowany bardzo ładnie narcyzy sie prezentują.
Co ty robisz że masz tak czysto na rabatach. Masz blisko las i liścienie widać.
U mnie przez brzozy liści na rabatach z jednej strony próchnica z drugiej bałagan.

Pozdrawiam
Monika83 13:41, 03 maj 2022

April napisał(a)
Niesamowicie umiejętnie rozciągnęłaś wiosenne kwitnienia na maksa. Nie ma chwili żeby się nie cieszyć czymś cudnym.
Narcyzy u mnie zżarła jakaś mucha, poddałam się. Niespodziankę mi zrobił JEDEN bo zakwitł
Białe szafirki uwielbiam. A prymulkami kusisz

odbierz PW
To fakt począwszy od przebiśniegów to cały czas coś kwitnie, przez 7lat to przybyło sporo roślin cebulowych. Ja z narcyzami nie mam problemów ale z tulipanami tak bo zanikają umnie dlatego znich rezygnuje. Białe i błękitne szafirki są mojimi faworytami
Monika83 13:54, 03 maj 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Monika

Piękne narcyzy ogród nie przeładowany bardzo ładnie narcyzy sie prezentują.
Co ty robisz że masz tak czysto na rabatach. Masz blisko las i liścienie widać.
U mnie przez brzozy liści na rabatach z jednej strony próchnica z drugiej bałagan.

Pozdrawiam
Dziękuje, bardzo lubię narcyzy zwłaszcza te o pełnych kwiatach z jesiennego zakupu trafiły mi się pomyłki miały być pełne a wyrosły trąbkowe sadziłam pasmami białe potem żółte wyszły pomieszane,będą poprawki na tej rabacie z narcyzami. Mam blisko las i mnóstwo gałezi po wichurach do sprzątania,ogólnie liści z rabat nie zbieram jedynie zbieram liście z orzecha włoskiego jest tego sporo.Takie ogrody przeładowane też mi się podobają
Alija 14:53, 03 maj 2022

Piękna wiosna u Ciebie, ślicznie wszystko kwitnie. Ależ masz tych odmian narcyzów, piękne.
Monika83 11:48, 04 maj 2022

Alija napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie, ślicznie wszystko kwitnie. Ależ masz tych odmian narcyzów, piękne.

Z każdym rokiem przybywa ich u mnie coraz to więcej różnych odmian narcyzów dzięki temu można wydłużyć czas kwitnienia mam jeszcze kilka odmian które są jeszcze w pąkach takie późne. Ten teraz na dniach rozkwitł pachnący
aciaz1000 14:00, 04 maj 2022

Cześć,

Zainspirował mnie tytuł wątku i wpadłam w odwiedziny.Przepiękny ogród

Zerkając na twoje hortensje - pomyślałam że mogę prosić o poradę od ekspertki.

Otóż mam kilka hortensji bukietowych kupionych w tym roku, niestety trzymałam kilka z nich w zimnym garażu (ok.2 tygodnie), w tym czasie wypuściły listki i pędy. Jak można się domyślić po przesadzeniu do gruntu listki opadły, zmarzły albo za dużo słońca dostały. Czy mogę obciąć teraz te hortensje nisko? tam gdzie opadły liście pewnie nic nie wypuści już. Czy nie jest za późno na cięcie? Czy odbiją te hortensje z ziemi?

Przepraszam że się tak wcinam w twój wątek, to pierwszy i ostatni raz - obiecuję

Monika83 15:33, 04 maj 2022

aciaz1000 napisał(a)
Cześć,

Zainspirował mnie tytuł wątku i wpadłam w odwiedziny.Przepiękny ogród

Zerkając na twoje hortensje - pomyślałam że mogę prosić o poradę od ekspertki.

Otóż mam kilka hortensji bukietowych kupionych w tym roku, niestety trzymałam kilka z nich w zimnym garażu (ok.2 tygodnie), w tym czasie wypuściły listki i pędy. Jak można się domyślić po przesadzeniu do gruntu listki opadły, zmarzły albo za dużo słońca dostały. Czy mogę obciąć teraz te hortensje nisko? tam gdzie opadły liście pewnie nic nie wypuści już. Czy nie jest za późno na cięcie? Czy odbiją te hortensje z ziemi?

Przepraszam że się tak wcinam w twój wątek, to pierwszy i ostatni raz - obiecuję

Zastamawiam się dlaczego ty tych hortensji bukietowych nie posadziłaś odrazu do gruntu tylko trzymałaś w garażu ? Teraz na cięcie jest za późno, poczekaj mogą nowe jeszcze listki wypuścić, tamte prawdopodobnie musiały zmarznąć. Najlepiej wstaw zdj to zobacze co i jak
Monika83 20:20, 04 maj 2022

Migdałek

Magnolie
Monika83 20:37, 04 maj 2022

aciaz1000 11:17, 05 maj 2022

Monika83 napisał(a)
Zastamawiam się dlaczego ty tych hortensji bukietowych nie posadziłaś odrazu do gruntu tylko trzymałaś w garażu ? Teraz na cięcie jest za późno, poczekaj mogą nowe jeszcze listki wypuścić, tamte prawdopodobnie musiały zmarznąć. Najlepiej wstaw zdj to zobacze co i jak

Przez własną głupotę
Szykowałam rabatę i musiały chwilę poczekać, bałam się je zostawić na dworze żeby pies ich nie poturbował i teraz mam

Żeby nie zaśmiecać Ci wątku wrzuciłam zdjęcia na moim, będę wdzięczna jeśli zerkniesz eksperckim okiem